FB PIXEL

Аюрведа за напреднали

15.04.2021

/Не/Познатата Аюрведа

Аюрведа е наука за живота. Това е древно познание за здраве и хармония със себе си и заобикалящия ни свят. Възникнала в Индия преди хилядолетия, Аюрведа е съхранена през годините от мъдреци и лечители. В основата й е постигането на баланс и равновесие.

Две учения са определящи в разбирането на тази древна наука. Едното е свързано с петте вечни елемента – въздух, вода, огън, земя и пространство. Второто е за трите доши и енергиите в човешкото тяло. 

Това са Вата, Пита и Кафа, като при всеки човек те са в уникално съотношение. Първата доша е отговорна за въздуха и пространството. Затова се свързва с движението и активността на човека. 

Аюрведа за напреднали

Огънят и водата са характеристиките на Пита, която пък се свързва с обмяната на веществата в човешкия организъм. Третата доша Кафа е отговорна за елементите вода и земя. Тя от своя страна предопределят имунитета и растежа на тялото. 

Според индийска философия за живота, всеки човек се ражда и има свое индивидуално разпределение на енергиите. То е отговорно за процесите в неговия организъм и за неговия път в живота.

Според Аюрведа човешкото здраве е в пряка зависимост от равновесие в съотношението на дошите. Човек се разболява, когато балансът е нарушен. А той може да бъде възстановен чрез познанията, които древната наука пази.  

Пътят към здравето и хармония

Аюрведа има благотворителен ефект върху различни здравословни проблеми. Но тя може и да предпази организма от появата им. 

За познаващите на лековитата сила на индийската медицина и за тези, които искат да я разберат добрата новина е, че могат да се усъвършенстват под ръководството на доказани специалисти. И не е нужно да се пътува чак до далечна Индия, защото ценните съвети и практики са постижими и тук.

В България първият индийски център е Аюрведа клиник Банско, където се прилага природосъобразното лечение по Аюрведа. То се съчетава с пълен детокс на организма, чрез двата основни метода на древното учение Пурвакарма и Панчакарма. Удобството и комфорта на гостите на центъра са гарантирани в петзвездния апартхотел Лъки Банско СПА & Релакс. Тук те могат спокойно да се насладят на разнообразни лечебни практики и процедури, които помагат на тялото да е здраво.

Утвърдени индийски терапевти работят в центъра и в практиката си използват единствено оригинални продукти. Във всички здравословни методи се залага на повече от 30 вида масла и 120 вида природосъобразни терапевтични средства.

Забързаното ежедневие и стресовият начин на живот водят до всякакви здравословни проблеми и напрежение. 

Затова все повече хора прибягват до алтернативната медицина и до лесни практики, които да помогнат на върнат хармонията в тялото и ума. Постепенно те се превръщат в тяхна философия и начин на живот. За да се постигне пълноценно въздействие обаче е необходимо поне за кратко човек напълно да се откъсне от бързия ритъм и да се отдаде на пълен релакс и връщане на баланса с помощта на Аюрведа.

Аюрведа за напреднали

В клиниката в Банско се предлага пълноценна пречистваща или лечебна програма. В рамките на няколко дни участниците получават:

 • всекидневни лекарски прегледи
 • терапии с най-добрите индийски терапевтични масла и билки
 • прием на отвара от подправки
 • био храна, приготвени според изискванията на Аюрведа
 • практикуване на йога и медитация под ръководството на квалифицирани инструктори.

Един ден в индийски център

Стандартната програма за усъвършенстване и лечение започва около 7 часа със сутрешна йога сесия в рамките на 40 минути. Следва закуска, която е съобразена с индивидуалната Доша. През първата половина на деня обикновено се провеждат различни терапии или Панчакарма/Пурвакарма процедури.

След аюрведа обяда всеки има възможност за почивка, след което отново се продължава с лечебните процедури. Между 17.30 и 18 часа задължително се прави вечерен преглед от лекар. Следващият час от деня, три пъти в седмицата, е посветен на лекция. Вечерното хранене също е според личната 

Аюрведа за напреднали

Доша. От 19.30 до 20.30 часа се провеждат късните аюрведични процедури, които се извършват по предписание на терапевта.

Вечерта завършва с дихателни практики и медитация.  

Под контрола на аюрведичен лекар са възможни индивидуални промени в в дневния график за добър ефект от терапията. Процедурите и тяхната честота също се определят от специалиста. 

До 30-минутни разходки на ден всеки сам решава да прави по време на процедурите. Важно е да се знае, че по време на програмата, постигнатата енергия от терапиите не е препоръчително да се губи с активни физически натоварвания. Затова пък заниманията по йога са всяка сутрин и вечер.

Аюрведа и хранене

Следващите познанието на индийската древна култура добре знаят, че храната е изключително важна за цялостното състояние на организма. Философията, че нашето здраве е пряко зависимо от това, с което го зареждаме да функционира, е широко позната. Проблемът е, че дори имащите познания в тази област, не винаги могат да балансират и намерят най-добрия хранителен режим за тях. В помощ могат да са квалифицирани лечители, които имат цялостен поглед и познания върху индивида.

Аюрведа за напреднали

Все пак основните принципи при храненето могат да се сведат до няколко най-важни правила. Когато става въпрос за аюрведичен режим на хранене, е необходимо да се уточни, че той се базира на вкусовите характеристики на храната, нейното влияние върху организма и какъв ще е резултатът при храносмилателния процес.

Всички сме чували констатацията, че примерно шоколадът давал енергия. Обяснението е, че сладката храна наистина повишава силата на организма, докато това е обратно с пикантните храни. При тях тялото се затопля и така се отнема енергия.

Определени храни за едни хора може да са полезни, а за други – напротив, да нямат благоприятно въздействие. Всеки сам може да разпознае подходящите вкусове за него. А според индивидуалността му да се определи съотношението трите основни вкусове – сладко, кисело и солено.

Пурвакарма и Панчакарма

Двете процедури са неразделно свързани една с друга и целта им е да се пречисти тялото от натрупаните токсини. Те са доказали своите полезни свойства при много пациенти, което ги все по-масово приложими. Но дори познавачите на аюрведа трябва да знаят, че ефикасността на двата метода се постига единствено при спазване на определена последователност и контрол от страна на терапевт.

Пурвакарма всъщност е задължителна подготовка на тялото за следващата процедура Панчакарма. Отначало на тялото трябва да се помогне за освобождаване от натрупаните токсини. Постига се със затопляне и масажи в определени зони. 

Затова процедурите, които се прилагат в първия етап са:

 • сауна и обтриване с билки
 • обливане с билкови олиа
 • различни термични процедури. 

Те са встъплението към следващия етап, при който се цели вътрешно прочистване на организма.

Панчакарма съчетава два терапии, които са със слабителен и очистителен ефект. Основните методи са пет и също се провеждат под контрола на индийски лекар. Първият метод е повръщане, което се извършва с помощта на медицински билки. 

Идеята тук е да се освободи дихателният тракт от натрупаните вредни вещества. Много често той е обяснението за сенната хрема, хроничните алергии, кожни проблеми, повишената киселинност в стомаха, както и за проблемите с килограмите. 

Останалите четири метода са свързани с:

 • приемане на лечебни масла през носа
 • използване на слабителни средства на билкова основа
 • клизма
 • пречистване на кръвта. 

Много от токсините в организма на човек се трупат в черния дроб, стомаха и червата. Те се проявяват в редица заболявания като диабет, астма, ставни проблеми, проблемна храносмилателна система, запек, главоболие, гинекологични болести и други.

Ползите от лекарствената клизма са познати и в традиционната медицина, където методът задължително се прилага на пациента преди определени лечебни процедури. При аюрведа клизмата се прави, за да се освободи тялото от всички токсини в дебелото черво. Счита се, че процедурата има също така подмладяващ ефект и особено добри резултати при кожни проблеми. 

Индийската алтернативна медицина използва олио или гий, което е смесено с билкова отвара, за да се почисти дебелото черво. Честотата на приложение на метода се определя единствено по лекарска преценка, съобразено е със цялостното състояние на пациента. Болести на храносмилателната система, гръбначни заболявания, наднормено тегло, сексуални проблеми са част от заболяванията, които имат благоприятно въздействие от прилагане на лекарствената клизма.

Лечебните билкови олиа в аюрведа се използват и за промивки на носната лигавица. Този метод се прилага, когато трябва да се прочистят вредните натрупвания в областта на врата и главата. Причина за появата им са нарушените енергии, отговорни за тази част на тялото. Всички рино алергии, синузит, липса на обоняние, косопад, проблеми с гласа, главоболие, безсъние и очни болести са само част от заболяванията, които се повлияват добре от подобна терапия.

От петте основни метода най-специфичен е пречистването на кръвта. Процедурата се извършва рядко, при крайна необходимост и под наблюдението на медицински специалист.

Ползите от пречистването на организма са познати отдавна на лекарите. С това са свързани различни практики за „рестартиране” на тялото и възстановяване на физическия и психически баланс. 

Според учението аюрведа, изхвърлянето на отровите помага на болните хора да оздравеят, а на здравите да не се разболяват. Обяснението е просто – само така може да се постигне прилив на нова енергия. Пречистен организмът се подмладява и възвръща нормалния си ритъм. Това е и тайната формула за дълъг и пълноценен живот

Харесахте статията? Споделете я с ваши приятели.

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *