FB PIXEL

Какво е Кафа доша?

12.07.2019

Кафа-подхранващата енергия

За да си отговори човек цялостно на въпроса Какво е Кафа доша, трябва да навлезе в древната индийска философия, религия, начин на мислене. Което за Западния тип човек не е съвсем лесно. Най-общо обаче може да се каже, че Кафа е една от трите сили, наречени Доши, чрез които тялото осъществява всичките си функции – физически, психологически, умствени. Другите две са Вата и Пита. Във философията на Аюрведа Дошите изразяват различни комбинации от първичните 5 елемента, съставили Вселената. 

Въздухът и пространството са Вата, огънят и Водата са Пита, земята и водата образуват Кафа. Разбира се, тези понятия са философски обобщаващи и надхвърлят директните визуални представи за тях. Вата е движещата сила /като вятъра/, Пита е преобразуващата /като огъня/, Кафа е свързващата и подхранващата /заземяващата/ Доша. Променливите Вата и Пита се нуждаят да бъдат подкрепяни, стабилизирани от Кафа, която е всичко свързващо. Тази Доша отговаря за стабилността на телесната структура и форма, за имунитета, за оцеляването. 

Трите Доши са в баланс на всеки човек още при раждането му. В този баланс много рядко Дошите са в три равни части – обикновено една или два преобладават в различни съотношения. Водещата енергия определя типа Доша на човека. Когато равновесието се запазва, човекът е здрав и защитен от заболявания. Когато една или различни Доши излязат от баланса, се появяват болести. А всяка Доша предизвиква определени заболявания.

Всеки процес в тялото, работата на всеки орган и всяка система, е в пряка връзка от някоя от Дошите. Те отговарят за асимилацията, формирането, развитието и разпада на тъканите, изхвърляне на отпадните продукти, поддържане на здравето и защитните сили. Дошите отговарят също така за емоциите и психичните състояния: любов, разбиране, гняв, алчност, страх и т.н. От тях зависят и предпочитанията на човека – храни, вкусове, начин на живот и т.н. 

Свързаната с течностите Кафа отговаря за консолидацията, “смазката” на тъканите, силата и височината, имунитета. Тя осигурява хидратацията на тялото, неговата гъвкавост, играе роля за храненето. В психологически план е свързана с чувството за хармония, любовта, стабилността, емоционалното и психическо и постоянство.

Качествата й съответстват на характеристиките на елементите земя и вода –  студена, тежка, влажна, мазна, гладка, сладка, неподвижна, гъста. Всичко това до тук е отговор, макар и не съвсем цялостен, на въпроса Какво е Кафа доша.

Кафа доша в Аюрведа

Физически особености на хората тип Кафа

Хората тип Кафа са с добре развито, здраво, силно тяло. Гръдният им кош е широк, имат силни мускули, костите им са едри и тежки. Имат силен апетит, но храносмилането им не е добро, метаболизмът им е забавен

Поради това са склонни към натрупване на излишни килограми, а трудно отслабват. Жените са с широки бедра, пълни ръце и едри гърди, краката им са леко къси и пълни, но походката им е  грациозна. Мъжете са широкоплещести, набити, с добре развити мускули, ако не са затлъстели, широки бедра, здрав торс. 

При Кафа всичко е бавно и спокойно – бавно се движат, бавно се хранят,  говорят монотонно, пулсът им е равномерен и бавен. Движенията им са плавни. Кожата им е бяла,  блестяща, мека и гладка, запазва се свежа дълго време. Може да е бледа и студена. По принцип е по-мазна, отколкото при другите Доши. Освен това е и дебела, поради което сухожилията и вените под нея не се виждат. Очите на хората тип Кафа са големи, миглите – дебели и дълги, веждите са гъсти. Зъбите им са големи, бели, и силни, косата им по принцип е тъмна, със здрав косъм, мека. 

Физически са издръжливи, но избягват физическите натоварвания. При по-голяма физическа активност бързо и огладняват, а силният им апетит ги кара да ядат веднага след тренировката или физическата дейност. Този тип хора обичат да спят дълго, но при дисбаланс на дошата сънят им е често е неспокоен, сутрин стават трудно. 

Като цяло за Кафа е характерно доброто здраве и чувство за уют, спокойствие и щастие. Тъй като метаболизмът им е забавен, а начинът им на живот е монотонен, спокоен, без емоционални и ментални крайности, Капха по принцип живеят по-дълго от хората с тип Вата и Пита. 

Емоционални и ментални характеристики на хората тип Кафа

Когато Кафа е в баланс, хората от този тип Доша са спокойни, уравновесени. Във вътрешния им свят няма безпорядък, той и подреден и те се чувстват в хармония. 

Тази уравновесеност е устойчива – хората тип Кафа трудно се поддават на бърза или полюсна смяна на настроенията, обмислят решенията си много внимателно и прагматично, в мислите и емоциите си не “хвърчат из облаците”. Консервативни са, разумни, солидни, залагат на традициите и се адаптират добре към материалния свят. 

В критични ситуации запазват хладнокръвие,  реакциите им са пестеливи, без паника и нелогични действия, което действа успокояващо на другите. Още повече, че са много лоялни и постоянни. Това ги прави надеждни печели доверието на околните. Като цяло имат мек и весел характер, при което обаче не подминават проблемите на другите – напротив, състрадателни са, грижовни и търпеливи, лесно прощават. 

В същото време зад спокойствието се крие голяма чувствителност, особено към нарушената справедливост. Така от разочарованията си те трупат в себе си негативи, което може да ги разболее. Ако например срещнат пренебрежение или недооценка на добрата им работа, са склонни  към депресии, а от там и различни заболявания, даже и различни видове рак. 

Ако Кафа бъде извадена от баланс, хората с такава Доша могат да станат капризни, критични, да проявят арогантност. Характерни показатели за дисбаланс на Кафа са засилени прояви на алчност, която иначе е просто привързаност към материалния свят, също така похот, завист, егоцентризъм, догматичност, налагането на която може да стигне  до тирания. Ако въпреки здравия им разум, отказват да вземат решения, проявяват силен мързел, сънливост, хронична меланхолия, съчетани с упоритост, стигаща  до инат, това също свидетелства за дисбаланс на Кафа.

Особености на хора с Кафа доша

Предразположеност на Кафа към болести и аюрведа начини на лечение при дисбаланс

Заболяванията при дисбаланс на “водната” Кафа са свързани с увеличение на течностите в организма и се локализират в устата и езика, носа, дихателната система, стомаха, мускулите, далака, обвивката на сърцето, която е предпазна торбичка с течност, нокти, коса. 

Типичните болести за Кафа са:

  • бронхит
  • хрема
  • синузит
  • грип
  • простуда
  • подувания. 

Разбалансираната Кафа може да предизвика стомашно-чревни проблеми, защото играе роля за първичната обработка на храната – втечняването й. Може също така да предизвика проблеми със ставите, защото е отговорна за смазването им, както и с нервите, защото е подхранваща за нервната система. 

Тя отговаря и за течностите в сърцето, така че сама по себе си може да предизвика сърдечни проблеми. Това се усилва от склонността към напълняване. Поради ниската физическа активност, силен апетит, недобро храносмилане и бавен метаболизъм, хората тип Кафа са предразположени и към трупане на излишни килограми. 

Наднорменото тегло и затлъстяването пък са свързани с редица болести – високо кръвно, разширени вени, инфаркт, диабет. Този тип хора са инертни и се съпротивляват на промените в живота, затова са застрашени от меланхолия и депресии. 

Активността на Кафа се засилва в късната зима, като високите й нива продължават и в началото на пролетта. Тава са периодите, през които засилва рискът от психически и физически проблеми при хората от тази Доша, включително главоболие, кисти, тумори.

Лечебните подходи на Аюрведа при дисбаланс на Кафа са комплексни. Много важно за балансиране на дошата е храненето – има списък с подбрани подходящи видове храни, време през деня и ред на консумацията им. Това се съпътства с пречистващи външно и вътрешно терапии по специални методи – Пурнакарма и Панчакарма. Използват билки и масла, и техни комбинации. Неразделна част от лечебния комплекс е и практикуването на йога – упражнения и пози, които имат както пряк ефект върху конкретни здравни проблеми, така способстват и за общата физическа и психическа хармония.

Аюрведа хранене за баланс на Кафа

Аюрведа има специфично хранене и хранителен режим за балансирането на Кафа енергията. Като цяло храната трябва да е суха /сготвена с малко вода/, лека и топла. Благоприятните вкусове са стипчив, пикантен и горчив. Те могат да се постигат с различни подправки. Пикантните храни са полезни с това, че активират храносмилателните процеси и тялото се затопля. 

Те са особено полезни през зимния сезон, като компенсират влагата и студа на Кафа. Стягащите и горчиви вкусове пък допринасят да се намали апетитът. Киселото, сладкото и соленото усилват Кафа и затова са противопоказни за тази Доша. Мазнините и захарта трябва да са силно ограничени. 

Сутрешната закуска трябва да е много лека, достатъчно е да се изпие чаша вода с пресен лимонов сок и лъжица мед. Може и неподсладен  горещ джинджифилов чай или крутони с горчиво какао. Ястията за Кафа трябва да са със салати, пресни зеленчуци, бобови храни. 

Добре е преди хранене да се изпива чаша вода – гореща или затоплена. Вечерята е най-добре да бъде лека от  задушени зеленчуци. Горещата, както и пикантната храна, причиняваща сълзи и изпотяване, не само затопля Кафа, но и спомага за отделяне на слуз. От млечните продукти е благоприятно единствено обезмасленото сварено мляко, другите трябва да се ограничат.

От сладките храни се препоръчва само мед. От растителните масла са допустими в малки количества царевично и слънчогледово, другите се изключват, защото усилват мазната Кафа. От хлебните продукти се препоръчва само хляб, направен от покълнала пшеница – палачинки, сладкиши и т.н. се изключват. От зеленчуците се препоръчват почти всички, но особено репички, патладжан, различните видове зеле, ряпа, пипер, спанак, моркови, чесън, лук, целина, грах и др. 

Ограничават се сладките и сочни зеленчуци: краставици, домати, картофи, бамя, тиквички. За Кафа са благоприятни стипчивите плодове – круши, ябълки, кайсии, нар, праскови и др., също така и сушените плодове. Както и при зеленчуците, тук трябва да се избягват сочните и сладки плодове – портокали, дини, сливи, авокадо, грозде, пъпеши, киви, банани, папая и т.н. 

От зърнените храни са подходящи ръж, ечемик, царевица, просо, елда, пшеницата, овесът и оризът трябва да се ограничат. От подправките се допускат почти всички, особено благоприятен е джинджифилът. Трябва обаче да се ограничи солта, оцетът, соевият сос, кетчупът. От месата в малки количества може да се консумира бяло месо – пуешко или пилешко, скариди, риба. Останалите морски дарове и червеното месо трябва да се изключат.

Предпазване на Кафа доша от болести

Предпазване на Кафа от болести

Здравните проблеми на Кафа идват основно от инертността им с ниска физическа активност и застояване пред телевизора, многото сън и голям апетит. При това те обичат да ядат твърде много сладко – бисквити, шоколад, сладкиши, сладолед, сладки плодове кисело мляко. Привличат ги също мазните и солени храни. Всички тези неща обаче способстват в тялото да се задържа вода и качване на килограми. Натрупването на излишък от Кафа забавя храносмилането, както и метаболизма, отслабва храносмилателния огън и се стига до затлъстяване.

Кафа ще са в много добра форма, ако се занимават с разнообразни физически активности, пътувания, градят многобройни социални контакти. Те съзнателно трябва да ограничат яденето и съня, гледането на телевизия. “Раздвижванията” могат да са всекидневни и сезонни. В края на зимата и през ранната пролет, когато Кафа се активира, хората от този тип трябва да излязат от инертността си и да започнат активно да чистят къщата, да огледат, почистят и подредят дрехите в гардероба, да си намерят работа на двора или на вилата. 

Сред всекидневните физически дейности могат да се включат колоездене, плуване, различни активни спортове. Натоварването трябва да е интензивно, за да се изгарят мазнините и тъканите да се освобождават от излишната течност, да се активира кръвообръщението. За мъжете са подходящи например водна топка, футбол, джудо, тенис и др. За жените тип Кафа е препоръчително редовно да ходят на танци, аеробика, фитнес.

През денонощието Кафа има два пика – от 6 до 10  и от 18 часа до 22. Тогава енергията става тежка, плътна и инертна, и хората тип Кафа трябва да положат усилия да устоят на изкушенията. Ставането трябва да е рано, да се взема душ и да се правят упражнения. 

Основното хранене трябва да е на обяд, след което не бива да се ляга, а да се прави поне 15-20 минути разходка. Вечерята също трябва да е лека и ранна, преди 18 часа. Добре е вечерта да има занимания дори и извън дома – семинари, обучения и т.н. 

Йога заниманията трябва да са два пъти дневно, като се включат асани за нормализирането на дейността на ендокринните жлези, за отделяне на слуз от тялото, както и срещу мастните гънки. Йога заниманията трябва да са преди каквито и да е било други физически дейности.

Харесахте статията? Споделете я с ваши приятели.

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *