FB PIXEL

Лечение на диария с Аюрведа

18.05.2018

Лечение на диарията по естествен път 

Както всичко останало, Аюрведа лечението се справя и с диарията по естествен, природосъобразен начин. Без значение дали стомашното разстройство е предизвикано от вируси и бактерии, развили се в консумирана замърсена храна, дали е от появили се вредители сред стомашно-чревната бактериална среда, или медикаменти като антибиотиците са унищожили и полезни за преработката на храната бактерии, Аюрведа активира тялото да се справи само.

Аюрведични масла против диария | Ayurveda Bansko

Това се получава, като се стимулира храносмилателния огън за оптимално разграждане на храната, за да може организмът нормално да усвоява полезните и да изхвърля вредните вещества. Не се използват медикаменти за изкуствено спиране на разстройството, защото те обикновено предизвикват изменения, които стават причина за други нарушения.

Освен това организмът се оставя с честото изхождане и с редките изпражнения да се пречисти възможно повече от изменената чревната среда, предизвикала разстройството. При диария преди всичко се увеличава приемът на течности, за да се избегне обезводняването, което в дадена степен може да стане животозастрашаващо. Препоръчва се основно вода, но също така и пресни плодови сокове, чай, леки супи.

Джинджифилът е сред основните билкови средства, които Аюрведа използва  при лечение на диария. Най-важното му въздействие тук е, че активира чревната мускулатура за предвижването на чревното съдържание, което улеснява изхвърлянето на отпадъчните продукти.

Може да се използва в суров вид, в отвари с други съставки или като чай. В суров вид резенче джинджифил се сдъвква преди хранене. Може също джинджифил на прах и индийско орехче – двете по четвърт чаена лъжичка, да се смесят с Гхи и нерафинирана захар – по чаена лъжичка, и да се изяжда по три пъти на ден в продължение на два-три дни.

Има редица чайове, които действат добре на храносмилането. Зеленият чай например стимулира образуването на стомашни сокове, което улеснява храносмилането, действа срещу възпаленията и газообразуването. Три чаши дневно обикновено са достатъчни. Чаша чай от мащерка преди лягане също е полезен при диария, препоръчват се и маточина, лайка, анасон, и др.

Полезни храни за превенция и лечение на диария

Диарията се предизвиква от храносмилателни нарушения, които много често са заради консумация на неподходяща храна или на храни в неправилни комбинации. Така правилното хранене при Аюрведа служи и като предпазване, и като лечение, когато здравният проблем се появи поради неспазване на правилата.

Банани и хляб в Аюрведа | Ayurveda Bansko

При диария е полезна консумацията на банани и ябълки. Бананите се усвояват лесно и могат да се ядат без обработка, но ябълките трябва да са обелени, леко сварени и направени на пюре. Ползата от бананите и ябълковото пюре е, че съдържат фибри, които подпомагат дейността на чревния тракт. При диария може да се яде и кисело мляко, и малко сирене с препечен хляб, останалите млечни продукти не се препоръчват. С пробиотичното си действие киселото мляко поддържа бактериалния баланс и дейността на червата.

Белият ориз също е препоръчителен при диария. Лесносмилаем е и съдържа нишесте, което служи за храна на полезните бактерии в чревния тракт. Същото важи и за картофите. Разбира се, те също трябва да се ядат в чист вид, без мазнини, които ще дразнят червата. Месата по принцип са тежка храна, която товари храносмилането и при диария не се препоръчват. Може обаче да се хапне варено пилешко, което е сравнително лекосмилаемо и доставя редица полезни вещества. Тук също не се препоръчват подправки или мазни добавки. За хляба е добре да бъде препечен, да не е пълнозърнест. Препоръчително също така е да е пшеничен. Полезни са и боровинките – сушени или на чай, които намаляват възпаленията, действието им е антибактериално, богати са на антиоксиданти.

Харесахте статията? Споделете я с ваши приятели.

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *