FB PIXEL

Аюрведа – уникалната медицина за идеално здраве

16.06.2017

Аюрведа – Път към съвършенството

Аюрведа е древна наука на повече от 5000 години. Това е уникална природосъобразна медицина, която лекува всички болести. Едновременно с това е философия за човека и космоса, мироглед, начин на живот. Тя е неразривно свързана с йога.

Раждане на Аюрведа медицина | Ayurvedabansko

Аюрведа се е зародила в Индия, когато мъдреците търсели как да постигнат идеалното здраве, за да могат да се отдадат пълноценно на духовните си занимания. За нея тялото е като храм, а доброто здраве позволява духовното развитие на човека. Основната идея при Аюрведа е да се постигне дълъг и здравословен живот от поне 120 години.

Така ще може да се достигне прозрението и съвършенството на Мокша – най-висшата степен като поставяне цели в живота на човека. Това е последната парушата при Аюрведа – духовно освобождаване и търсене на духовни ценности.

Според Аюрведа, пътят до Мокша минава през други три степени на пурушата. Първата е Дхарма – това е стремежът към праведност и морални ценности. Другата е Artha, където стремлението е към икономически ценности, богатство. След това е Kāma: психологически ценности, удоволствие, любов. За Аюрведа всички степени са важни, но Mokṣa е степента на самоусъвършенстването, тя е последната, преодоляване на невежеството и желанията, крайният идеал.

Основни писмени свидетелства

Дълго време познанията на Аюрведа са се предавали устно между мъдреците от учител на ученик, докато започнат да се пишат на трактати. Във времето са се запазили няколко основни писмени свидетелства, макар и не в абсолютно пълния им вид. Чарака Самхита е фундаментален текст, съхранил древни концепции за човешкото тяло, многобройни заболявания със симптомите им и средства за терапия. Има също така глави за превенцията, диетата, хигиената, както и медицинското образование. Застъпена е активната роля на пациента, който се разглежда в екип с лекаря и медицинската сестра.

Древни Аюрведа учители и ученици | Ayurvedabansko

Сушрута Самхита също е от най-важните текстове на Аюрведа, който е и с голяма историческа стойност, тъй като има уникални глави за хирургическо обучение, процедури, инструменти. Включени са 1 120 заболявания, 700 билки за лечение, както и десетки лечебни средства от минерали и въз основа на животински източници.

Ащанга Хрудая дава информация за двете аюрведа училища. Едното е хирургическата гимназия, другото е училището за лекари.
Трактатът се съсредоточва върху физиологията на тялото, а не върху духовните му аспекти, като систематично описва заболяванията при човека.

Има запазени познания на Аюлведа, закодирани в упаведите – практически ръководства за приложението на Аюрведа медицината. Стиховете там трябва да се тълкуват от квалифициран аюрведа лекар, за да се приложат указанията в практиката.

Аюрведа: Здравето е най-голямото щастие

За Аюрведа здравето само по себе си е най-голямото щастие. Без него човек не може да се радва истински на живота. Болният човек не може или трудно преследва цели и постига успехи, дейностите и общуването му с хората са ограничени, той не е пълноценен.

За Аюрведа здравето е баланс между изначално зададените от природата функции на организма. Това равновесие е и физиологическо, и психологическо, духовно, защото те са взаимно свързани.

Балансът е между три вида енергии, всяка от които се нарича доша, и които определят типа тяло, и процесите в него. При Аюрведа те се свързват с елементите пространство, въздух, земя, вода, огън. Вата отговаря за сърдечно-съдовата дейност, дишането и движението. Пита се свързва с обмяната на веществата, а Кафа – със защитните сили и растежа.

Щастливо и здраво семейство | Ayurvedabansko

Съотношението на трите енергии е различно при всеки човек според индивидуалните му особености. Една от енергиите доминира, като определя типа тяло. Балансът им е първично зададен от природата и когато се наруши, започват болестите. Затова Аюрведа се занимава не само с последиците от заболяванията, а лечението включва и премахване на причините. Аюрведа поставя особен акцент на начина на хранене и вида храни, които приемаме, като защита от болестите.

Като залага на премахването на причините, Аюрведа лекарят освен че излекува дадената болест, дава и персонален модел на пациента за начина му на живот след това, за да се избягват болестите.

Обхващаща и превенцията, чрез диагностика на нарушения енергиен баланс в тялото, Аюрведа може да определи дори заболяване, което още не е изразено със симптоми, но предстои в близко време. Така може да го предотврати, преди да се развие.

Лечение с Аюрведа

Лечение с Аюрведа се прилага за всички болести, а автентично лечение с Аюрведа у нас се провежда в Аюрведа клиник Банско. Това е единственото място в България, където работи изцяло индийски медицински екип. Той е от лицензирани и висококвалифицирани аюрведа лекари и терапевти, като медицинският ръководител доктор Махеш Гарже е Гуру в Аюрведа.

Основните дялове за лечение с Аюрведа са осем, като след общата медицина се отива към различни специализирани сфери и методи. Общата медицина е Каячикитса – занимава се с болестите на тялото. За лечението специално на деца е Каумара-Бртуя и Бала Рога. Хирургичните техники са на Шалая тантра. За лечение с Аюрведа на болестите на очите, уши, нос, гърло и на зъбите, е специализираната Салакая тантра.

Отделна част за лечение с Аюрведа има за заболяванията, в основата на които са микроорганизмите или алкохолът. Прилага се и лечение с Аюрведа за антидоти при отравяния.

Аюрведа клиник оригинални продукти | Ayurveda Bansko

Следващата сфера, в която се използва лечение с Аюрведа, е Расаяна – тантра, която подмладява. Лечение с Аюрведа се използва и при хора с проблеми да създадат потомство Ваджикарана тантра е за репродуктивно здраве.

Трудно е да се изброят конкретно всички болести, за които успешно се прилага лечение с Аюрведа. Могат обаче да се споменат някои от по-тежките – тумори, множествена склероза, парализи, заболявания на сърцето, артрит, подагра, безплодие и т.н. Успешно лечение с Аюрведа се прилага и при “модерните” днес проблеми – стрес и депресия.

Детокс на организма

Прилагането на детокс на организма е неотменима част от Аюрведа лечението. Детокс на организма е необходим, защото именно натрупването на отрови в тялото е в основата на болестните състояния.

С детокс на организма се премахват тежки метали, пестициди, свободни радикали. Те се натрупват от нездравословната храна и лошия хранителен режим, съчетани с обездвижването в днешното ни съвремие. Тези отрови в тялото, които образуват шлаки, се наричат Ама. Те се превръщат в лепкав слой в определени зони на тялото.

Маня Васти процедура | Ayurvedabansko

Този слой затруднява функциите на организма, нарушава баланса на енергиите и предизвиква болести. Организмът не може сам да изхвърли тази вредна лепкава субстанция и затова се налага детокс на организма. Аюрведа постига пълен детоск на организма основно чрез хранителен режим и пречистващи терапии и процедури. Тези процедури и терапии за детокс на организма се прилагат в различни комбинации и са индивидуални за всеки пациент, назначени от аюрведа лекар след преглед и диагнотика.

Детокс на организма е препоръчително да се прави и профилактично. Така здравите хора ще запазят здравето си, защото ще премахнат основата на болестите. Прилагането на детокс на организма има и съвсем видим ефект – хората се тонизират, подмладяват се и се разкрасяват.

Пурвакарама и Панчакарма

Пречистването на тялото става по два метода – Пурвакарама и Панчакарма. Тяхното лечебно въздействие е признато от международните медицински седи – от Световната здравна организация. Пурвакарама и Панчакарма се прилагат в съчетание, като точната комбинация на различните процедури се преценява от аюрведа лекаря за всеки пациент. Пурвакарама и Панчакарма са съпроводени с аюрведа режим на хранене.

Пурвакарама е комплекс от външни процедури за пречистване, които отнемат токсини от повърхностните слоеве и раздвижват зоните с натрупани отрови. Пурвакарама подготвя тялото за вътрешно прочистване чрез терапии на Панчакарма. Пурвакарма практикува масажи, сауни, обливания, термични процедури. При метода Пурвакарма се използват лечебни масла и билки. Част от ефекта на Пурвакарма е, че кожата се прочиства, подмладява, стяга се и става по-еластична.

Аюрведа процедура „Шиндарова“ | Ayurvedabansko

В превод думата Панчакарма означава пет /Панча/ и действие /Карма/. Панчакарма е метод за вътрешно прочистване на тялото чрез няколко вида слабителни и очистителни природосъобразни терапии. Всяка от процедурите на Панчакарма се препоръчва при съответния енергиен баланс и определени заболявания. При Панчакарма може да се изпише и процедура за пречистване на кръвта, макар и в редки случаи, само по преценка на аюрведа лекаря.

Хранене при Аюрведа

Храненето при Аюрведа е особено важно. Храната дава на организма енергията, с която той да живее. В зависимост от вида й и от хранителния режим, тя може да му помага, но може и да му вреди, или да не е полезна. Ако например храната е приготвена от био продукти, но не е вкусна, тя няма да е полезна, няма да даде необходимата енергия на тялото.

Не бива на едно хранене да се допуска смесване на сурови зеленчуци и плодове. Приеманата храна трябва да се съобразява с телесния тип, а обядът да е основното хранене, ястията в което да имат всичките шест вкуса – сладко, солено, кисело, лютиво, тръпчиво и горчиво. Вечер се приема по-лека храна.

Също така ястията трябва да са от пресни продукти и да се консумират до 3 часа след като са приготвени. Самото приготвяне трябва да е с позитивни мисли в чисто помещение с чисти дрехи. Поднасянето е като ритуал – трябва да изглежда красиво, сервирането трябва да е с любов. При самото консумиране пък мислите трябва да са изцяло в храната, спокойни и изключили външни влияния.

При Аюрведа храната е три вида според енергийния заряд. Първият е на благостта – храна със сатва гуна. Това са продукти със сочен, приятен вкус и аромат. Такива са крушата, кайсията, динята, аронията, портокалът, гроздето, мандарините и др. Тук спадат орехите, джинджифил, царевица, морковите, зърнени храни, лещата, млечни продукти и др.

Храната със заряд на страстта е раджас гуна. Тук са храните с прекалено силен вкус или мирис – лютиви, кисели, солени ястия, пикантна или гореща храна. Тук са и някои зеленчуци и плодове – тиквички, салатки, краставиците, лимон, праскова, бадем, лешник, слънчогледови семки, кафе и зелен чай.

Третият вид е зарядът на невежеството – храна с тамас гуна: продукти, които не са били пресни, или ястията, направени от тях, са приготвени преди повече от 3 часа. Заряд на невежеството носят консервите, полуфабрикатите, алкохолът, месото, рибата, гъбите, яйцата, хлябът и др.

Харесахте статията? Споделете я с ваши приятели.

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *