FB PIXEL

Глисти

18.02.2019

Как и защо се появяват глистите

Глистите са паразити, които живеят в тялото и се хранят с вещества, предназначени за подхранване на клетките. Тези паразити се развиват от яйца, попаднали в организма чрез храната. Може да са от заразено месо, в което е имало яйца на глисти, може да са от плодове и зеленчуци, за отглеждането на които е използвана естествена тор, а те не са били добре измити.

glisti i lechenie

Глистите са различни видове и могат да се предвижват, да сменят зоната на обитаване. Основно са в червата, но при определени обстоятелства паразитни червеи могат да проникнат в черния дроб, белите дробове, бъбреците, дори в мозъка. Ролята яйцата на глистите да бъдат унищожени, се пада на храносмилателния огън Агни. Когато той е слаб, яйцата на глистите оцеляват и се развиват, а самите глисти могат да стигнат до 40 сантиметра.

Отслабналият огън Агни говори за разбалансирана Пита – жизнената енергия, която отговаря за разграждането на храната и метаболизма. Пита нарушенията водят до паразити в кръвта, а чрез нея те могат да попаднат в различни органи. Същевременно отклоненията от баланса на една от трите жизнени сили/Доши обикновено вадят от равновесието и другите две енергии.

Ако паразитите са в червата, се свързват с нарушения на Вата енергията, а ако са в лигавиците и слузта, значи разбалансирането е и при Кафа. Тази свързаност и взаимна зависимост на трите Доши е естествена. Те са зададени на човека при раждането, като съотношението им при всеки е уникално. В него една или две от Дошите са водещи и това определя типът Доша, въз основа на който се определят настъпилите енергийни отклонения от баланса и необходимото лечение.

Целта е да се помогне на организма да преодолее “кризата” / в случая да се унищожат глистите и да се изведат от тялото/, и да се възвърне естественият енергиен баланс. При него всички процеси в организма започват да протичат оптимално и не оставят място за поява на паразити или други заболявания.

Лечение при глисти

Освен отстраняването на конкретния здравен проблем – в случая глистите, Аюрведа се насочва към цялостно лечение на организма, което става с възстановяването на енергийния баланс. След диагностиката аюрведа лекарят назначава хранителен и цялостен дневен режим. Агни трябва да се засили, храносмилането да се подобри. Назначават се и очистващи терапии за натрупаните токсини, които също вадят Дошите от равновесие. Цялостното лечение включва и лечебна йога, и медитация.

glisti i lechenie

За извеждането на паразитите от тялото, Аюрведа използва многобройни билки. Те могат да се вземат самостоятелно, като подправки към храната, в чайове или с вода. Има и  различни комбинации, включително и с лечебни масла като маслото Гхи.

В някои случаи приемът на лечебните средства на Аюрведа може да се съчетава с клизми. Видът на билките, смесването и пропорциите обаче трябва да се определят от аюрведа лекаря, защото предозирането на някои съставки може да доведе до стомашни болки, гадене, замаяност, главоболие.

При глисти много използвана е смес от асафетида, семена от кимион, куркума, червен лют пипер. Може да е добавка към ястията, може и да се пие разтворена в топла вода. Друга комбинация е от трипхала, смлени на прах листа от нийм, черен пипер, джинджифил, индийски дълъг пипер. Може да се приложи и смес от леко запържена асафетида, джинджифил, черен и лют червен пипер, каменна сол, Гхи, като се приема преди закуска. Може също така от сместа да се приготви паста със сок от лимон и да се направят таблетки. Ефективна срещу стомашните червеи е лучената вода. Лукът се нарязва предната вечер и се покрива с вода. На сутринта се прецежда и се пие на гладно, ефектът се появява след няколко дни.

След като паразитите се изчистят, трябва да се води начин на живот, съобразен с Дошата за възстановяване и поддържане на енергийния баланс.

Харесахте статията? Споделете я с ваши приятели.

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *