FB PIXEL

С Аюрведа ще сте активни, здрави и дълголетни!

29.03.2017

Кшира Дара | Ayurveda Bansko

Имате ли високо кръвно? Дано да нямате. Но най-вероятно познавате поне двама-трима човека, които имат. И не е само кръвното. Един страда от проблеми със стомаха, друг с бъбреците, трети с жлъчка или черен дроб, стрес, депресии…

С древната индийска наука Аюрведа, която е на повече от 5 хиляди години, хората не само могат да се излекуват от всички тези заболявания. Те ще забравят какво е болест.

В това всеки може да се убеди в луксозната Аюрведа клиник Банско, където работи високо квалифициран индийски екип от лекари и терапевти.

Като медицина, Аюрведа е намерила лечение на всички болести. А като начин на живот избягва заболяванията, защото не създава предпоставки и причини за тях.

Ние като че ли не си даваме цялостна сметка колко съществена роля за болестите има неправилното хранене. Възприемаме го като причина за напълняване и толкова.

Всъщност с некачествената храна и хаотичното хранене ние натрупваме в организма си различни токсини, тежки метали, свободни радикали. С времето те образуват шлаки, които формират плътно лепкаво вещество.

Така едновременно хем тровим организма си, хем объркваме естествените му, зададени от природата дейности. И се стига до болестите.

Аюрведа го възприема като нарушен баланс между енергиите Вата, Пита и Кафа. Всъщност не е сложно, и “отдалечено”, може да се направи връзка и със западните понятия, които традиционно са възприети у нас.

За Аюрведа тези енергии са съответно на кръвообращението и дишането, метаболизма, и имунната система, свързано с растежа на тялото. Kati Vasti

Затова при Аюрведа храненето е особено важно – то е свещенодействие. При приготвянето не бива да има лоши мисли, хората трябва да са във ведро настроение. Храната трябва да се приготви вкусно, защото иначе няма да е полезна, дори ако са използвани полезни продукти.

Самото хранене също е при специални условия. Ястията не трябва да се поглъщат набързо, човек трябва да се храни в спокойно състояние на духа и внимание, съсредоточено върху храната. Защото тя дава енергията за съществуването на организма.

Природосъобразното лечение в Аюрведа клиник в Банско се основава на хранителен режим, процедури и терапии за детокс на организма, йога, релаксация, различни дейности, предписани от Аюрведа лекаря.

Тази програма е строго индивидуална за всеки пациент. Всичко се прилага в определено съчетание, съобразно това каква е болестта, на какъв етап е, какво е общото състояние на организма, какъв е типът тяло.

Пречистването на тялото става по методите Пурвакарма и Панчакарма.

Пурвакарма включва външни въздействия, които раздвижват зоните с натрупани токсини – масажи и термични процедури с лечебни масла и билки. Те изкарват от тялото някои повърхностни токсини и го подготвят за Панчакарма – вътрешно прочистване чрез слабителни и очистителни терапии.

Водещият в клиниката в Банско аюрведа  доктор Махеш Гарже препоръчва 7-дневен курс, ако става дума за профилактика или появили се симптоми на болестта. За сравнително леки болестни процеси са подходящи  периодите от 10 и 14 дни. За лечение в напреднал етап на болестта се препоръчва 21- дневния лечебен курс, може да се наложи и по-дълъг период.

Лечението е съпроводено с професионални съвети и лекции за принципите на Аюрведа като път към дълголетието.

Не искате ли да поемете по пътя на дълголетието?

Харесахте статията? Споделете я с ваши приятели.

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *