FB PIXEL

Аюрведа и косопада

09.09.2019

Косопад и лечение с Аюрведа

Кога да се притесняваме от косопад

Преди да говорим за Аюрведа и косопада, трябва да уточним, че невинаги падането на косми от главата е болестен процес и повод за притеснение. 

А когато косопадът е настъпило заболяване, то може да се появи и при деца, и при мъже, и при жени, но се лекува. При Аюрведа възстановителните процеси за растеж на косата се получават чрез специален вид аюрведа хранене, съчетан с лечебни средства, които са извлечени от природата, процедури, стимулиращи естествените функции на организма и пречистването му, а също така и достъпни практики от йога. 

В Западната медицина  пък може да се използва например лазерно лечение, както и  лекарства за основното заболяване. Ако проблемът е да речем в щитовидната жлеза,  за лечението се използват синтетични форми за балансиране дейността на жлезата. 

Косъмът расте средно 3-4 години, след което отстъпва място на друг. Така е нормално дневно да падат по 100-150 косъма. Разбира се, никой няма да ги брои, но човек лесно забелязва, ако по четката, гребена или по дрехите започне да се свлича повече коса. 

Освен това има лесен начин за проверка. Косата се хваща с пръсти и се издърпва леко. Ако в пръстите останат няколко косъма, няма проблем. Но ако се откъсват кичури, вече става дума за косопад.

При мъжете с годините оредяването на косата и оплешивяването са естествени процеси, макар и не задължителни. Много мъже запазват добра гъстота на косата и в напреднала възраст. 

Като цяло обаче до 50-годишна възраст над 80 на сто от мъжете имат оредяване на косата,  при жените всяка четвърта в даден етап е страдала от косопад. Ако проблемът продължи, могат да се появят плешиви петна по главата, скалпът започва да прозира през косата. Причините винаги са индивидуални, като зависят от вътрешни и външни фактори. 

Причини за косопада

Причини за косопада

Вътрешните причини за косопада са различни заболявания, които се отразяват отрицателно върху здравината и растежа на косата. При недостиг на витамини в организма, особено от В групата, косата е изтъняла, крехка, слаба. Този недостиг може да е  от нездравословно хранене или от недобро усвояване от организма заради заболявания на храносмилателния тракт. 

При дефицит на витамини окапването е равномерно по цялата глава косата пада равномерно по цялата глава, без очертани отделни петна. Загубата на коса може също така да е от недостиг на желязо и анемия, като причинете обикновено са като при дефицита на витамини. 

Окапването на косата може да се дължи също така на инфекции по скалпа, хормонални нарушения, автоимунни заболявания, при които проблемът започва с малки петна, които с времето се разширяват и др. болести. Често вътрешните фактори, водещи до косопад, сочат сериозен здравен проблем, който се развива в тялото. Има и случаи, когато основното заболяване се отразява по-осезаемо върху косопада, отколкото върху дадения орган.

Външните фактори са нарушения на екологичната среда – замърсен от промишленост въздух, висока радиация, производства, свързани с химикали. Тук се добавят вредните навици, които нанасят различни поражения на организма, от които може отрицателно да се да повлияе плътността на косата. Става дума например за алкохола и цигарите, които увреждат капилярите, а те започват да функционират лошо и се нарушава подхранването на космените фоликули. 

Стресът, тревожността, депресивните състояния също могат да доведат до загуба на коса. Влияние за това могат да имат и различни лекарства, които могат да отслабят корените на космитебета-блокери, антидепресанти, антиконвулсанти и др. Използването на агресивна козметика, честата смяна на цвят и прическа /къдрене, изправяне/, също може да увредят стеблата на космите по химически и физически път.

Косопадът през погледа на Аюрведа

Лечение на косопад

Аюрведа принципно се различава от Западната медицина. Подходът на аюрведите е напълно безопасен, при него промените се активират по естествен път, без страничните ефекти на синтетичните лекарства. Затова ще разгледаме темата за Аюрведа и косопада в няколко аспекта: как аюрведите възприемат заболяването, какви средства използват и какви методи прилагат. 

За Аюрведа заболяванията, включително разбира се и косопадът, се предизвикват от енергиен дисбаланс в тялото. Става дума за три вида енергии/сили/биологични същности, чрез които работят системите на организма. Чрез тези сили протичат различните процеси в организма. 

Пита енергията осъществява разграждането на консумираната храна, нейното преработване и усвояването на хранителните вещества от клетките, т.е. – метаболизма.  Всички видове движения – от мигането до кръвообръщението и предаването на нервните импулси, се ръководят от Вата. 

Състоянието на течностите е “поверено” на Кафа. Тези три сили при всеки са в различно съотношение и в уникален баланс. Тази, която има ясно изразен превес, определя типа тяло – Пита тип, Вата или Кафа, или смесен, ако превесът е на две от енергиите. Много рядко трите биологични същности са в равно съотношение. 

Ако някоя от тези енергии излезе от равновесието, дадени системи започват да работят непълноценно и това предизвиква болести. Тъй като енергиите са свързани и зависими една от друга в баланса, нарушенията при една от тях предизвиква отклонения и при другите. Така се получава съчетание на различни болести, а за всяко заболяване могат да допринесат отклонения при различните енергии.

За Аюрведа косопадът е предизвикан основно от отклонения при Пита енергията, която трябва да бъде балансирана. Както беше споменато обаче, окапването на косата може да е заради някое хронично заболяване или прием на синтетични лекарства. Влияние може да са оказали и наследствени фактори. 

Косопад и Аюрведа хранене 

Косопада и храненето

За балансирането на енергиите е много важно храненето – всяка енергия се активира или отслабва от определен вид храни. За Пита е противопоказно да се консумира гореща храна, пикантна, солена и кисела. Така че част от балансирането на Пита и лечението на косопада е избягването на тези храни. 

Препоръчително е и да няма честа консумация на кафе и чай, защото активират Пита. Тя се усилва и от мазно и пържено. Затова Аюрведа препоръчва да се консумират охлаждащи продукти като краставици, листни зеленчуци, аспержи, картофи, тиква, мента, листа от кориандър,  череша, ананас, кисело мляко. Ледено студените напитки обаче трябва да се избягват, защото вредят на храносмилането. 

Тъй като лечението е индивидуално, аюрведа лекарят определя за всеки конкретен случай каква да е хранителната диета. По негова преценка се прилага и природосъобразно прочистване на тялото от токсини -външно и вътрешно по методите Пурвакарма и Панчакарма. Особено важно е прочистването на токсините от чревния тракт, защото те са отговорни за косопада.

Косопадът и Аюрведа масажите

Аюрведа масажи при косопад

За да няма косопад, кожата на главата трябва да е чиста и добре подхранвана. 

При това Аюрведа препоръчва за косата да се използват естествени препарати, а не продукти с химически съединения. Често се случва при неправилно поддържане на косата пърхот и пяна да блокират космените фоликули. В такъв случай много ефективен е масажът с лечебни аюрведа масла и енергичното разресване. 

По принцип маслените масажи са вечер, за да може подхранващата смес да престои през нощта. Традиционно се използва кокосовото масло, но и бадемово, сусамово, от маслини. Обикновено маслата включват и екстракти от билки за подхранване. Масажите с топли аюрведични масла подобряват кръвообращението на скалпа, което подпомага растежа от скритите космени фоликули.

Самите масла помагат корените на косата да укрепнат и така предотвратяват по-нататъшното окапване. За масажа се използват 100 ml масло /да речем бадемово/, могат да се прибавят розмарин – 30-40 капки, мащерка, лавандула, лимоново масло. Маслото се изсипва, като се втрива в скалпа, за да достигне до фоликулите.

Кожата се масажира с пръстите, които разстилат маслото кръгово по часовниковата стрелка с малки движения от челото към тила и после от едното ухо към другото. Продължителността е различна според дължината и дебелината на косата. Измиването става с аюрведа шампоани, които отмиват излишното масло, без косата и скалпът да се изсушават.

Самото изсушаване на косата може да стане също по естествен начин. След изцеждането кожата на главата се разтрива  интензивно с малка кърпа докато кожата порозовее. После с памучна тъкан се приглажда и подсушава, докато от косата вече не капе вода. След това косата се увива в друга памучна тъкан за доизсушаване. 

Разресването е гладко, без дърпане. Движенията са  от челото към върха, от едното до другото ухо и от задната част на главата към върха, докато косата стане съвсем гладка. Разбира се, ефектът на сгъстяването на косата не е мигновен, достигането му с комплексните процедури може да отнеме няколко седмици.

Аюрведа средства срещу косопад

Аюрведа продукти при косопад

Аюрведа има разнообразни подхранващи средства, извлечени от природата, които помагат срещу косопад. Те се използват под различни форми – отвари за втриване, на прах, компреси за поразените зони, вътрешен прием и т.н. Някои се влагат в масажните масла, от други, като например амла, шикакай и  сапунено орехче, се правят специалните аюрведа шампоани.

Амла се използва не само за шампоани, а разностранно. Растението е естествен антиоксидант, почиства и тонизира скалпа, косата, кожата, укрепва фоликулите, предотвратява заплитането и т.н. Трифала действа балансиращо на трите енергии, спомага за пречистването на организма от токсини, спомага за решаването на различни  кожни проблеми и много други. 

Семената от сминдухът пък са едно от най-ефективните средства срещу косопад. Освен многото други полезни съставки, сминдухът съдържа и лецитин. Това вещество укрепва корените на косата, хидратира я, придава й блясък. Семената от сминдух могат да се приемат накиснати или като кълнове, като за косата особено полезна е маска от сминдух. 

Прави се гладка паста чрез пасиране на 2 лъжици семена, киснали през нощта във вода на хладно. Към нея може да се прибави лъжица лимонов сок или кокосово мляко, след което се налага за 20-ина минути върху корените. Намазаният скалп се масажира леко, след което се измива с аюрведа шампоан. 

Друга билка, използвана срещу косопад е женското биле, която е полезна също и срещу “цъфтяща” коса и пърхот. Тя отваря порите и позволява хранителните вещества да проникнат по-добре в скалпа. Има успокояващ ефект, премахва раздразненията, които водят до изтощена суха коса. Изброяването може да продължи с листа от къри, къна и др.

Харесахте статията? Споделете я с ваши приятели.

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *