FB PIXEL

Лекува ли аюрведа вируси?

15.04.2021

Традиционната медицина на Индия от векове помага на хората там да преодолеят редица болестни състояния и да се предпазят от негативните ефекти на лишенията и трудния живот. През последните десетилетия тези знания продължават да се прилагат на равно със съвременната медицина.

Лекува ли аюрведа вируси?

Какво представляват вирусите?

За човечеството вирусите са причинители на много от заразните болести. Те не са организми, а по-скоро сложни молекули. Имат нужда да навлязат в жив организъм, за да се размножават веднъж проникнали, започват да се репликират. Интересно е да отбележим, че дори бактериите могат да се инфектират с вируси.

Какво препоръчва аюрведа в случай на вирусни заболявания?

Лекува ли аюрведа вируси?

Билки

 • Чурни това са прахообразни смеси, използвани в аюрведа
 • Трикату тази чурна може да ни помогне срещу редица дихателни проблеми. Съдържа три прости съставки джинджифил, бял и чер пипер. Приема се успешно и за лек срещу хъркане и сънна апнея. Засилва и обмяната на веществата.
 • Ситопалади чурна е подходящ лек за респираторната система, с идеално действие срещу натрупването на слуз в дихателните пътища. Със силата на своите основни съставки черния пипер и джинджифила, и дългия пипер, тази смес повишава имунната защита на нашия организъм. Този лек е допълнително подсилен с някои от най-мощните екстракти, познати на индийската медицина тълси, трепет, айован, кисела трева.
 • Чай – индийците са големи почитатели на билковите отвари. От канела, джинджифил, чер пипер, тълси всички те действат благотворно на организма както за лечение, така и за профилактика.

Лечебен масаж

Индийските лечители прилагат различни масажи за подсилване на имунния статус. Марма терапията е много подходяща срещу вируси.

Ароматерапия

Лекува ли аюрведа вируси?

Аюрведа използва ароматите като метод на придружаващо лечение. Те имат роля в масажите, кухнята и дори йога упражненията в аюрведа. С помощта на билките и маслата в аюрведа се разработват ароматни водни разтвори, които могат да се прилагат за бърза дезинфекция на устната кухина. 

По този начин имаме по-висок шанс да се предпазим от вирусите. Разтворите съдържат портокалово масло, евкалипт, мента и други безвредни съставки, възможно е да съдържат алкохол, така че внимавайте, ако ви предстои да шофирате, но в общи линии са напълно безвредни.

Йога за здраве

За поддържане на здравословния си статус индийците открай време много разчитат на йога упражненията. По време на вирусна епидемия и чести локдауни, много от нас имат възможността да спортуват единствено на закрито. Йога асаните са перфектни за целта, тъй като не отнемат място и не са твърде динамични. Подходящи са дори и за хора със затруднена подвижност.

Йога позите, които са най-полезни за респираторното здраве, са онези, които отварят и разтягат нашия гръден кош. Те стимулират натуралния детокс на белите дробове и горните дихателни пътища.

Ако решите да правите йога вкъщи, това е чудесно. Добре е обаче все пак да имате основни познания и навици, свързани с физическата култура. В противен случай оптималният избор е да започнете, като посещавате йога уроци по възможност на живо или поне в интерактивна онлайн форма. Мобилните приложения и предварително записаните видео класове също са за малко по-напреднали.

Ето някои съвсем лесни пози в йога, с които можете да започнете, без да се пренапрягате:

Упависта конасана

Чудесна асана, ако все още имаме нужда от малко повече увереност и подготовка. При това е лека и за изпълнение просто се отпускаме по гръб на пода и вдигаме нагоре крака. Ако така все още чувстваме твърде силно напрежение в долната част на гърба и кръста, можем да използваме стената на стаята за още по-добра опора. Облегнете краката си плътно на нея и останете за известно време така. 

По този начин кръвообращението ще слезе надолу от краката, давайки ни по-голяма мобилност. След като почувстваме, че краката са олекнали, започваме бавно да ги разтваряме настрани. Ако използваме стената, плъзгаме краката направо по нея. Не се стремете да направите шпагат заемете комфортна позиция и останете в нея за 2-3 минути или по-малко.

Сукхасана

Иначе казано, “лесна поза”. Ние тук я наричаме “да седнеш по турски”. Използвайте я като заместител на поза лотос, например, за медитация.

Пранаяма

В йога има цял клас тренировъчни техники за дишането. С тяхна помощ можем да прочистим респираторните пътища. Практикуването им оказва също така позитивно въздействие върху дихателните ни навици. Научаваме се да поемаме по-дълбоко дъх и така дишането ни е по-пълноценно.

Внимание! Някои от упражненията за дишане могат да предизвикат чувство на замайване при начинаещи. Ако не сте опитвали преди, препоръчително е да направите първите си практики под ръководството на професионален йога инструктор.

Душевният баланс допълнително оръжие срещу вирусите

Индийската медицина има холистичен подход към лечението. Най-вече се осланя всъщност на етапа на превенцията. Най-ефективно можем да се предпазим от щетите, които болестите нанасят върху нашия организъм, е до възможно най-голяма степен да предотвратим тяхното развитие.

Храната изворът на здравето

Лекува ли аюрведа вируси?

В аюрведа е дълбоко заложена максимата, че веществата, които попадат в организма, са до голяма степен определящи за неговото състояние. Отново, следва се принципа на индивидуалността – не всички храни са подходящи и полезни за всеки човек.

Когато разработваме менюто си съгласно аюрведа, трябва да мислим с ориентация към индивидуалния си аюрведа профил.

Все пак има ястия, които се препоръчват на практика за всички. Сред тях са, например:

 • кашата от боб мунг
 • кичари (кичди)
 • пречистеното масло гхи
 • растителните храни са на почит, месото като цяло се избягва.

Как да изберем правилната терапия?

Лекува ли аюрведа вируси?

Аюрведа не изповядва схващането, което е разпространено в западната конвенционална медицина, а именно – че лекарството се определя от болестта. Както и други източни учения, индийската философия вижда корена на заболяването в дисбаланси на самия организъм. Именно заради това от изключително значение е да се идентифицира естеството на тези причинно-следствени връзки.

За да бъде максимално ефективно лечението, е най-важно то да бъде правилно подбрано спрямо спецификите на конкретния пациент. Именно поради това е за предпочитане първо да получите консултация от специалист по аюрведа. Той ще направи необходимите тестове, за да установи каква е вашата индивидуална ситуация – какъв е вашият личен баланс, какво е отклонението от него и от какво имате нужда, за да се подобрите.

Противопоказания

Терапиите в аюрведа са натурални и много рядко дават странични ефекти. Въпреки това е най-добре да се прилагат винаги от сертифицирани експерти. Ако имате придружаващи заболявания, алергии или други фактори, които могат да предизвикат усложнения, предварително се посъветвайте и с лекар, когато прилагате алтернативна терапия.

Ако получите признаци на коронавирус, обезателно уведомете своя лекуващ лекар.

Аюрведа за възстановяване от COVID-19

Ако вече сте преболедували коронавируса, индийската медицина може да ви помогне да се преборите с дълготрайните щети и упоритите му симптоми като загубата на мирис и вкус.

Като следствие от заболяването някои пациенти развиват хронични паник атаки. Те също могат да бъдат преборени с:

 • честа медитация
 • техники за дишането
 • прекарване на време в солна стая (халотерапия) и др.

Научни изследвания през последната една година също така намериха връзка между сравнително леко преминаване на вируса, което обаче поразява част от пациентите с пост-ковид синдром на хроничната умора (ME/CFS).

Препоръка

След заразяване с коронавирус, организмът е отслабен и изтощен. Започнете с възможно най-леките йога упражнения и в никакъв случай не се пресилвайте. Възможно е седмици след болестта все още да не сте в състояние да изпълните по-силови асани.

Обърнете внимание и на хранителния си режим сега е перфектният момент да се отдадете на индийска кухня. Оставете детокс режимите за малко по-нататък, когато си възвърнете нормални нива на жизнената енергия. На по-късен етап пречистването с аюрведа ще бъде полезно, за да ограничим негативното въздействие на приетите лекарства срещу ковид.

Харесахте статията? Споделете я с ваши приятели.

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *