FB PIXEL

3 вида алергии, с които Аюрведа може да се справи успешно

02.06.2021

3 вида алергии, с които Аюрведа може да се справи успешно

Алергиите засягат около една трета от цялото население на планетата. Техните състояния варират от много слаби, едва забележими негативни реакции на определени вещества или фактори, до много силни кризи и пристъпи, граничещи със заплаха за живота на пациента.

И до ден днешен някои хора погрешно смятат, че да си алергичен е признак на слаба имунна система. Това всъщност изобщо не съответства на истината. 

Те на практика представляват своеобразно изкривяване в имунния отговор на организма, нещо като преувеличена реакция на определени дразнители. Именно това е, което ни кара да изпитваме редица неприятни и болестни, а понякога и опасни за живота симптоми.

Всъщност алергологията е един от най-мистериозните и комплексни раздели на медицината. Лечението на тези болести е предизвикателство. Истината е, че при правилно лечение можем да се преборим с алергиите и окончателно да надделеем над тях, а не само да ги потискаме с медикаментозни терапии.

3 вида алергии, с които Аюрведа може да се справи успешно

За целта е необходимо да се обърнем към мъдростта на Аюрведа – древната индийска наука, която изучава човешкото здраве, разглеждайки го като баланс от жизнените ни енергии. В Индия и до днес именно нарушаването на това вътрешно равновесие се смята за основен източник на болестите.

Разликата между Аюрведа и западната медицина

Това, което отличава индийската традиционна медицина, е нейният холистичен подход към заболяванията. Никое състояние не се разглежда като самостоен факт, а като следствие от взаимно зависими фактори. 

Докато конвенционалната медицина и фармакология на Запад са ориентирани основно към лечение на симптоматиката на всички болести, включително и на алергиите, на Изток акцентът пада върху постигането на абсолютно изцеление чрез възстановяване на вътрешния баланс на организма.

3 вида алергии, с които Аюрведа може да се справи успешно

Най-известните и честно срещани алергени

Ядки 

Най-вече фъстъците – сигурно сте виждали на опаковките на много продукти  предупреждението, че може да съдържа следи от ядки. Това е една от най-опасните алергии не поради друго, а заради това, че фъстъците могат да се появят като изневиделица дори в най-неочакваните храни. 

При много от пациентите алергията се проявява с подуване, което е всъщност най-опасната алергична реакция – тъй като може да доведе до задушаване и смърт.

Соя, пшеница, сусам 

Много често тези продукти не причиняват остър алергичен пристъп, а просто водят до проблеми с храносмилането. Много често ние не можем да разберем сами причината за тези неразположения и продължаваме да се храним по същия вреден за нас начин.

Риби и морски дарове 

Всъщност това, което предизвиква реакцията, са микроорганизмите, живеещи в тях.

3 вида алергии, с които Аюрведа може да се справи успешно

Млечни продукти и яйца 

В Аюрведа е разработена много лесна методика да проверим дали консумацията на прясно мляко е противопоказна за нас. Вечер преди лягане се пийва малко и не се мият зъбите. 

Ако на сутринта в устата ви има вкус на вкиснало, имайте предвид, че най-вероятно ще се наложи да намалите консумацията на тази група храни.

Сурови плодове и зеленчуци

за съжаление, съществува и такава неприятна форма на алергия, която пряко засяга начина ни на живот, като изключва от диетата ни цели хранителни групи. Добрата новина е, че дори и да сте алергични, в повечето случаи можете да си хапвате от тези плодове в обработен вид.

Домашни любимци 

Тези пухкави, любвеобилни същества понякога също предизвикват алергични реакции. Това е така, защото в козината им има малки живи организми, иначе безобидни, но не и за хора, предразположени към алергия.

3 вида алергии, с които Аюрведа може да се справи успешно

Знаете ли, че – сред плодовете, за които е най-вероятно да предизвикат алергични реакции, са ябълките, прасковите и други мъхести плодчета. Ябълката е най-малко алергенна, затова нея можете да си я хапвате без проблеми.

Какво предизвиква алергиите от гледна точка на Аюрведа?

Докато съвременните западни медици търсят причините за алергиите в конкретни храни, напитки, вещества или други фактори на външната среда, индийските традиционни лекари се стремят да разглеждат изначалните причини, поради които тези неприятни реакции възникват – предпоставките вътре в нас.

Смята се, че основна роля за това играе нашият вътрешен огън (агни). Когато той е слаб, в нас се натрупват токсини, а те на свой ред ни правят по-уязвими пред едно или друго външно влияние и така предизвикват алергичните състояния.

Едни от най-разпространените алергии в света са :

  • Алергичен ринит и сезонни алергии, свързани със синузитни и ринитни състояния
  • Кожни алергии и нервна чувствителност на кожата
  • Алергични респираторни заболявания

Как Аюрведа ни помага да се справим с алергичните състояния?

Преглед

На първо време, за да назначи терапия за дадена алергия, Аюрведа лекарят ще поиска да прегледа пациента и да се запознае със състоянието му. Трябва да бъдете подготвени, в случай че ви бъдат зададени някои въпроси относно вашия начин на живот, предпочитанията, навиците ви и други ваши определящи черти.

Този първичен преглед ще помогне на вашия терапевт да ви опознае по-добре и да прецени каква е вашата “конституция”. Има се предвид естественото равновесие на жизнените ви енергии. При всеки човек то е индивидуално обусловено и има състояние на покой, както и раздразнено състояние (извън баланса).

Как различните типове конституция боледуват от алергии според Аюрведа?

При пациентите с вата конституция алергичните пристъпи често са свързани с главоболие, мускулни болки, кихане.

Хората с преобладаваща кафа енергия страдат от алергични реакции към полени и други растителни влакна. Симптомите им се проявяват най-често през пролетта и есента и включват увеличен секрет от носа, сълзене и зачервяване на очите, обща отпадналост, кихане.

Ето, например, една страхотна идея за облекчаване на алергична хрема, ринитни и синузитни състояния, вдъхновена от Аюрведа –

Приложете техниката “джаланети”. Тя представлява прочистване на носната лигавица с разтвор от вода и морска сол. Това е нежен начин да се освободим от излишната слуз в горните дихателни пътища.

В индийската традиционна фармакология са разработени редица лекове за подобни състояния на базата на различни билки като джинджифил, черен, бял и дълъг пипер, босилек, кимион и др.

Хората с пита конституция най-често страдат от алергии през лятото. Нерядко при тях се проявяват различни реакции от слънчевата радиация. Склонни са към обриви, изсъхване и раздразнителност на епидермиса. 

Симптомите на алергиите, засягащи дихателната система, могат да включват суха кашлица, сухота в очите. За тези пациенти се препоръчва приемът на храни и билки с противовъзпалителни свойства.

Лечение

След като проучи какъв е вашият случай, Аюрведа лекарят ще предпише терапия, която в 99 процента от случаите е доста по-комплексна от стандартната рецепта с лекарства, която сме свикнали да получаваме в поликлиниката.

Не бива да ви учудва, ако терапевтът ви помоли, например, да промените някои неща във вашия стил на живот. Тъй като храненето и движението са от ключово значение за запазването на баланса, е необходимо да им обърнем подобаващо внимание.

Най-добре ще е да отделите време за тренировки, като се консултирате със специалисти за това кога е най-подходящият период от деня за физическа активност, в зависимост от вашата конституция.

Основен фокус следва да поставим върху упражненията за дишането, които в Аюрведа и йога наричаме пранаяма. Те са от особена важност, ако алергията ни засяга дихателните пътища, но не само в тези случаи. 

Като основен жизнен процес, дишането е важно за абсолютно всяка дейност на тялото ни, в това число и за имунния отговор и производството на имуноглобулин Е, който е в дъното на алергичните реакции.

Хранителният режим също ще бъде изготвен въз основата на вашата лична индивидуалност. Това не бива да ви тревожи – в Аюрведа кухнята заема централно място и повечето рецепти са освен здравословни, и изключително вкусни. 

Ще се учудите колко много ще ви харесат, дори и да сте месоядни (повечето ястия в индийската традиционна кухня са вегетариански или дори веган).

Харесахте статията? Споделете я с ваши приятели.

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *