FB PIXEL

Как да контролираме холестерола си с аюрведа?

12.02.2019

За Добрия и Лошия холестерол

Аюрведа не само успешно понижава високия холестерол. Ако се спазват принципите й за начина на живот, включително и на храненето, холестеролът винаги ще е в оптимални граници и няма да създава каквито и да е било здравословни проблеми.

сваляне на холестерол

Тук трябва да се уточни, че има два вида холестерол, популярни като Добър и Лош. По принцип това вещество е на мазна основа и не може да се разтвори в кръвта, а се напластява в кръвоносните съдове и клетките. Той се произвежда при вътрешни процеси в организма, както и се внася чрез храни от животински произход.

За Аюрведа добрият холестерол е необходим за смазване и подхранване на различни проводящи телесни канали, тъй като с възрастта някои от тях изсъхват, стават крехки и проводимата им функция се влошава. Така Добрият холестерол участва във формирането на клетъчните стени, за образуването в червата на жлъчни киселини за храносмилане, производство на различни хормони и на витамин D, и т.н. Той е с висока плътност и премахва излишните мазнини, с което намалява вредния холестерол. Това става, като излишния холестерол се прехвърля в черния дроб, от там – в червата и тялото се освобождава от него.

Плътността на Лошият холестерол е ниска. Той се събира в артериите и стеснява проводящия им тунел. Така намалява количеството кръв, която влиза в сърцето. Това го кара да работи по-засилено, което пък го уврежда, води до различни болести – високо кръвно, атеросклероза, инсулт, инфаркт и др., водещи до преждевременна смърт. Сам по себе си обаче високият холестерол не показва някакви видими симптоми и макар че повече от половината хора, надхвърлили 35 години да имат висок холестерол, те не знаят. Ако това продължи дълго, се появява реален риск от сериозни заболявания.

Високият холестерол се появява при  нарушение на преработката и метаболизма на мазнините и навлизането им в кръвта. Това обикновено е свързано с проблеми с черния дроб, който преработва веществата, или с щитовидната жлеза, която влияе на метаболизма.

 

Аюрведа диета при висок холестерол

За аюрведите причината за висок холестерол в кръвта основно е неправилното хранене, усилило Кафа дошата. Това е  енергията в тялото, която трябва да регулира оптималното състояние на течностите в организма, включително и кръвта.

Същевременно отношение към холестерола има и другата жизнена енергия – Пита. Чрез нея протичат трансформациите и Пита нарушенията водят до влошено храносмилане и проблеми с метаболизма, мазнините не се преработват пълноценно и се натрупват в кръвоносните съдове. Третата енергия – Вата, също може да допринесе по-пряко или по-косвено за холестерола, съответно за запушване на артерия.

сваляне на холестерол

Вата е Дошата на движенията, включително кръвообръщението във физически смисъл и на енергиите. Така заради Вата може да се получи втвърдяване на артериалната стена или другите две енергии могат да бъдат блокирани, при което да настъпят различни здравословни нарушения. Затова аюрведа лекарят трябва да определи комплексно диетата за сваляне на холестерола.

Като цяло се премахват тежките, мазни и студени храни, пържените, месните, тлъстата риба, пълномасленото мляко, сирената, млечните продукти с ферментация, яйцата, маслото, сладкишите, студените и напитки.

Най-общо може да се уточни, че холестеролът е свързан с животинските продукти и вегетарианството е полезно за свалянето на холестерола. Консумираната храна трябва да е нискокалорична, необходимо е да се пие много вода – водата е отличен детоксикант и помага за отстраняването на натупаните токсини в артериите.

Трябва да се наблегне плодовете и зеленчуците, при това – в прясно състояние. За отстраняване на токсините и излишъците помагат листните зеленчуци, много полезни са морковите. За контрола на холестерола имат благотворно влияние соята и соевите продукти. За намаляването му са полезни също овесената каша, просото, леща, боб, грах зърнени храни и др. Бобовите храни са с водоразтворими фибри с наименованието пектин, които отстраняват холестерола. Готвенето е добре да е със гхи или зехтин. От плодовете са препоръчителни кайсии, сливи, кайсии, ябълки.

Полезни за намаляване на лошия холестерол са също  орехите, както и бадемите. Изследвания показват, че 30 ядки дневно за месец понижават холестерола близо 1,5 пъти и способстват за еластичността на кръвоносните съдове. Това се дължи на мастните киселини Омега-3, които блокират и отстраняват най-вредните мазнини, отложени по кръвоносните съдове.

 

Билкови лекарства в Аюрведа за понижение и контрол на холестерола

За понижаване на холестерола в кръвта, в Аюрведа широко се използва чесънът. Той е от най-пролаганите природни средства при сърдечносъдови заболявания, защото премахва плаките, натрупани в кръвоносните съдове и съответно лошия холестерол.

сваляне на холестерол

Комбинира се с джинджифил на прах, който подпомага храносмилането и метаболизма, включително преработката на мазнините. Освен това джинджифилът балансира границите на кръвното налягане и пречи на тромбоцитите да се слепват и да образуват съсиреци, които да запушват артериите. Двете съставки се комбинират с лимонов сок, едно от лечебните свойства на който е прочистването на черния дроб от токсини и подобряване на преработката на веществата. Комбинацията се приема преди хранене.

Друг вариант е два пъти дневно да се пие чай от канела и трикату, като се прибавя мед. Канелата има различни лечебни свойства, сред които са да подпомага храносмилателната система и да намалява холестерола.

Трикату е комбинация от джинджифил, пипли и черен пипер. Освен че подпомага храносмилането и обмяната на веществата, трикату изгаря пластовете токсини и пречиства кръвта. Друга аюрведa формула за снижаването на лошия холестерол е съчетаване на  катука, мумио и читрак с топла вода и мед. Катука е полезна за черния дроб и жлъчните пътища. Лечебната смола мумио стимулира обмяната на веществата в организма и възстановяването на тъканите, сред въздействията на читрак е  да активира храносмилането, да изгаря токсините, да пречиства кръвта и съответно да намали холестерола. Използват се също така куркума, розмарин, босилек, които съдържат антиоксиданти и имат кардио-защитен ефект, и понижават холестерола. Срещу кръвните съсиреци и холестерола  чрез омега-мазнините е полезно например и рибеното масло.

Има и съвсем лесни, и достъпни начини за приложение вкъщи: сутрин на гладно да се изпива гореща вода с прибавяне на лъжичка мед. Това помага за премахване на мазнините, респективно намаляване на холестерола. Ефектът се засилва при прибавяне на лъжичка лимонов сок или 10-ина капки от ябълков оцет.

 

Асани срещу високия холестерол

Освен хранителна диета, дневен режим, съобразен с биоритмите на тялото, лечебни средства и пречистване от токсини, за понижаване и контрол на високия холестерол, Аюрведа използва също йога пози.

сваляне на холестерол

 

Има асани които са подходящи и за хора, които не са навлезли в йога и даже досега не са се занимавала с йогизъм. Тези пози и упражнения не са трудни и не изискват много време, а оказват благотворно влияние за релакс на определени мускули и масажират вътрешни органи, а чрез дихателните упражнения енергийните ритми се регулират. За появата на положителни резултати е достатъчно един месец по половин час занимания на ден. Чрез продължаването им ще се получи и контрол на холестеролът да не се увеличава. Те са ефективни, тъй като снижават мазнините в кръвта.

Освен другите си въздействия, позата Колело например подобрява работата на черния дроб, с което организмът се освобождава от излишъка на мазнини и холестерол. Раменната поза стимулира храносмилането и така подпомага оптималната обработка на мазнините, която не позволява натрупването им;

Храносмилането и черния дроб се подпомагат от упражненията за извиване на гръбнака при седнало положение. Полезна е също седналата на земята позиция с опънати напред крака и разтягането с навеждане към тях. Освен работата на черния дроб, това активира и бъбречните функции, способства за премахването на излишни мазнини.

 

Дихателни упражнения при висок холестерол

От дихателните упражнения, използвани от Аюрведа за снижаване и контрол на холестерола, може да се посочи Йога дъх. С палец се затваря дясната ноздра, за да се вдиша само  през лявата. След това лявата се затваря и се издишва през вече отворената дясна. Повтаря се няколко пъти, като чрез тази парана яма се подобрява и концентрацията.

сваляне на холестерол

При Бхастрика дишането е дълбоко и засилено. Трябва да се седне в удобна позиция, като ръцете са поставени на колената. Дишането е бързо през двете ноздри, цикълът е между четири и десет пъти. Вдишването става, като коремът се дърпа навътре, а издишването е със сила, като се изпразва коремната кухина. Известно време дъхът се задържа. След това се затваря лявата ноздра и се издишва през дясната. Дъхът се задържа за известно време според възможностите.

Капалабхати помага за регулацията на метаболизма, изгарянето на мазнини и отделянето на токсини. Изпълнява се на празен стомах в отпуснато, удобно седнало положение, при което се използват само мускулите на корема. Диша се през носа равномерно и дълбоко, при стабилизиране на дишането се издишва напълно, като коремните мускули се свиват, за де се изтласка възможно повече въздух. След силното издишване започва пасивно вдишване. Повтаря се 20-30 пъти. След цикъла няколко пъти се вдишва нормално. Следват още два цикъла.

Трябва обаче да се отбележи, че дори йога практиките да са лестни, практикуването им трябва да се консултира с аюрведа лекар, защото някои от тях може да са противопоказни при асма, сърдечни болести и др.

Извън йога, е препоръчително да има и всекидневна физическата активност. Най-малко половин час пет дни през седмицата е необходима разходка. Полезно е плуването, също така аеробните гимнастики, които могат да се практикуват три пъти през седмицата. Така ще се повиши Добрият холестерол.

Непременно трябва да се има пред вид и теглото – наднормените килограми са сред най-сериозните фактори за висок холестерол. Силен рисков фактор е и пушенето, защото то вреди на кръвоносните съдове, като ги прави податливи в тях да се образуват мастни депа, а освен това цигарите водят до намаляване на добрия холестерол.

Харесахте статията? Споделете я с ваши приятели.

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *