FB PIXEL

Високо кръвно налягане

20.02.2019

Ако сте минали четиридесетте, трябва да знаете, че вече сте в критичните между 20 и 20 процента от населението, застрашени от болестта хипертония или така нареченото високо кръвно налягане. Това, както се казва, е лошатата новина. Добрата е, че, ако сте  запознати с това заболяване, имате шанса да  вземете мерки за неговото ограничаване в ранен стадий. Защото е известно, че всяка болест, за да бъде успешно лекувана, трябва навреме да се диагностицира.

visoko kruvno nalqgane

Кога говорим за високо кръвно налягане /хипертония/?

Това е хронично заболяване, което се проявява с трайно повишено налягане  на кръвта в артериите. За нормални параметри на кръвното налягане са приети 120/80 mm Hg, измерени в покой на човешкото тяло. Горната граница на налягането се нарича систолна, а долната диастолна. Разбира се, тези граници не са променлива величина през различните часове на денонощието в зависимост от физическата активност на човека.  Влияние оказват също така атмосферните условия, емоционалното състояние  и пр. Тези отклонения се приемат за нормални.

Диагнозата хипертония се поставя, когато кръвното налягане на човек се задържа над границите 140/90 mm Hg за по-дълъг период от време. Преди да я постави, лекарят обикновено препоръчва то да се проследява редовно  сутрин, обед и вечер в продължение на един месец.

Наред с  това се назначават и редица други изследвания:

  • на кръв, урина и кръвна захар
  • електрокардиограма
  • ехография на сърцето и бъбреците
  • добре е да ви види и офталмолог.

visoko kruvno nalqgane

Какви са причините за появата на хипертония?

Вече споменахме, че кръвното налягане на човека нараства с възрастта, макар и да не е задължително. В същото време,  от това  нерядко се оплакват и сравнително млади хора, че дори и младежи и юноши. Високото кръвно може да бъде и наследствено.

Основната причина за развитието му е нездравословният начин на живот и хранене:  тютюнопушене,  злоупотреба с алкохол,  прекомерна употреба на готварска сол в храната, повишен прием на течности. Особено зле влияят наднорменото тегло, нередовният сън,  психическите травми,  физическо претоварване.

Всичко това подлага здравето ви на сериозен риск.  От високото кръвно налягане тръгват редица сериозни болести, някои от които са животозастрашаващи – инсулт, инфаркт, бъбречни заболявания.

По какво ще познаем, че имаме проблеми с кръвното?

Ако започне често да ви боли главата и болката е пулсираща,  локализирана  в челото и слепоочията, особено в тилната област; ако сте раздразнителни, мъчи ви безсъние, ако чувствате  болка /особено пронизваща!/ в областта на сърцето,  пулсът ви е учестен, непременно потърсете консултация с лекар.

И не забравяйте – високото кръвно налягане често протича без симптоми и човек може да не подозира, че  има такъв проблем. Докато не се появят по-сериозните симптоми.

visoko kruvno nalqgane

Лечение на хипертония

Ако хванете навреме проблема и започнете лечение, хипертонията може да бъде овладяна. Но не трябва да се забравя, че започнало веднъж, то трябва да  продължи през целия ви живот. Заедно с медикаментите, които трябва да се дозират прецизно съобразно моментното ви състояние, лекарят ще ви предпише и подходяща диета. Ще трябва да промените и обичайния си начин на живот, който вероятно  също е станал причина за отклонения в кръвното налягане.

На първо място трябва да се ограничи консумацията на мазни и солени храни, употребата на алкохол и цигари, прекаляването със сладкиши. Да се движите повече и колкото и да е неприятно – да намалите теглото / ако сте в тази категория/. Редовната почивка също влиза в здравословния начин на живот.

visoko kruvno nalqgane

Относно храненето се препоръчват повече плодове и зеленчуци, пълнозърнест хляб, обезмаслени млечни продукти. От зеленчуците наблегнете на домати, фасул, ряпа, картофи,  грах,  тиквички, броколи, моркови, спанак, зеле.

От плодовете се препоръчват кайсии, пъпеши, ябълки, банани,  портокали, грозде, грейпфрути, праскови, манго, ягоди, сливи, мандарини. Медикаменти за понижаване на кръвното налягане се предписват задължително, ако то наближава 180/110 mm Hg , както и на хора със сърдечни, съдови, бъбречни и други заболявания, диабет. Антихипертензивните медикаменти тук за задължителни, защото може да се стигне до нежелани усложнения.

visoko kruvno nalqgane

Лечение по Аюрведа

Според Аюрведа до високо кръвно се  стига при свръхкиселинност на организма, задържане на  отпадни вещества в храносмилателните органи, удебелени стени  на кръвоносните съдове. Голямо внимание се обръща на хормоните на стреса. И при това заболяване симптомите се проявяват според типа Доша. Ватата например влияе на внезапното покачване или намаляване на кръвното, питата води до  усложнения в дейността на черния дроб, а  кафа-дошата  е свързана с по-бавните процеси, като затлъстяване, умора и пр.

visoko kruvno nalqgane

Рецепти, препоръчвани от специалистите по Аюрведа

  • Приемане на змийска рауволфия – по 2 капсули дневно.
  • Диня с по една щипка кардамон и кориандър. Динята може да се замени с прясно изцеден прасковен сок също с добавен кориандър и кардамон – по 1 ч. л. Приема се два пъти на ден.
  • Може да ви се стори необичайно, но дъвченето на току що набрана коприва също е много ефикасно против високо кръвно налягане. Можете да пасирате листата на копривата и да ги смесите с плодове и да ги дъвчете бавно. Това  ще подобри микроциркулацията на кръвта и ще допринесе за разбиване на образуваните тромби, ако има такива.
  • Намалете консумацията / а ако можете – се откажете от тях/ на  следните храни: месо, пшеница, яйца, ръж,сирене, овес, сладки картофи, фъстъци,масло, пържени храни, смокини.
  • Яжте повече лимони, диня, спанак, червено цвекло, зеле, краставици, ябълки, нахут, кардамон, джинджифил, кимион, черен пипер.

Харесахте статията? Споделете я с ваши приятели.

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *