Език:

Лечение на диария с Аюрведа

Лечение на диария с Аюрведа
Аюрведични масла против диария | Ayurveda Bansko

Лечение на диарията по естествен път 

Както всичко останало, Аюрведа лечението се справя и с диарията по естествен, природосъобразен начин. Без значение дали стомашното разстройство е предизвикано от вируси и бактерии, развили се в консумирана замърсена храна, дали е от появили се вредители сред стомашно-чревната бактериална среда, или медикаменти като антибиотиците са унищожили и полезни за преработката на храната бактерии, Аюрведа активира тялото да се справи само.

Аюрведични масла против диария | Ayurveda Bansko

Това се получава, като се стимулира храносмилателния огън за оптимално разграждане на храната, за да може организмът нормално да усвоява полезните и да изхвърля вредните вещества. Не се използват медикаменти за изкуствено спиране на разстройството, защото те обикновено предизвикват изменения, които стават причина за други нарушения.

Освен това организмът се оставя с честото изхождане и с редките изпражнения да се пречисти възможно повече от изменената чревната среда, предизвикала разстройството. При диария преди всичко се увеличава приемът на течности, за да се избегне обезводняването, което в дадена степен може да стане животозастрашаващо. Препоръчва се основно вода, но също така и пресни плодови сокове, чай, леки супи.

Джинджифилът е сред основните билкови средства, които Аюрведа използва  при лечение на диария. Най-важното му въздействие тук е, че активира чревната мускулатура за предвижването на чревното съдържание, което улеснява изхвърлянето на отпадъчните продукти.

Може да се използва в суров вид, в отвари с други съставки или като чай. В суров вид резенче джинджифил се сдъвква преди хранене. Може също джинджифил на прах и индийско орехче – двете по четвърт чаена лъжичка, да се смесят с Гхи и нерафинирана захар – по чаена лъжичка, и да се изяжда по три пъти на ден в продължение на два-три дни.

Има редица чайове, които действат добре на храносмилането. Зеленият чай например стимулира образуването на стомашни сокове, което улеснява храносмилането, действа срещу възпаленията и газообразуването. Три чаши дневно обикновено са достатъчни. Чаша чай от мащерка преди лягане също е полезен при диария, препоръчват се и маточина, лайка, анасон, и др.

Полезни храни за превенция и лечение на диария

Диарията се предизвиква от храносмилателни нарушения, които много често са заради консумация на неподходяща храна или на храни в неправилни комбинации. Така правилното хранене при Аюрведа служи и като предпазване, и като лечение, когато здравният проблем се появи поради неспазване на правилата.

Банани и хляб в Аюрведа | Ayurveda Bansko

При диария е полезна консумацията на банани и ябълки. Бананите се усвояват лесно и могат да се ядат без обработка, но ябълките трябва да са обелени, леко сварени и направени на пюре. Ползата от бананите и ябълковото пюре е, че съдържат фибри, които подпомагат дейността на чревния тракт. При диария може да се яде и кисело мляко, и малко сирене с препечен хляб, останалите млечни продукти не се препоръчват. С пробиотичното си действие киселото мляко поддържа бактериалния баланс и дейността на червата.

Белият ориз също е препоръчителен при диария. Лесносмилаем е и съдържа нишесте, което служи за храна на полезните бактерии в чревния тракт. Същото важи и за картофите. Разбира се, те също трябва да се ядат в чист вид, без мазнини, които ще дразнят червата. Месата по принцип са тежка храна, която товари храносмилането и при диария не се препоръчват. Може обаче да се хапне варено пилешко, което е сравнително лекосмилаемо и доставя редица полезни вещества. Тук също не се препоръчват подправки или мазни добавки. За хляба е добре да бъде препечен, да не е пълнозърнест. Препоръчително също така е да е пшеничен. Полезни са и боровинките – сушени или на чай, които намаляват възпаленията, действието им е антибактериално, богати са на антиоксиданти.

ХАРЕСАХТЕ СТАТИЯТА? СПОДЕЛЕТЕ Я С ВАШИТЕ ПРИЯТЕЛИ!
← прочетете и тези статии →

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


CAPTCHA Image
Reload Image

© 2014-2019 Лъки Банско – Хотел в Банско на 2015 г. Всички права запазени.

img

За да разберете какво е Вашето здраве според Аюрведа, моля, попълнете теста.

img

To find out what your health is according to Ayurveda, please complete the test..

Чтобы выяснить, что ваше здоровье согласно Аюрведе, пожалуйста, заполните тест.