Език:

Лечение на отоци чрез Аюрведа

Лечение на отоци чрез Аюрведа
Лечение на отоци с Аюрведа | Ayurveda Bansko

От какво се получават подуванията 

Отоците се получават от събиране на течност между клетките в определена част на тялото, което води до промяна на обема и формата на даденото място. Навсякъде по тялото може да се получи подуване – да подпухнат очи, крака, ръце, нос, често може да има сърбежи или болки.

Лечение на отоци с Аюрведа

По принцип отоците се свързват с дисбаланс на телесната енергия Кафа, която отговаря за течностите в организма. В основата на подуванията обаче може да е дисбаланс и на друга Доша. Още повече, че енергийните отклонения обикновено са комплексни и нарушенията при една от енергиите предизвикват нарушения и при другите две.

Оток може да се получи например ако е нарушено кръвообръщението, а движението на кръвта, както всички движения в тялото, са свързани с Вата. Подуване може да предизвика и Пита, която е „огнената“ Доша и ако е силно увеличена, може да „прегори“ някъде фините канали за предвижването на енергиите, и така да ги стопира в определена степен.

Отоците са по-често срещани при хората с телесен тип Кафа, но тази енергия може да предизвика подувания и без да е водеща в енергийния баланс на дадения човек. При отока тип Кафа подуването е по-силно, при натиск на мястото остава за известно време отпечатък, кожата е бледа и влажна. При подпухването от типа Вата вените са изпъкнали, кожата е суха, може да се лющи, при натиск на мястото не се задържат следи.

При отоците от типа Пита се усеща парене, а кожата се зачервява. Подуването понякога може да е заради външни фактори – травма като изкълчване или нараняване, или натъртване. Получават се също ако ни ухапят насекоми, може да е алергична реакция на храна и др. Лечението зависи от причината – външна или вътрешна, като при Дошов дисбаланс трябва да се диагностицират конкретните отклонения при трите енергии, за да се вземат адекватни мерки за връщането им в баланса.  

Аюрведа лечение на отоци

Методите и средствата на Аюрведа за лечение на отоци са разнообразни според причините за подуването. Излишните течности успешно се отстраняват с Пунарнава. Растението е широко прилагано при отоци, свързани със стомашни, сърдечни или бъбречни проблеми.

Билки за лечение на отоци

Всъщност се прилага при ред други проблеми – ставни, мускулни, с менструацията и др., защото освен че е много добър диуретик и намалява задръжката на течности, има и антибактериални и противовъзпалителни свойства.

Пунарнава  действа охлаждащо, пречистващо и стягащо. За спадането на отоците е много ефективно намазването на мястото с пастата от смесени в равни количества прах от сандалово дърво и куркума, размесени с вода. Ако подуването е на лицето, трябва да се внимава пастата да не попадне в очите.

Ако са отекли краката може да се използват етерични масла от евкалипт, мента, лимоново и вода. Срещу отоците на краката е полезно смесването на ориз, вода и бакпулвер – оризовата вода подобрява циркулацията на кръвта в капилярите и намалява подпухването. Успокояващ ефект за подуванията на краката има и маслото от сандалово дърво, както и баните с лавандула, придружени с масажи.

Ако мястото се е подуло, защото е ухапано от насекомо, ефективен начин за спадане на отока и премахване на сърбежите е намазването с масло от чаено дърво и нийм в равни части. Те ще неутрализират отровата, кожното раздразнение ще се премахне и отокът ще спадне. Нийм може да се използва и самостоятелно.

Възможно е при чревни паразити да се получи подпухване на лицето. В този случай е подходяща смес от равни части виданга, нийм и шардуник. Сместа, на половината от лъжичка за чай, се пие след обяд и след вечеря. Основният ефект е  антибактериален и успокоява възпаленията, подпомага се храносмилането, с което се въздейства и за облекчаване на отока. При подуване на носа може да се използва маслото Гхи.

ХАРЕСАХТЕ СТАТИЯТА? СПОДЕЛЕТЕ Я С ВАШИТЕ ПРИЯТЕЛИ!
← прочетете и тези статии →

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


CAPTCHA Image
Reload Image

© 2014-2019 Лъки Банско – Хотел в Банско на 2015 г. Всички права запазени.

img

За да разберете какво е Вашето здраве според Аюрведа, моля, попълнете теста.

img

To find out what your health is according to Ayurveda, please complete the test..

Чтобы выяснить, что ваше здоровье согласно Аюрведе, пожалуйста, заполните тест.