FB PIXEL

С Аюрведа ще победите болестта си и ще станете като нови!

18.11.2016

Стрес, депресии, високо кръвно, безсъние, “нервен стомах”… Това са част от “модерните” днес болести, по които, за съжаление, българите сме сред водещите в международен мащаб. Тях “лекуваме” с хапчета, сиропи, инжекции – дотолкова, че да задържим състоянието да не се влошава, а то така или иначе, с годините се влошава. А можем по природосъобразен наистина да се излекуваме и да “настроим” и поддържаме организма си така, че да не се разболяваме. Как?

Аюрведа клиник Банско Пурвакарма терапия

С мъдростта и методите на Аюрведа – тази система за здраве, прилагана в Индия и по света повече от 5000 години. В Аюрведа съществуват 8 основни вида лечения – на заболявания, засягащи тялото; лечение на деца; хирургични техники; заболявания на очите, носа, ушите, зъбите, и др.; болести от микроорганизми или алкохол; антиотрови; подмладяване; репродуктивно здраве. В основата й обаче, освен пряката терапия на дадените заболявания, е да се премахнат причините, довели до тези болести.

Съществена част от терапията е да се извърши прочистване на организма от токсини, свободни радикали, тежки метали, да се възстановят естествените му функции. Това пречистване става чрез съчетаването на два метода, които Световната здравна организация е признала официално. Това са Пурвакарма – външни процедури за прочистване на тялото, които го подготвят за Панчакарма – вътрешно пречистване чрез слабителни и очистителни терапии.

Ayuverda klinik Bansko bilki za protseduri

Тези два метода се комбинират с природосъобразно хранене, специализирана гимнастика, медитация, режим на почивка. Става дума за персонален план, който Аюрведа лекарят съставя за всеки пациент след прегледа и диагностиката. Такъв план се съставя и за след лечението и ако се спазва, човек ще бъде в много добро здраве, жизнен и активен.

Лечение с Аюрведа се прилага в Аюрведа клиник в Банско от специализиран индийски екип. Лицензираният Аюрведа лекар там е със степен Гуру и има над 14-годишен опит. Квалифициран е да използва повече от 400 вида билки за лечение. Той лично подбира маслата, билките и лечебните материали които са напълно оригинални – внасят се от Индия.

Терапевтите също са лицензирани и с богат практически опит – между 12 и 16 години. Самата клиника първа е въвела в България лечението с Аюрведа – дейността й е започнала като първия индийски център у нас за това природосъобразно лечение.

В Аюрведа клиник лекуват всички болести – както телесни, така и психически. При това диагностиката ще открие дисбаланси, ако ги има, и ще предвиди наближаващо заболяване, а то ще бъде предотвратено. Лечебните курсове са 7, 10, 14 или 21 дни, в зависимост дали става дума за профилактика, за начални симптоми на заболяването, или то вече е напреднало в даден стадий. При по-тежки случаи терапията може да е по-дълга.

Как протича лечението? Ще бъдете настанени в петзвездния хотел Лъки Банско, където е базирана клиниката. От само себе си се разбира, че ще бъдете сред максимални удобства. Пурвакарма включва обливане и масажи с билкови масла, втриване и парни бани с билки, термични процедури. Панчакарма освобождава организма от токсините чрез слабителни и очистителни.

Това се допълва с хранителен режим, който също е много съществен за възстановяването на естествените дейности на организма. Продуктите са пресни или прясно приготвени, храната трябва да се консумира до 3 часа след приготвянето, по три пъти на ден. Спокойно може да се каже, че храненето при Аюрведа е ритуал, част от мирогледа.

Приготвянето трябва да е със светли мисли, в чисто помещение, с чисти дрехи, а ястията да се поднасят красиво. Консумацията пък трябва да е при спокойно състояние на ума и съсредоточаване върху храненето. И още нещо – за да е полезна, храната трябва да е вкусна. Всичко това се съчетава със специализирана лечебна гимнастика, която включва йога, фитнес, китайски практики и др.

Но и това не е всичко. Като част от лечението по време на курса Аюрведа лекарят изнася здравни беседи и съставя всекиму план занапред, по който организмът да се поддържа здрав. А какво по-добро от това?

Харесахте статията? Споделете я с ваши приятели.

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *