FB PIXEL

Хепатит A и B

28.10.2018

Причини за заболяване от хепатит 

Хепатит А и хепатит В са заболявания на черния дроб и Аюрведа ги свързва директно с дисбаланс на Пита – една от трите жизнени енергии в тялото. Тези енергии се наричат Доши и всяка от тях ръководи определена част от биологичните процеси в организма.

Аюрведа лечение на хепатит А и Б

Пита е за трансформациите – храносмилане и разграждане на веществата. Така полезните се усвояват и подхранват клетките, съответно тъканите, и се развиват системите в организма.

От своя страна черният дроб е точно преработващ орган – за обмяната на витамини, въглехидрати, белтъчини, за разграждането на мазнините. Има и храносмилателна функция чрез производството на жлъчка.

Когато Пита в черния дроб излезе от баланс, естественото му състояние се нарушава, той заболява, функциите му се объркват. За Аюрведа хепатитите са свързани най-вече с производството и разпределението на жлъчката.

Те са възпаления, развили се в черния дроб. Могат да бъдат причинени от вируси, паразити, отравяния, предизвикани от натрупани токсини. Натрупването на токсини също е свързано с дисбаланс на Пита – при недобро храносмилане, в тракта започват да престояват остатъци. Те загниват, при което се отделят отрови, а кръвта ги разнася по тялото. Особено рисков фактор е злоупотребата с алкохол.

Хепатит А е най-често срещаният вирусен хепатит, защото лесно се предава при недобра хигиена – мръсни ръце, замърсена храна, вода. Протичането му обаче е сравнително леко.

Скритият му период е между седмица и 50 дни, средно е около 25-30 дни. Самото заболяване продължава до към 2 месеца. Възстановителният период след това може да достигне половин година, като този хепатит не преминава в хроничен.

Хепатит В също е сред най-често срещаните вирусни  хепатити, предава се по кръвен път и секс. Вирусът е по-устойчив и по-опасен, скритият му период средно е около 120 дни. Заболяването протича по-тежко и продължително, острият хепатит В може да премине в хроничен.

Лечение на хепатит

Аюрведа лечението на острите хепатити включва строга хранителна диета за балансиране на Пита. От менюто трябва да се изключат топлите храни, пикантните, солените, киселите, много сладките. Трябва също така да се спре пърженото, месото, рибата, маслата. В някои от по-тежките случаи се спира дори маслото гхи.

Аюрведа билки при хепатит А и Б

При заболяване от хепатит е подходяща консумацията на боб мунг, басмати ориз, необработени зелени зеленчуци, покълнали зърна за пречистване. Много ефективни за пречистване на черния дроб са кориандърът, куркумата, полезно е да се приемат с пресен сок от алое.

Всъщност сокът от алое сам по себе си е лечебен – той стимулира черния дроб и подобрява състоянието му. При заболяване от хепатит е препоръчителна по-честата му употреба, например добре е добре лекарствата по принцип да се приемат с него.

При лечение на хепатит Аюрведа използва горчиви билки с разностранно действие – за стимулиране на чернодробните клетки да образуват злъчка, кръвосъсирващи и слабителни. Много е използвана тинктурата от гудучи, която може да влиза в различни билкови комбинации, използва се също така и берберис.

За черния дроб добро лекарство е отварата от настърган корен от глухарче. Три лъжички се варят 15 минути, пие се три пъти на ден. Чернодробните клетки се възстановяват и от семена на белия трън – запарка на лъжичка счукани семена се пие три пъти дневно.  Пресният артишок пък намалява жлъчната течност.

Билките могат да се приемат на прах, хапчета, отвари, самостоятелно или с храната. Могат да се прилагат и различни препарати за пречистване. Трифала например има три билкови съставки в равни части: амла, бехада и харада и има уникален детоксиращ ефект. Слабителните и диуретиците се използват за освобождаване от Пита токсини, топлина, киселина.

Препоръчва се пълна почивка, без сексуална активност, физически натоварвания и пътувания. За да се предотврати преминаването на хепатита в хроничен, лечението продължава около 3 месеца.

Харесахте статията? Споделете я с ваши приятели.

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *