FB PIXEL

Уголемен далак – причини и лечение

20.03.2023

Далакът е важен човешки орган, който регулира кръвния поток и филтрира кръвта от мъртвите клетки, заразени с инфекция, като по този начин поддържа баланса на кръвните елементи и метаболитните процеси. 

Освен това, далакът помага за контролиране на съсирването на кръвта.

Уголемен далак - причини и лечение

Какво представлява далакът?

Далакът (известен още като слезка) е малък орган с размер на портокал, разположен в горната лява част на коремната кухина. Намира се в левия горен квадрант на коремната кухина  и прилича по форма на човешки юмрук с 10 см дължина. Цветът му е виолетов. 

Обикновено тежи 150 g, но при различните индивиди големината му може да варира. В нормално състояние органът трудно може да бъде достигнат при палпация на корема. Предпазва го гръдният кош. 

Далакът играе активна роля в имунната защита и хемопоезата (образуването на кръвни клетки). Изграден е от два различни вида тъкан, всяка от които има своя собствена функция. 

Първата основна функция на слезката се състои във филтриране на  кръвта. Единият вид тъкан, известна като червена пулпа, помага за отстраняването на увредени кръвни клетки и други клетъчни отпадъчни материали от кръвта. 

Далакът е отговорен и за съсирването на кръвта при нараняване, като държи на кръвно депо  необходимия брой  тромбоцити. Той помага и за поддържането на здравословен брой червени кръвни клетки, необходими за ефективното пренасяне на кислорода. 

Втората основна функция на далака е да поддържа правилното функциониране на имунната Ви система.  Бялата пулпа е вторият вид тъкан в далака, отговорна за  съхранението на лимфоцитите. Известни още като бели кръвни телца, тези клетки са основната защита на тялото срещу инфекции. 

Когато боледувате, далакът освобождава тези бели кръвни клетки в кръвта, за да атакува всякакви нашественици, като бактерии или вируси, в опит да ги унищожи и да ви поддържа здрави.

Уголемен далак - причини и лечение

Защо се уголемява далакът?

Далалакът може да се увеличи в резултат от различни медицински състояния, заболявания или физическа травма. Инфекции, чернодробни проблеми, рак на кръвта и метаболитни нарушения обикновено водят до увеличаване на далака. Това състояние се нарича  спленомегалия.

Причина за спленомегалията могат да бъдат наследствени заболявания,   рак на кръвта, болест на Ходжкин (форма на лимфом) и левкемия.  Хроничният алкохолизъм е най-големият враг на черния дроб, причинявайки болестта цироза, а тя от своя страна  засяга далака. Някои форми на сърдечни заболявания също могат да нарушат кръвоснабдяването на далака.

Заболявания на кръвта като хемолитична анемия, сърповидно-клетъчна болест, таласемия, сфероцитоза и др. често стават причина за увеличаване на далака. Редица метаболитни и генетични нарушения, предизвикани и от други органи, също могат да засегнат далака. 

Различни видове инфекции също са възможни причини за спленомегалия. Това може да са вирусни, бактериални и дори паразитни инфекции. Тези инфекции обхващат спектъра от сериозни, животозастрашаващи инфекции от ХИВ/СПИН и малария до туберкулоза и вирусен хератит. 

Други по-малко известни инфекции като анаплазмоза и цитомегаловирус също могат да причинят увреждане на имунната система, включително далака.

Уголемен далак - причини и лечение

Как се диагностицира уголемен далак?

Сигурно си мислите, че  всеки увреден орган в човешкия организъм би причинил болка, но изненадващо увеличеният далак може да не ви дава сигнали, че нещо не е наред. Необходим е сериозен случай на спленомегалия, за да започнете да чувствате болка от далака и да потърсите лекар. 

Диагностицирането на вашето състояние вероятно ще започне с физически преглед и вземане на кръв, което при нужда ще даде възможност да ви се направят пълни изследвания. Ако вашият лекар смята, че далакът ви може да е увеличен, той  ще препоръча допълнително да си направите рентгеново изследване или компютърна томография, за да се види по-добре неговото състояние. Наред това ще ви разпита подробно какви симптоми усещате в тялото си.

Ако откриете, че  ставате от масата с чувство за преситеност, без да сте яли пълноценно, това може да е индикация, че далакът ви се е увеличил и притиска стомаха ви. Често срещани симптоми са анемията, лесното кървене, умората, честите инфекции, болка в горната лява част на корема, жълтеница и отслабване.

Други симптоми на спленомегалия са по-тясно свързани с основните заболявания, които са увредили далака ви. Те могат да обхващат гамата от симптоми на инфекции като ХИВ/СПИН до чернодробни нарушения и малария. 

Уголемен далак - причини и лечение

Лечение и профилактика

Малко вероятно е някога да отидете на лекар, за да изследвате точно увеличения си далак. Обикновено симптомите на основната причина за  спленомегалия ще бъдат причината да потърсите медицинска помощ.

Оттук нататък лечението ще зависи от това какви причини за спленомегалия са идентифицирани. В някои случаи е възможно състоянието на далака да се облекчи с медикаменти и подходяща диета. При  други генетични заболявания или рак, както и  ако  далакът ви е  силно увреден, може да се наложи пълното му  отстраняване.

Добрата новина е, че няма причина да се притеснявате за премахването на далака. Има много органи, без които не можете да живеете, но далакът не е жизненоважен орган

Можете да живеете пълноценен, нормален живот без далак, въпреки че ще има някои отрицателни ефекти. Поради важната роля, която играе далакът в поддържането на резерва от бели кръвни клетки на вашия организъм, отстраняването на далака ще ви направи по-податливи на инфекции до края на живота.

Независимо от причината за вашата спленомегалия, трябва да внимавате, ако далакът ви се е увеличил. Има голям риск от разкъсване, ако упражнявате  контактни спортове или спортове на открито, като и при каране на ски или планинско колоездене.

Обикновено гръдният кош предпазва далака. 

Може ли Аюрведа да помогне при уголемен далак?

Аюрведа счита далака (заедно с черния дроб) за корена на кръвоносния канал в тялото, наречен rakta vaha srotas. Далакът и черният дроб, според древната индийска медицина, работят заедно, за да произвеждат червени кръвни клетки. 

От гледна точка на западната медицина има много различни причини за увеличения далак. Далакът често се уголемява, когато работи допълнително от нормалните си функции

Това състояние на хиперактивен далак се нарича хиперспленизъм. Обикновено се свързва със заболявания, при които има твърде голямо количество кръв, което при  това е замърсено с мъртви  и увредени клетки или странични продукти на имунната система и  далакът е претоварен с отстраняването им.

Далакът може да бъде претоварен поради повишен имунен отговор, както и при системни вирусни, бактериални или паразитни инфекции или заболявания на лимфата. Това би бил капха тип хиперспленизъм поради конгестията, която се получава. 

Уголемен далак - причини и лечение

Процесът на филтриране на пренасяните по кръвта патогени може да доведе до образуване на абсцес, когато борещите се с болестта бели кръвни клетки се напълнят с материали, които тялото не може да усвои

Тези гигантски пълни с токсини клетки се натрупват в далака, докато той пречиства кръвта. Поради токсичността, образуването на абсцес също ще включва горещото качество на Питта доша, както и елемента огън.

Обичайно е далакът да се увеличи при чернодробно заболяване. Прекомерното филтриране на тромбоцитите причинява тромбоцитопения – дефицит на тромбоцити в кръвта, които могат да се спукат и  да причинят кървене в тъканите, синини и бавно съсирване на кръвта след нараняване. 

Това е най-честата причина за хиперспленизъм и може да допринесе за кървене, свързано с портална хипертония. 

Спленомегалия може да възникне и когато има състояние, причиняващо свръхпроизводство на кръвни клетки, които растат в костния мозък. Това е състояние на излишък от тип Кафа

Грубите и плътните качества са дисбалансирани, както и земният елемент. Костният мозък включва както Ranjaka Pitta (в капацитета си за производство на кръв), Rakta Vaha Srotas (който управлява червените кръвни клетки) и Majja Vaha Srotas (който управлява нервите и костния мозък в Аюрведа).

Застойна спленомегалия се развива, когато кръвта коагулира в далачната вена, чернодробната портална вена, която преминава от онази част на стомашно-чревния тракт към черния дроб, или във вените около сърцето, както при застойна сърдечна недостатъчност. 

Това е тип Кафа спленомегалия поради стагнация. Тежките, бавни, груби и мътни качества на Кафа са в дисбаланс, както и водните и земните елементи. Това е излишната Кафа в Аваламбака Кафа и Вяна Ваю (циркулация).

Тъй като спленомегалията включва главно Питта и Капха чрез техните горещи, плътни, груби и статични качества, предпочитайте охлаждащи и прочистващи диетични и билкови храни и напитки. 

Уголемен далак - причини и лечение

Горчивият вкус ще бъде много полезен тук, тъй като успокоява и двете доши. Горчивото намалява задръстванията в далака, тъй като горчивият вкус намалява стагнацията и почиства черния дроб, като директно намалява налягането в системата далак-черен дроб. 

Горчивото също разрежда кръвта, което при нужда се отразява положително на нивата на захарта в нея. Горчивото изсветлява и изсушава нещата, за да успокои уголемяването. Горчиви са алоета, куркумата,  нарт и нийм. 

Полезни са и горчивите зеленчуци като глухарче и рукола. Диуретичните билки могат да бъдат полезни, когато Кафа е задръстена и в нея се натрупат много вредни вещества. 

Човек, който има спленомегалия, може да е анемичен или да има други кръвни дефицити. Те трябва да бъдат повлияни с тонизиращи средства и подходяща за доши храна.

Заключение

Макар че не е жизненоважен орган, далакът изпълнява важни функции на организма. Той е отговорен за прочистването на кръвта от мъртвите и увредени кръвни клетки, както и за правилното функциониране на имунната система на човека. 

Отклоненията от нормалното му функциониране могат дълго време да останат незабелязани и той да увеличи обема си толкова, че да застраши сериозно здравето ви. 

Увеличаването на далака се нарича спленомегалия. Болестта може да се лекува с медикаменти и диета, но когато е в напреднал стадии се прибягва до отстраняване на далака. 

Добрата новина е, че човек може да продължи да живее и без далак, но ще бъде по-податлив на инфекции до края на живота. Със своите специфични методи и познаването на дошите Аюрведа също може да помогне при състояния на увеличен далак. 

Снимки: Pixabay

Харесахте статията? Споделете я с ваши приятели.

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *