FB PIXEL

Лечение с Аюрведа при загуба на съзнание

27.04.2019

Кога губим съзнание

Общо казано, човек губи съзнание, когато се нарушат функциите на мозъка поради недостиг на постъпващия към него кислород. Тогава хората губят контрол върху тялото, нямат усещания и реакции на външните въздействия.

Загуба на съзнание и лечение

При това някои дейности, като например дишането, могат да спрат. Припадък може да стане по различни причини:

 • силна емоция – например ужасяване
 • кръвозагуба
 • отравяне /да речем с лекарства или след ухапване от змия/
 • травма от удар в главата и т.н.

Освен инцидентните ситуации, загубата на съзнание може да се получи и от редица заболявания:

 • на кръвообръщението
 • получен инсулт
 • инфаркт
 • заболяване на нервната система и мозъка
 • нарушена дейност на жлезите
 • на храносмилателния тракт и метаболизма
 • на дишането, инфекциозни болести и т.н.

Припадъкът може да трае няколко секунди, може и минути. В много случаи може да е и опасен за живота.

За Аюрведа до загуба на съзнание се стига, когато е нарушена хармонията в тялото и по-точно – балансът между трите енергии – Доши. Това са жизнените сили на човека, всяка от които ръководи определен вид от процесите в организма.

Вата води всички движения; Пита – трансформациите, Кафа – течностите. Тези три биологични същности са зададени в точно определени съотношения, които са различни при всеки. Когато някоя Доша наруши “квотата” си, освен че се объркват дейностите на определени органи, се провокират и другите Доши към дисбаланс, което довежда до нарушения при още органи и съответно – болести, които могат да доведат до припадък.

Аюрведа лечението

Загубата на съзнание Аюрведа отнася по принцип към дисбаланс на Вата. Тази Доша отговаря за мозъка и нервната система, свиванията на сърцето, дишането. Всяко тяхно нарушение може да доведе до загуба на съзнание.

Аюрведа лечение при загуба на съзнание

Припадък може да причини и дисбалансът на Пита – например при висока температура от възпаление, свръхнатоварвания – психически и физически, и др. Отклоненията при Кафа също могат да доведат до мозъчни нарушения заради заседнал живот, твърде пикантна и мастна храна.

Като спешна помощ на припадналия може да се поднесе миризма от прах на корен от каламус или лук. Според различните показатели – липса или наличие на пулс, дишане и т.н. се вземат различни мерки – разхлабване на дрехите за облекчаване на дишането, проверка на устата за глътнат език и евентуалното му изваждане, почистване, ако има повръщано, изкуствено дишане, пръскане на лицето със студена вода, потупване по бузите, разтриване черупките на ушите и др.

Аюрведа лекува болестите, водещи до припадък, като възстановява в пълна степен всички дейности на организма. Така той отново става саморегулираша се система, която се справя със заболяванията преди те да се развият. Това става чрез връщане на Дошите в баланса. За всяка от тях има храни, билки, подправки и растителни масла, които я усилват или намаляват. Това е съпроводено с пречистване на организма. За външното се използват масла и билкиобливания, масажи, втривания, парни бани с отвари и др. За вътрешното се прилагат слабителни и очистителни. Комплексът от мерки включва и йога.

Лечението винаги е различно, защото е според конкретните показатели на пациента. Най-общо обаче за баланс на Вата се ограничават сухите храни, също твърдите и студените, за сметка на по-течните и топлите.  Избягват се рафинирана захар, маята, препоръчителни са сладки, солени и кисели храни. Полезни са синапът, копърът, кардамонът, джинджифилът, канелата, кимионът, чесънът.

За да се успокои Пита, трябва да се силно да се намалят пикантното, соленото, киселото, храните трябва да са течни и да са охлаждащи и леки, стипчиви, сладки, горчиви. Полезни са пресните зеленчуци и плодове. От подправките могат да се използват канела, джинджифил, кардамон, копър и др.

Храната за Кафа трябва да е суха, топла, лека, пикантна, стипчива и горчива, ограничава се соленото, сладкото, тежката храна. Според проблема могат да се използват куркума, джинджифил, маточина, лавандула и др.

Харесахте статията? Споделете я с ваши приятели.

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *