FB PIXEL

Значението на аюрведа

18.02.2019

Желанието за здраве, богатство, дълъг живот и щастие е водещ инстинкт в човешкия живот.  С постоянните си усилия да изобретяваме нови технологии ние се опитваме да направим живота си по-добър в материален аспект, но в същото време ставаме свидетели на това как съвременният начин на живот вреди на околната среда.

Ние не съумяваме да намерим баланса между природата и себе си.

С времето губим своето здраве – в личен и социален план, което е резултат от това нарушено равновесие.  Аюрведа, древната наука за живота, определя здравето като баланс между вътрешната и външната среда.  В тази статия ще обсъдим защо аюрведа е от съществено значение и как може да върне баланса в живота ни.

Защо аюрведа?

значение на аюрведа

В търсене на щастието

Кой не иска да бъде щастлив?  Без изключение, всеки човек се стреми към щастието. Харчат се милиони и милиарди, много мозъци са заети с извличането на формули, които да направят човечеството щастливо.

Една-единствена формула обаче, която да подхожда на всеки индивид, няма.  В спорта например щастливи са най-вече победителите, а тези, които губят, усещат болка и разочарование.

Хората искат успех в живота си, за да бъде щастливи.  Мнозина са готови на всичко, за да го постигнат: влагат цялото си богатство, губят здравето си, излагат на риск взаимоотношенията си с околните, своето вътрешно равновесие и спокойствие, а накрая, когато успехът е факт, се оказва, че щастието се е изгубило някъде по пътя.

Пълен достъп до живот

Древната наука за живота аюрведа препоръчва да поддържаме хармонично единство между тялото, ума и душата, за да се синхронизираме с живота. Това на свой ред ни осигурява пълен достъп до изобилната енергия на Вселената.

Резонирайте с Вселената

Човекът е миниатюрна версия на Вселената. Това означава, че законите и принципите, които я ръководят, са валидни и за хората. Счита се, че материята има пет съставни елемента (Панчамахабута):

  • етер (Аакаш)
  • въздух (Ваю)
  • огън (Теджа)
  • вода (Джала)
  • земя (Прутви), които присъстват както в човека, така и във Вселената.

Ако тези елементи са в равновесие, функционират нормално и в човешкия свят, и на вселенско ниво.  Концепцията за здравето на аюрведа надскача границите на физическото тяло или индивидуалния ум – счита се, че вътрешният свят резонира спрямо външния.

Моята конституция

Учените, занимаващи се с науката за живота, допълнително опростиха тези пет принципа, свеждайки ги до три биологични енергии.  Пряката връзка между влиянието на Слънцето върху Вселената е представена чрез енергийните трансформации в тялото (Пита), Луната, която държи молекулите заедно (Кафа), и вятъра, отговорен за всички движения в него (Вата).

Хармонията между тези три енергии означава здраве, а дисхармонията – болест.

Въз основа на преобладаването на един или повече от тези биологични аспекти аюрведа класифицира индивидуалната конституция, храната и болестите като Вата, Пита, Кафа; Вата-Пита, Пита-Кафа, Вата-Кафа или като Тридоши, т.е. трите аспекта заедно.

Тази класификация е много важна за прилагането на индивидуален подход при лечението на което и да било заболяване, както и за подбора на подходящата храна в зависимост от моментното състояние на тялото или сезонните промени.

Как аюрведа помага за възстановяване на баланса?

Днес, 5000 години след своята поява, аюрведа е полезна за хората, както и в древни времена.  Човечеството непрестанно открива сложни технологии, за да направи живота по-лесен, но в крайна сметка той става по-сложен и изискващ съревнование.

Хората са загубили своето равновесие и се затрудняват да го възстановят, за да се радват на добро здраве.  Предназначението на ежедневните аюрведични практики (Диначаря) е да се подобри общото здраве на човека – и психично, и физическо.

Ако човек води организиран начин на живот, наблюдението и коригирането на установените навици става по-лесно, като същевременно се постига подмладяване и пълноценно използване на различните технологии.  Животът е набор от действия.

Аюрведа е холистична система, която предлага практически решения: как да подбирате и приготвяте своята храна, как да тренирате тялото и ума си, кои са подходящите периоди за почивка и работа, като всичко това е съобразено с индивидуалната телесна конституция.  Голямата цел на аюрведа е всеки човек да постигне баланс между тялото, ума и душата.

Сезонно поддържане на тялото и ума

Качеството на здравето се влияе от външната среда.  Облаците причиняват вредни наслоявания в тялото, докато екстремната топлина води до изгаряния и алергии.  Сезонните промени изменят дошите, засягайки ги положително или отрицателно.  Аюрведичната концепция за сезонен режим е мотивирана от идеята да се извлече максимална полза от природата в периодите, когато тя защитава организма от вредните влияния.

Дисбалансът в естественото състояние на човека е първият признак, че умът и тялото не са добре координирани.  Когато пракрути бъде нарушена или излезе от равновесното си състояние, тялото става уязвимо за натиск отвън (напр. вируси, бактерии, стрес).

Аюрведа е наясно с влиянието върху дошите на времето, храната, напитките, физическата активност и периодите на почивка.

За да успокои нарушенията на дошите (сезонни и извънсезонни), науката за живота е разработила специални методи за прочистване на тялото (Панчакарма).

За да се поддържа подходящ баланс между тялото, ума и душата според сезона, аюрведа препоръчва също така прием на сезонни храни и здравословни напитки, трениране на тялото, обучение на ума, както и спазване на цялостен сезонен режим, съобразен с индивидуалната конституция.

Копнежът да бъдем здрави

Човек трябва да има силно желание да бъде здрав.  Всички наши желания, копнежи и нужди, включително глад, жажда и сексуално желание – всичко, което е част от живота ни, трябва да бъде в съответствие със силното желание да останем здрави.  Това е една от тайните на живота, която аюрведа е дала на човечеството –нито една друга система не е забелязала опасностите за здравето от неправилното отношение към естествените нужди.

Аюрведа съветва да не се потиска която и да било от 13-те естествени нужди: метеоризъм, уриниране, оригване, дефекация, кихане, жажда, глад, кашлица, прозяване, повръщане, плач, сън, задух при усилие.

Аюрведа е идентифицирала рисковете за здравето от съзнателното потискане на естествените нужди и е разработила режим за ефективно преодоляване на тези състояния чрез метода Панчакарма и спазване на медицински режим. Всеки човек има не само физиологични, но и психични (умствени) нужди, каквито са сексуалното желание, гневът, ревността, омразата и т.н. Интересното е, че за разлика от физиологичните нужди, аюрведа препоръчва те да бъдат контролирани със силна воля.

Етичен кодекс за поведение

Натовареният уличен трафик може да бъде гладък и безпроблемен, ако се спазват правилата за движение.  По подобен начин хората поддържат непрестанна комуникация помежду си – толкова много мисли и емоции преминават през нашия ум и участват във всяко наше действие.

Според аюрведа ефективността на този тип движение, също като при натоварения уличен трафик, изисква да се следва определен код на поведение.  Ако правилата се следват, както е предписано, всеки от нас ще допринесе за благосъстоянието на цялото човечество – трафикът ще бъде свободен, като река! Това балансирано душевно състояние е знак за здрав ум – качество, което се нарича Сатвик.

Раджас и Тамас са вредни качества на ума, които са резултат от действия, породени от страст или невежество. Невежият ум генерира погрешни преценки и погрешни схващания – признак за нездрав ум. Трафикът е застинал!  Всеки тръгва по свой път, без да си прави труда да спазва правилата за движение.

За да се повиши качеството на ума Сатвик, следва да бъдат положени всички усилия, като се следва етичният код, предписан от аюрведа.  Това са принципи за правилно поведение, които са универсални, приложими за всички хора, независимо от техния социален статус, религия, страна на произход или възраст.

Тези правила правят пътуването, наречено живот, мирно и спокойно. Нарушаването или игнорирането им превръщат пътуването в кошмар.

Харесахте статията? Споделете я с ваши приятели.

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *