FB PIXEL

Какво е Пита Доша

05.07.2019

Какво е Пита доша

Пита – огнената Доша

Пита е огнената Доша – енергията на храносмилането, метаболизма, усещанията, чрез които организмът възприема и реагира адекватно на ставащото в околната среда. Пита ръководи биохимичните процеси на трансформациите, на преобразуването на всичко, което постъпва в тялото: то трябва да се обработи и асимилира. Така полезните вещества от поетата храна се усвояват за живот и развитие на тялото, ненужните и вредните се обезвреждат и изхвърлят, контролират се апетитът и жаждата, действат слухът, зрението.

Във философията на аюрведите Пита съчетава елементите огън и вода, от които се образува жлъчката. 

Дума е от санскрит, смисълът е “топлина”, “трансформация”. С раждането на всеки Пита е в баланс с другите две енергии, наречени Вата и Кафа. Всяка от тях ръководи определена част от другите функции на организма. Движенията – кръвният поток, дишането, мигането, нервните импулси, и т.н., дори движението на самите жизнени енергии, зависят от Вата. Контролът на течностите е чрез Кафа.

Балансът на тези енергии е уникален за всеки отделен човек – вариантите за съотношенията са безкрайни. Обикновено преобладава една енергия, тя е водеща и определя какъв е типът тяло. Може и две енергии да водят, тогава типът е смесен, изключително рядко се случва Дошите да са в равни съотношения.  

Ако равновесието е спазено, човек няма здравни проблeми. Ако някоя Доша излезе от баланса, започват болести, защото се нарушава дейността на редица органи и видове процеси. Това обикновено води до дисбаланс и при другите доши, и се получава комплекс от болести.

Водещата Доша определя както всички биологични особености на човека, така и чертите на характера му. Хората тип Пита са енергични, амбициозни, но и склонни към агресия. Способни са да се фокусират върху определена задача и да вложат за изпълнението й всичко от себе си, което ги прави лидери – те успяват да мобилизират дейността на хората от тип Вата и Кафа.

До какви болести води Пита, когато излезе от баланс

Когато Пита се усили и наруши баланса, жлъчката навлиза в различни тъкани и органи, при което се получават инфекции и възпаления като акне, уртикария и др. Пита нарушенията като цяло водят до натрупване на токсини в тялото поради нарушено храносмилане и отслабнал метаболизъм. От тези токсини се увреждат клетките, съответно тъканите, настъпват аномалии в дейността на органи и цели системи. 

При усилена Пита в тялото започват процеси, които могат да се оприличат на силно разгорен огън. При тези ситуации хората тип Пита лесно губят и емоционалния си баланс, да станат силно раздразнителни, да изпаднат в тревожност, гняв, ревност, омраза.

Най-общо казано, нарушенията и болестите, предизвикани от Пита, са свързани с кожата, потните жлези, очите, кръвта, стомашно чревния тракт, мастните тъкани. Разбира се, заболяванията и причините не трябва да се приемат догматично – че всяко заболяване се предизвиква само от едни причини. Главоболието например може да се основава на Пита, но може да е свързано и с дисбаланс при някоя от другите две Доши. 

Сред най-тежките заболявания, които може да предизвика усилената Пита, е ракът на кръвта. Стомашните и чревни заболявания пък са различни, с разнообразни симптоми. Могат да се получат киселини и чувство за парене, силна чувствителност към пържено

Поради повишената киселинност, може да се появи и обилно слюнотделяне. Тъй като жлъчката е в излишък, често се появява чувство за глад, като се стигне до повръщане, в устата има силно горчив вкус. Възможно е също така да се получи диария или запек. От болестите тук могат да се споменат, язви, колити, гастрити и т.н.

Многото жлъчка, натрупана в тъканите, води до жълтеница. Бялото на очите, както и кожата, пожълтяват, изпражненията и урината стават жълти повече от обичайното. Пита също така може да доведе до заболяване на жлъчката, както и на: 

  • черния дроб
  • проблеми в дейността на щитовидната жлеза
  • високо кръвно и шум в ушите
  • алергични обриви, дерматит
  • късогледство
  • косопад
  • хронична треска
  • епилепсия и много други.

Пита влияе на храненето

Как Пита се балансира чрез храната

Аюрведа има специална диета за балансиране на Пита. Хранителният режим за тази жизнена енергия се основава на нейните характеристики.  Гладуването например е невъзможно при хора от Пита тип, защото ги прави изключително раздразнителни. Те имат отлично храносмилане и добър метаболизъм, така че са със силен апетит. Храносмилателните им сокове се активират по обяд и в полунощ, така че през деня храненето трябва да е добро. Ако се правят разтоварващи дни, не се преминава на пълен глад, а на  плодове и зеленчуци в сурово състояние. 

Като цяло храната трябва да е хладка и да не е пикантна, за да се смекчава горещата “огнена” характеристика на тази Доша. По същия начин чрез противоположностите се балансират и другите характеристики на Пита: храната трябва да не е мазна, също така да е по-тежка, мека и суха. 

От вкусовете се препоръчват горчиво, сладко, също така стипчиво. Лютивият вкус трябва да се избягва, както и соленият и киселият. От препоръчваните зърнени култури са ечемик, ориз басмати, овес, лимец, киноа, елда и др., тъй като са сухи, сладки и охлаждащи. 

Подходящи от бобовите са черен боб, боб  адзуки, грах, соя. От месата са подходящи пилешко, пуешко, патици, морски дарове, риба. Млеката не бива да се пият по време на ядене, а поне час след или преди консумацията на някаква храна. Чаша стоплено мляко с 2 лъжици от маслото гхи, приемани след всяко хранене три пъти на ден, способства за успокояване на Пита. 

Зеленчуците, включени в менюто, трябва да са сладки и горчиви. Препоръчват се зеленолистните – зелена салата, аспержи, артишок и др. Плодовете трябва да са узрели и сладки – череши, кайсии, ябълки, грозде, смокини, диня, круши. От растителните масла за салати се използват маслиновото и кокосовото, които са тежки и студени, за готвене е подходящо слънчогледовото. Пречистеното краве масло гхи е универсално за употреба.  

Балансиране на Пита със средства от природата

За балансирането на Пита и лечението на свързаните с нея заболявания първо се прилага охлаждаща терапия. С това е съобразено и използването на природните средства в Аюрведа – билките и маслата. Подходящи са горчивите, стягащите и сладките билки, като горчивите най-много намаляват тази Доша. 

Освен това балансирането винаги е свързано с оптимизирането на храносмилателния процес и обмяната на веществата, и пречистването на токсините от кръвта, тялото и особено от черния дроб. Постига се и обезболяващ ефект, както и намаляване на температурата. 

Конкретните формули са многобройни, още повече, че обикновено се налага балансиране не само на Пита, но и на някоя от другите две доши. Така например повишената температура, инфекциите и възпаленията, треската, увеличената киселинност, по принцип са свързани с Пита, но в основата им може да са и Вата, и Кафа. Затова комплексният подход трябва да се определи от аюрведа лекар.

При треска, настинка или кожни възпаления, могат да се приложат природни охлаждащи  диафоретици. При вътрешни възпаления, язви, циреи, инфекции, са подходящи билки за подобряване на метаболизма – стягащи или горчиви, които са с  антибактериални свойства. За масажи, балансиращи Пита,  аюрведа обикновено използва като базови масла  кокосовото и маслиновото. 

При много висока температура или силна треска, се използват антифебрилни билки, които действат като тези за метаболизма, но достигат по-дълбоко в лимфата, кръвта, тъканите. Друг вариант са слабителните, тъй като при усилена Пита и повишена температура, топлината се съсредоточва в червата, съдържанието им “се спича” и се получава запек. 

Освобождаването на стомашно-чревния тракт отнема температурата и намалява горещата Пита. За Аюрведа слабителният метод е най-мощното премахване на излишната Пита, тъй като я изтласква основното й натрупване в тънките черва. Диуретиците също са подходящи, защото чрез урината се освобождава топлина и киселинност, което намалява Пита.

Балансиране на Пита с Аюрведа

Общи правила за баланс на Пита

Хората от Пита-тип лесно излизат от баланс и затова трябва целенасочено да се стремят към определени правила на поведение, с които да избягват рисковите за тях ситуации. Проблемният за тях сезон е лятото заради топлината, която по естествен начин усилва Пита и води до проблеми. 

Така за семейната почивка например те трябва да избягват морските плажове, където могат лесно “да изгорят” на слънцето и Пита Дошата да се усили. Препоръчителни са прохладните езера, където може да се плува.

 Ако все пак са на море, трябва да ходят на плажа рано сутрин или надвечер, когато слънчевото греене е намалено. Трябва да се избягват също така и влажността, и парата. Поради лесната им раздразнителност, тези хора трябва да се стремят по-дълго да прекарват сред красиви природни пейзажи, които да им действат успокояващо и “охлаждащо”, да им носят мир и спокойствие. 

Могат също така да потърсят разтоварващо творческо хоби, като например рисуване на пейзажи. Друг вариант за свободното време са благотворителните или различни социални дейности, посещения на музеи, изложби, и т.н. както и карма йога. Така Пита започват да ценят красотата извън тях самите, учат се на съпричастност, което тушира характерния за тях нарцисизъм, обръща ги към любов и умиротвореност. 

Също така хората  тип Пита целенасочено трябва да избягват разгорещените дебати, които ще провокират стреса и раздразнението им. Това важи особено през активните за Пита части на денонощието – тази Доша се активира от 10 до 14 часа и между 22 и 2 часа. Приливът на творческа енергия към полунощ е добре да бъде подтиснат, за да не се изкара нощта “на крак” – благотворният сън за Пита е от 6 до 8 часа.  

Преди лягане е полезна медитацията.

Като цяло Пита трябва да се стремят към умереност във всичко – и в диетите, и в лакомството, и в претоварването, и в безделието, да се избягват шумните компании.

Харесахте статията? Споделете я с ваши приятели.

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *