FB PIXEL

Лечение на отоци чрез Аюрведа

30.10.2018

От какво се получават подуванията 

Отоците се получават от събиране на течност между клетките в определена част на тялото, което води до промяна на обема и формата на даденото място. Навсякъде по тялото може да се получи подуване – да подпухнат очи, крака, ръце, нос, често може да има сърбежи или болки.

Лечение на отоци с Аюрведа

По принцип отоците се свързват с дисбаланс на телесната енергия Кафа, която отговаря за течностите в организма. В основата на подуванията обаче може да е дисбаланс и на друга Доша. Още повече, че енергийните отклонения обикновено са комплексни и нарушенията при една от енергиите предизвикват нарушения и при другите две.

Оток може да се получи например ако е нарушено кръвообръщението, а движението на кръвта, както всички движения в тялото, са свързани с Вата. Подуване може да предизвика и Пита, която е “огнената” Доша и ако е силно увеличена, може да “прегори” някъде фините канали за предвижването на енергиите, и така да ги стопира в определена степен.

Отоците са по-често срещани при хората с телесен тип Кафа, но тази енергия може да предизвика подувания и без да е водеща в енергийния баланс на дадения човек. При отока тип Кафа подуването е по-силно, при натиск на мястото остава за известно време отпечатък, кожата е бледа и влажна. При подпухването от типа Вата вените са изпъкнали, кожата е суха, може да се лющи, при натиск на мястото не се задържат следи.

При отоците от типа Пита се усеща парене, а кожата се зачервява. Подуването понякога може да е заради външни фактори – травма като изкълчване или нараняване, или натъртване. Получават се също ако ни ухапят насекоми, може да е алергична реакция на храна и др. Лечението зависи от причината – външна или вътрешна, като при Дошов дисбаланс трябва да се диагностицират конкретните отклонения при трите енергии, за да се вземат адекватни мерки за връщането им в баланса.  

Аюрведа лечение на отоци

Методите и средствата на Аюрведа за лечение на отоци са разнообразни според причините за подуването. Излишните течности успешно се отстраняват с Пунарнава. Растението е широко прилагано при отоци, свързани със стомашни, сърдечни или бъбречни проблеми.

Билки за лечение на отоци

Всъщност се прилага при ред други проблеми – ставни, мускулни, с менструацията и др., защото освен че е много добър диуретик и намалява задръжката на течности, има и антибактериални и противовъзпалителни свойства.

Пунарнава  действа охлаждащо, пречистващо и стягащо. За спадането на отоците е много ефективно намазването на мястото с пастата от смесени в равни количества прах от сандалово дърво и куркума, размесени с вода. Ако подуването е на лицето, трябва да се внимава пастата да не попадне в очите.

Ако са отекли краката може да се използват етерични масла от евкалипт, мента, лимоново и вода. Срещу отоците на краката е полезно смесването на ориз, вода и бакпулвер – оризовата вода подобрява циркулацията на кръвта в капилярите и намалява подпухването. Успокояващ ефект за подуванията на краката има и маслото от сандалово дърво, както и баните с лавандула, придружени с масажи.

Ако мястото се е подуло, защото е ухапано от насекомо, ефективен начин за спадане на отока и премахване на сърбежите е намазването с масло от чаено дърво и нийм в равни части. Те ще неутрализират отровата, кожното раздразнение ще се премахне и отокът ще спадне. Нийм може да се използва и самостоятелно.

Възможно е при чревни паразити да се получи подпухване на лицето. В този случай е подходяща смес от равни части виданга, нийм и шардуник. Сместа, на половината от лъжичка за чай, се пие след обяд и след вечеря. Основният ефект е  антибактериален и успокоява възпаленията, подпомага се храносмилането, с което се въздейства и за облекчаване на отока. При подуване на носа може да се използва маслото Гхи.

Харесахте статията? Споделете я с ваши приятели.

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *