FB PIXEL

Лекуване на компулсивно-обсесивен синдром с Аюрведа

Със своите естествени методи мъдростта на Древна Индия винаги е била предпочитана за лечение на редица състояния, както физиологични, така и психични. Днес все повече хора се обръщат към нейната медицинска наука, наречена аюрведа, за лечението на заболявания с проявления от когнитивно-поведенчески характер – ще рече такива, които засягат нашето поведение и съзнание.

Едно от тези заболявания е обсесивно-компулсивният синдром, наричан за краткост ОКС.

 

Същност на синдрома

ОКС е когнитивно-поведенческо разстройство, което възниква поради неизвестна причина в човешкия организъм. Има данни от изследвания, които сочат, че част от същността му е генетична, но като цяло нещата са доста по-комплексни. По принцип е възможно ОКС да се развие остро и временно като следствие от определена травма, но по-често това е хронично състояние, което може да бъде държано в латентна фаза с помощта на лечение.

Според аюрведа повечето случаи на ОКС (Ата Тв Абхинивеша) са свързани с разбалансирана вата доша. Това е енергията на въздуха и на етера, която, ако излезе извън контрол, може да се превърне в мощна стихия.

Именно затова индийските лекари на практика предписват лечение едва след установяване на индивидуалната енергийна природа на всеки един от техните пациенти.

 

Диагностициране

В най-класическия случай синдромът има комплексна природа. От една страна той се характеризира с натрапчиви мисли (“обсесии”), които чувстваме, че не можем да избием от главата си, а от друга страна те водят до своеобразни повторяеми действия, т.нар. “компулсии” или “ритуали”, които се чувстваме принудени да извършваме. Симптоматиката обаче може да бъде напълно атипична при всеки конкретен случай.

По-малко от 3 процента от населението страдат от обсесивно-компулсивно разстройство в неговия чист вид. Много хора повече хора обаче, около 10 на сто от населението, изпитват 3 или повече симптома, типични за ОКС като част от други хронични или транзитивни състояния.

А на практика всеки един от нас е изпитвал поне веднъж някои от най-характерните проявления на разстройството:

  • натрапчивите мисли
  • непреодолимото желание за чистене/миене на ръце (особено като част от притеснения за хигиената във връзка със здравословното състояние).

Съвременната психология е разработила редица “бързи” тестове, с които можем да установим дали ние имаме първичния профил на човек с ОКС. Разбира се, за окончателно диагностициране имаме нужда от помощта на специалист по психиатрична медицина. Състоянието има допирни точки с други синдроми като биполярно, тревожно разстройство и др.

 

Лечение с Аюрведа

Лекуване на компулсивно-обсесивен синдром с Аюрведа

В психиатрията за лечение на ОКС се предписват антидепресанти,както и когнитивна бихейвиористична терапия. Това само по себе си обаче може да се окаже недостатъчно за трайното преодоляване на проблемите. Освен това лекарствата често дават странични ефекти. Аюрведа често е избирана за допълнителен курс на лечение.

Нейните методите са доста по-неинвазивни. В зависимост от сериозността на всеки конкретен случай той може да бъде лекуван дори изцяло с природните лекове на индийската медицина, или да налага това да се приема като терапия, съпътстваща медикаментозната. При това индийската медицина може да ни помогне да се предпазим и от негативните странични ефекти от приема на антидепресанти.

Масажи

За ОКС се препоръчва маслен масаж абхянга. В Аюрведа той се прилага като панчакарма терапия, а също и като ежедневен ритуал (диначаря). След като посещава специалист и се научи, човек може да го прилага и като техника на самомасаж, което е доста удобно.

Лекуване на компулсивно-обсесивен синдром с Аюрведа

Абхянга се прави, като обливаме цялото тяло със затоплени Аюрведа олиа и есенции. Започваме от върха на главата и продължаваме надолу, докато стигнем ходилата. След това започваме да разтриваме с кръгови движения.

Билки

Ашваганда е една от най-високо ценените билки в индийската наука за здравето. Отварата от нея има множество полезни свойства, сред които са и уитанолидите. Те помагат на дейността на ГАБА – наричан още гама аминомаслена или гама аминобутирова киселина. Тя представлява невротрансмитер, който влияе благотворно на централната ни нервна система.

За да даде ефект лечението на ОКС с Аюрведа, ние трябва да променим някои ключови аспекти на живота си. Това засяга храненето, двигателната и духовната ни култура. За препоръчване е да нормализираме ежедневния си ритъм, като лягаме и ставаме по едно и също време.

Йога упражнения

Аюрведа използва йога като начин да подсили и затвърди ефекта от лечението на различните заболявания. Асаните ни помагат да укрепнем тялото и да освободим натрупаните в него токсинни депа. За придружаваща терапия като част от лечението на ОКС се препоръчват следните:

Шавасана

Позата на покойника – за много хора на пръв поглед това изглежда, като че ли просто лежим на пода. Важно е обаче дланите ни да са обърнати към тавана, ръцете да не се допират до тялото. Краката също са леко раздалечени. Главата не се отпуска настрани. Позата ни учи на търпение, като ключовото в нея е да останем спокойни в асаната възможно най-дълго време.

Опитайте се да оставите мислите просто да преминават през главата ви, вместо да се концентрирате върху която и да било от тях – това важи включително и за положителните мисли и емоции. Започнете с 2-3 минути на ден, което в началото може да ви се струва убийствено дълго. Удължавайте престоя, колкото можете. Използвайте шавасана за начало и заключителна релаксация при практиките си.

Лотос

Поза лотос е малко по-трудна за изпълнение за начинаещите йоги. Няма проблеми в началото просто да сядаме с кръстосани крака, както ни е удобно. Целта на лотоса е да ни помогне да задържим гърба си изправен при по-продължителна и дълбока медитация, в която ще се научим да изпадаме едва по-късно.

Важи същото, както и при предходната асана – оставете мислите да преминават, без да ги спирате. Използвайте позата за медитация.

Котка-крава

Започваме от неутрална позиция на четири крака. “Крава” се изпълнява, като отваряме рамене и вдигаме бавно поглед нагоре с вдишване. При това гърбът ни се извива надолу, а ханшът е нагоре. “Котка” е обратната позиция, към която преминаваме с издишването – свеждаме поглед и глава надолу, прибирайки раменете и извивайки гръбнака нагоре, а ханша прибираме. Изпълняваме една след друга осем – десет пъти като част от ежедневната си йога практика.

Матсяасана

В йога така се нарича позата на рибата (названието произлиза от санскритската дума за риба – “матся”). Тази асана е най-подходяща, когато страдаме от ОКС, развито вследствие на хипофункция на щитовидната жлеза.

Изпълняваме я, като започнем от легнало положение по гръб. Най-напред се изправяме на лакти, като следим палците на краката да сочат нагоре в позиция контрашпиц. Останете така за миг, след което с дълбоко вдишване издуваме корема и гръдния кош напред и внимателно отпускаме главата назад.

Ако можем, поставяме върха на темето на постелката и оставаме така 20 – 30 секунди. Тежестта трябва да се поема и от лактите и да не се създава напрежение върху главата. Тази асана отваря гърлената чакра, което е много важно в борбата с проблемите на хипофизната жлеза.

Сарвангасана (свещ)

Лекуване на компулсивно-обсесивен синдром с Аюрведа

При изпълнението на тази асана не бива да забравяме, че правим йога, а не художествена гимнастика. Тук целта е да насочим кръвообращението към горната част на тялото.

Не напрягайте пръстите на краката и не се опитвайте да стоите изпънати като струна. Нужно е просто да ни бъде удобно и да релаксираме в позата. Затова и когато усетите равновесие в нея, опитайте да затворите очи. Останете така няколко минути, на първо време една или две, но и по-малко е напълно достатъчно.

Имайте предвид, че инверсните пози трябва да се избягват по време на месечния цикъл.

Йога за дишането

Лекуване на компулсивно-обсесивен синдром с Аюрведа

Натрупването на стрес влошава състоянието при страдащи от ОКС. Можем да го ограничим и контролираме, като практикуваме редовна йога медитация и пранаяма упражнения за дишането.

Научете какви Аюрведа процедури и терапии може да ви предложим