FB PIXEL

Репродуктивна медицина в лицето на Аюрведа

19.11.2019

Проучванията показват, че средният брой на сперматозоидите е намалял с 48 процента от 1940 г. Плодовитостта на жените също намалява. Има много теории защо това е така, но много изследователи смятат, че увеличените пестициди и химически торове могат да бъдат причина, както и високите нива на стрес, свързани с съвременния живот.

Махариши Аюрведа, поставя голям акцент върху здравето и благополучието по време на зачеването и след това. Аюрведа не само обяснява как да увеличите плодовитостта с диета, поведение и билкови добавки, но също така се фокусира върху това как да създадете наистина здрави деца.

“Аюрведичният идеал надхвърля просто зачеването. Вместо това акцентът е върху създаването на дете, което е психически, физически, емоционално и духовно здраво – мъдро и добре закръглено дете, което ще допринесе за обществото и ще стане просветен гражданин.”

Фактори, участващи в създаването на здраво дете

Кои са факторите, участващи в създаването на здраво дете?

Според Махариши Аюрведа зачеването се осъществява поради здравата сперма, здравата яйцеклетка и здравата матка. И за мъжете, и за жените репродуктивното здраве зависи от здравето на шукра дхату или репродуктивната тъкан. При жените тъканта шукра създава яйцеклетката като част от месечния цикъл, а при мъжете спермата се образува поради сексуална стимулация.

Самата тъкан на шукрата е създадена като част от дълга верига от метаболитни трансформации, като се започне с храносмилането на храната и включва трансформацията на храната в хранителна течност, кръв, мускули, мазнини, кости, костен мозък и накрая, в тъкан на шукра.

Здравословната тъкан на шукра, след това, според аюрведа, зависи от здравето на всички останали тъкани (dhatus) в тялото.

Диета и поведение за повишаване на плодовитостта

Има два вида храни и билки, които спомагат за засилване на шукра дхату и следователно спомагат за повишаване на плодовитостта. Единият се нарича donehana и тези храни засилват шукрата, като засилват всичките седем dhatus. Храни и билки от Vrishya са насочени по-специално към shukra dhatu.

Тъй като първите шест dhatus са суровината за формиране на репродуктивната dhatu, всички dhatus трябва да са напълно здрави, за да образуват здрава репродуктивна тъкан. Ето защо диетата на donehana, която подхранва всичките седем dhatus, е толкова важна, ако искате да заченете.

Храни за подхранване на всички седем Dhatus (Bringhana)

  • Пресни, органични плодове и зеленчуци
  • Цели зърна
  • Млечни протеини, включително мляко, ласи и панир (прясно сирене, приготвено от мляко)
  • Мунг дал
  • Накиснати бадеми или накиснати орехи (можете да ги смилате и добавяте към зеленчуците си)
  • Сладки, сочни плодове като манго, праскови, сливи и круши
  • Сушени плодове като фурми, смокини и стафиди
  • Задушена ябълка за закуска

Ако храносмилането ви е силно, яжте урад дхал (предлага се в индийските магазини), приготвен с равни части куркума, кимион, кориандър и копър. Банан, приготвен в топено масло, канела и кардамон, е вкусен и полезен десерт за хора със силно храносмилане.

Храни за подобряване на репродуктивната тъкан (Вриша)

  • Аспержи
  • Броколи
  • Мляко
  • Млечен шейк от дата
  • Манго шейк манго
  • Оризов пудинг

Подправки като айваин на прах, кимион (който пречиства матката при жените и пикочо-половите пътища при мъжете), куркума (за подобряване на взаимодействието между хормоните и целевите тъкани) и черен кимион.

Като цяло е важно да ядете голямо разнообразие от храни, за да получавате всички основни хранителни вещества. Продължавайте да опитвате нови зеленчуци и плодове и въртете менютата си, за да сте сигурни, че не ядете едно и също нещо ден след ден.

Програма за плодородие от две части

Съветът на лекарите на Махариши Аюрведа препоръчва първо да се пречисти пикочо-половия тракт. След като примесите и препятствията се отстранят от зоната, билките могат да бъдат наистина ефективни за достигане до целевите тъкани.

Фаза I – почистване преди зачеването

  • Органичен Genitrac (2 таблетки сутрин и вечер)
  • Elim-Tox-O (2 таблетки сутрин и вечер)

Фаза II – повишаване на фертилността по време на зачеването

Vital Lady или Vital Man (2 таблетки сутрин и вечер)

Програмата за вътрешно прочистване трябва да се прави в продължение на три месеца, преди да се опитате да заченете. След детоксикация двойката трябва да прекрати пречистващите билкови съединения и трябва да започне ежедневно да приема Vital Man или Vital Lady. През това време те трябва да се опитат да заченат. Диетата donehana и vrishya е идеална през двата етапа.

След като двойката зачене, жената трябва да спре да приема Vital Lady и трябва да се съсредоточи върху диета и ежедневие, особено подходящи за бременност.

Засилване на блаженството

За да подпомогнете ежедневното психическо натоварване, приемайте таблетки Worry Free (2 сутрин и вечер). Маслото от тревожен безплатен чай и аромат също може да помогне. Ако трябва да разтворите емоционалния стрес, вземете таблетки Blissful Joy (2 сутрин и вечер) и дифузирайте маслото на блажено сърце. За физически стрес използвайте био чай Kapha и следвайте диетата, успокояваща Kapha.

Повишаване на плодовитостта по-късен етап на живота

Има ли специални съвети за двойки, които искат да заченат след четиридесетгодишна възраст? Съветът на лекарите от Махариши Аюрведа препоръчва както на жената, така и на мъжа да се съсредоточи повече върху диетата и рутината – върху диетата vrishya и kerhana.

Избягвайте стреса колкото е възможно повече. Легнете навреме и не пропускайте сутрешния си масаж. Погрижете се за вашите протеинови нужди, включително някои млечни протеини в диетата ви, като панир, мляко и ласи. Участвайте в духовна практика като техниката на Трансценденталната медитация.

За жените е особено важно да се грижите за себе си по време на менструация. Следвайте аюрведичните указания за това време:

  • избягвайте да пътувате
  • избягвайте да пропускате храненията
  • яжте храни, които са топли, леки и лесни за смилане
  • и се опитайте да избягвате храни или аромати, които са силно химични
  • И си почивайте истински по време на менструалния си цикъл.

Ако искате да заченете, когато сте по-възрастни, трябва да бъдете изключително внимателни за цялостното си здраве.

Дори и да не искате да заченете, има значение в подобряването на тъканта на шукра. Shukra има двойна функция, като произвежда не само спермата и яйцеклетката, но и ojas, най-добрият продукт на храносмилането. Ojas създава енергичност, блаженство, лекота, издръжливост, имунитет, блясък в кожата, искри в очите и яснота на ума.

Ojas е жизненоважно за здравето и щастието на всеки. Всеки, който иска да повиши умствената яснота, имунитета и духовното благополучие, ще намери тези препоръки за полезни, тъй като те засилват тъканта на шукрата и по този начин засилват ojas.

Харесахте статията? Споделете я с ваши приятели.

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *