FB PIXEL

Дискова херния

02.09.2018

Възстановяване без операция 

Дисковата херния е от гръбначните заболявания и е сред най-честите от тях. Освен острата болка, която се появява, може да се стигне до безчувственост и дори обездвижване на крака и ръце. Аюрведа не изключва като вариант хирургична интервенция при напредналите случаи, но повечето пациенти се възстановяват без операция.

Аюрведа лечение на дискова херния | Ayurveda Bansko

По същество заболяването е деформация на дисковете, които служат каро ресори между гръбначните прешлени – обвивката се напуква, разкъсва, ядрото излиза от пръстена и притиска нерв. Това предизвиква болката и затруднените движения. Най-често се появява в поясната област при което се засягат краката и по-рядко в шийната, което се отразява на ръцете.

Заболяването може да се предизвика от травма, но обикновено от изхабяване на дисковете, което при правилен начин на живот би могло да се избегне.

Аюрведа свързва дисковата херния основно с дисбаланс на Вата – енергията за всички движения, включително предаването на нервните импулси. Освен това сухата Вата предизвиква “съсухряне” и напукване, за разлика от течната и мазна Кафа, която съединява молекулите.

На практика където има напукване, там има засилена Вата. Впрочем и Кафа може да е свързана с болките в гърба. Един от подвидовете й –    Аваламбака кафа, който е в гръдния кош, при дисбаланс може да предизвика болки в гърба.

Освен това енергийните дисбаланси обикновено са комплексни, като се предизвикват един друг като верижни реакции. Началото може да е от всяка Доша – и от Вата, и от Кафа, и от Пита, без значение от мястото им в баланса. Поради всичко това при дискова херния аюрведа лекарят трябва да определи точно какви дисбаланси при кои Доши са се появили.

Всяка Доша може да се усилва или намалява чрез определени храни, билки, масла и това се използва при лечението. То е само индивидуално, защото никога няма съвпадение на Дошовия тип, съответно конкретните отклонения и общото здравословно състояние на различните пациенти.

Лечение

Аюрведа лекува по комплексен начин. Тя използва както терапии за конкретните проблемни зони,  така и цялостни въздействия върху организма, за да се активират функциите му и той да бъде подпомогнат в справянето с болестта. Това включва едновременно няколко неща. Променят се например хранителният и дневният режим съобразно Дошата на човека и установените енергийни отклонения, с цел възвръщането на енергийния му баланс.

Кати Васти | Ayurveda Bansko

Прилагат се и специализирани аюрведа масажи, въздейства се чрез втриване на билки или обливания с натурални масла за дълбоко проникване. Това въздейства противовъзпалително и болкоуспокояващо, мускулите се отпускат и релаксират.

Подхранват се тъканите, което способства за възстановяването им, стимулира се нервната система, отпушват се енергийните блокирания. В тази насока са и йога упражненията, и позите. Провежда се и целенасочено прочистване от токсини, които вредят на органите и системите, например костната, а също така предизвикват и запушвания на каналите, по които преминава енергията.

За дисковата херния са много ефективни Кати Васти, която е за областта на кръста и Маня Васти, която се прилага в зоната на врата. В кладенче, направено от тесто, се задържа лечебно масло. Въздействието е премахване на болката и сковаността, подпомагане изграждането на прешлени и дискове, премахване на мускулни спазми, подобрено кръвообръщение.

Приложението е всекидневно по 30-45 минути, а какъв период ще продължи, определя аюрведа лекарят. За лечение на дегеративни изменения на дисковете между шийните прешлени е много полезно прилагането на Грива Питчу в зоната на врата и раменете.

Ефектът от терапията, която е по 40 минути, е освобождаване от болката и сковаността, възстановяване на свободните движения. Омасляването става с напоен с лечебно олио памучен компрес. За кръста се прилага Кати Питчу.

Мажал Кизи е въздействие върху гръбначния стълб. Извършва се с торбички, напълнени с билки, предизвиква се изпотяване и премахване на токсините в зоната. Стимулира тъканите и нервите, отваря енергийните канали.

Харесахте статията? Споделете я с ваши приятели.

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *