FB PIXEL

Преяждането – можем ли да се справи с аюрведични практики?

19.10.2021

Храненето е ключов жизнен процес. Благодарение на него ние си набавяме необходимата енергия за своя организъм. Освен това то може да бъде и голямо удоволствие. За да бъдем здрави обаче, трябва внимателно да се вслушваме в сигналите на тялото и да си поставяме някои граници по отношение на яденето.

Преяждането - можем ли да се справи с аюрведични практики?

При всички хора храната, която приемат, оказва своето влияние в по-малка или по-голяма степен. Много често, когато не ни достига време да си сготвим нещо качествено, често си хапваме бърза или непълноценна храна. Друг проблем са цените на хранителните продукти, тъй като за качество непременно се слага висока цена. 

В допълнение към това, в ниските класове храни се включват много вредни съставки, които провокират още повече апетита и ни карат да ядем повече, отколкото ни е нужно.

Именно затова преяждането може да се счита за един от най-често срещаните проблеми в съвременното общество. Как можем да го преодолеем, ако то вече се е превърнало в системен проблем? 

Преяждането - можем ли да се справи с аюрведични практики?

За да преодолеем преяждането, не е нужно да минаваме на стриктен ограничителен режим. От една страна, прекалено фанатичното въздържание от храна може да доведе до минерален дефицит в нашето тяло и сериозно да ни навреди в дългосрочен аспект. 

Освен това не бива да подценяваме и риска от развитие на по-сериозно и опасно хранително разстройство като булимия или анорексия.

Защо имаме склонност към преяждане?

Афинитетът към прекаляване с яденето е присъщ на много голям процент от хората. Причините за това са много.

Когато си отхапваме от наше любимо ястие, в организма ни започват да се развиват някои основни жизнени процеси. Самият факт, че харесваме тази храна, задейства отделянето в ендокринната ни система на по-високи от обичайните допаминни нива. 

В допълнение, някои продукти имат свойството да предизвикват още по-активно производство на този хормон. Един от класическите примери за такива храни е, например, шоколадът. Освен че е неземно вкусен, той подтиква нашите жлези да секретират бурно. 

Под въздействието на хормоните нашето ментално състояние се изменя и ние буквално се чувстваме по-щастливи. В това се крие и причината за това повечето от нас да са така пристрастени към него.

Значи така – храненето е огромно удоволствие! Добре, тогава защо не всички хора преяждат?

При някои това се дължи на нередовно хранене. Около една трета от хората споделят, че ядат само веднъж дневно. Това неизменно води до приемане на прекомерно количество храна.

Други признават, че понякога прибягват до големи количества храна като средство да се справят със скуката и безпокойството. Това е може би един от най-вредните начини на хранене. Необходимо е да работите върху себе си, ако и вашият случай е такъв.

Храносмилателната система е първо и най-пряко засегната от системното преяждане. Затова и първите му съпътстващи симптоми са болките и подуването в коремната област, също както и киселините и газове, а е възможно да изпитаме и гадене. 

При задълбочаване на неконтролируемото хранене настъпват и необратими промени като разширяване на стомашната кухина и други. В някои случаи се стига дори и до операция.

В дългосрочен план могат да се развият и други далеч по-сериозни състояния като повишени нива на лошия холестерол и кръвната захар, увеличаване на кръвното налягане, затлъстяване, които на свой ред могат да бъдат предпоставка за много опасни болести. 

Много се говори за всякакви видове лекарства и добавки, които се представят за ефикасни за потискането на апетита. Медикаментозната терапия обаче може да бъде не по-малко опасна от самото преяждане. Особено при приемането им без наблюдението на лекар, може да възникнат непредвидими последствия за здравето.

Ключът към активизирането на метаболизма е в балансирането на нашите доши. Когато те са в своя естествен покой, нашите жлези, хормони и ензими са в хармония и също действат по най-добрия начин.

Как аюрведа може да ни помогне ?

В индийската медицина са открити множество начини за преодоляване на спонтанното желание, което ни подтиква към преяждане. Терапиите не са инвазивни и не дават странични ефекти.

Медитация

Медитативните практики са широко използвани в аюрведа за лечение на хранителни разстройства. Особено ако сте склонни към преяждане от нерви, задължително трябва да работите върху своя емоционален баланс. 

Препоръчва се регресивната терапия, с която да осъзнаем поведението си и да започнем да го контролираме по-добре. По този начин ще можем да си изградим нужния самоконтрол, за да променим живота си.

Билки

Билки от аюрведа, които могат да помогнат за притъпяването на желанието за ядене, включват аджвайн, пунарнава, дълъг пипер, алое вера. Широко се използват и отварите от чесън в комбинация с джинджифил.

Преяждането - можем ли да се справи с аюрведични практики?

Някои полезни хранителни навици

Бройте калориите, но не фанатично

Не размерът на порцията е това, което пряко влияе върху това колко можем да напълнеем от нея. Не всичко е черно и бяло дори в диетите. 

Ако не сте задълбочени до такава степен, че да преценявате калорийния си прием всеки ден, то поне съсредоточете вниманието си върху съотношението на хранителните елементи във вашата чиния и се стремете то да е балансирано. 

Ако наистина добре сте изчислили колко храна ви е необходима, сипете си точно толкова и не посягайте за допълнително. Ако не броите калориите, просто хапнете това, което сте си сипали, и можете да си вземете още малко във времето за междинно хранене. Смята се, че по-чести, но малки порции, се отразяват по-добре на теглото.

Аюрведа повелява, че дажбата ни за ядене трябва да се равнява на не повече, отколкото можем да съберем в дланите си.

Не демонизирайте захарта!

Не си мислете, че за да преборите преяждането, е необходимо да изключвате напълно любимите храни от режима си. В крайна сметка никой не иска от нас свръхчовешки прояви на стоицизъм!

Да изключим захарта от режима си не е нито толкова лесно, колкото звучи на пръв поглед, нито толкова полезно, колкото го правят да изглежда някои инфлуенсъри. 

На първо място, внимавайте с какви подсладители я заменяте – някои са дори по-вредни от нея. От друга страна, ако гладуваме постоянно, съзнанието става обсебено от мисълта за храна.

Преяждането - можем ли да се справи с аюрведични практики?

Хранете се бавно

Сигурно много пъти сте чували това още от малки. Това всъщност е научно доказан факт. На практика обаче не е толкова лесно, колкото звучи. Трябва да подчертаем, че това означава не бавно, а продължително дъвчене на всяка хапка.

Яжте сами

Според индийската традиционна медицина също така е редно да се храним в уединение. Ако не е възможно да се отделим, достатъчно е да се въздържаме от разговори, докато не приключим. Същото важи и за използването на електронни и дигитални устройства по време на ядене като лаптопи, компютри, смартфони и телевизори. 

Те ни разсейват от процеса и понякога мозъкът ни просто забравя да изпрати съобщение да престанем с храненето. Не е препоръчително също така да слушаме песни и музика или пък да си хапваме, докато танцуваме.

Някои малки трикове

Ако все пак ви се случи да попрекалите с яденето, направете си чай с ароматни билки и му се насладете. Поне на първо време със сигурност ще ви облекчи.

За да се храним здравословно и умерено, не е необходимо да се превръщаме във фанатици по отношение на това. Дори и понякога да “съгрешаваме” с някое парче тестена закуска, нещо пържено или малка тортичка, не пречи – стига, естествено, да не прекаляваме.

От първостепенно значение е да се запитаме относно това какви процеси се задействат в тялото ни при ядене и как тяхното протичане се изкривява под влияние на различните фактори. Необходимо е да работим над себе си и да си изградим добре балансиран, редовен и здравословен начин на живот.

Снимки: Unsplash.com

Харесахте статията? Споделете я с ваши приятели.

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *