FB PIXEL

Плодовете и зеленчуците в Аюрведа

10.05.2018

Както повечето от нас знаят, Аюрведа медицина отделя голямо внимание на храненето и връзката с природата. Тъй като в храненето по Аюрведа присъстват растителни храни, фокусът на Аюрведа естествено е върху пресните зеленчуци, плодовете, семената, ядките, бобовите култури и подправките.

Здравословно ли е обаче да се премине на изяло сурова растителна храна?

Няма точен отговор на този въпрос, тъй като всеки организъм е различен и това, което помага при един човек, може да навреди на друг. Няма съмнение обаче, че преминаването от западен тип хранене с предимно преработени храни и малко количество естествена храна към изцяло натурален и природосъобразен начин на хранене ни кара не само да се чувстваме по-добре, но и укрепва здравето ни.

Плодове и зеленчуци в Аюрведа | Ayurveda Bansko

Аюрведа смята, че всички болести идват от стомаха и здравето ни зависи не само от това какъв тип храна ядем, но и каква е способността на нашето тяло да храносмила и усвоява тези храни. Тази храносмилателна способност се нарича храносмилателен огън Агни.

Според Аюрведа природата на суровите зеленчуци и плодове е студена, лека, суха, груба и те са раджастични. Тоест действат стимулиращо на вкусовите сетива и активизират организма като цяло, раджастична храна са също шоколада, кафето, подправките и доматите.

Прекомерната консумация на такива храни намаля силата на храносмилателния огън, особено при хора със слаб Агни, и да доведе до лошо абсорбиране на хранителни вещества от тъканите и сътветно здравословни проблеми. Затова Аюрведа препоръчва балансирано хранене, включващо термичнообработена натурална храна, която да подсили нашият Агни.

Плодовете и Аюрведа

От гледна точка на Аюрведа, плодовете са леснохраносмилаема храна, в сравнение с другите храни. Когато се комбинират с друга храна, храносмилането се затруднява и плодът престоява в стомаха толкова време, колкото е нужно да се усвои бавноразградимата храна.

Плодове в Аюрведа

Този процес на дълго престояване на плода атакуван от стомашните сокове, води до неговото ферментиране. Ако този тип на хранене продължи, това ще окаже негативно влияние на организма, тъй като плодова ферментация нарушава усвояването на хранителните вещества от клетките и изхвърлянето на отпадните продукти, които се наричат с общото название Ама. По този начин се създават условия за развитието на заболяване.

Натрупването на токсични вещества се предизвиква не само от недобре смлени плодове, но и от замърсена околна среда например.  Затова и Аюрведа съветва плодовете да се ядат отделно от зеленчуците и другите храни.

Когато човек спре да консумира плодове по една или друга причина, този цикъл на замърсяване на организма ще бъде прекъснат. Човек ще хармонизира храносмилателната си система, няма да изпитва подувания, парене в коремната област, газове, и тъканите на тялото му ще усвояват по-добре хранителните вещества и метаболизма ще се подобри, което и ще спомогне за отслабването.

Добре подхранените тъкани са гаранция за силна имунна система. Също така тялото ще произвежда по-качествени тъкани, ще се предотвратят възпаленията, съответно ще се подобри състоянието на кожата, ноктите, косата, костите и зъбите.

Аюрведа медицина предлага определен режим на хранене, който следва естествените процеси в природата и в нашето тяло, което способства нормалната функция на нашия  организъм и съответно подобрява здравето. Храненето според правилата на Аюрведа би помогнало на хора, страдащи от подуване на стомаха, газообразуване и други видове проблеми с храносмилателната система.

Редица доказателства сочат, че при хранене, базирано основно на сурови плодове и зеленчуци и прясноизцедени сокове, хората се чувстват по-енергични, усещат по-добра концентрация и умствена яснота, боледуват по-рядко, свалят по-лесно килограми, страдат от по-малко от възпаления и кожата им изглежда по-добре. За този хранителен режим също така се смята, че може да се бори с хронични заболявания като сърдечни болести и дори рак.

Едно от най-важните правила на Аюрведа храненето е свежите плодове да се консумират отделно от другите по-трудносмилаеми храни, и по-специално храни като млечни и зърнени продукти. Когато изядем един плод, добре е да изчакаме половин час преди да изядем друг.

Кога да се храним според аюрведа?

В Аюрведа храненето има значение също така и времето, през което консумираме дадените плодове или зеленчуци и има някои установени правила за прием на храна, които да следваме, ако искаме да постигнем баланс. Тези определени от Аюрведа часове съответстват на естествените поцеси в природата като зреенето на плодовете, зеленчуците или семената, на слънчевата и лунната енергия в продуктите, която оказва влияние върху характера ни и процесите в организма ни.

Плодова салата в Аюрведа

Зададените часове отговарят на природните цикли: сутрин – изгряването на слънцето, обед- слънцето е във своя пик, следобяд – залез на слънцето, вечер – лунна енергия.

Най-подходящото време за ядене на плод е сутрин, а най-неподходящото време е вечер, като за закуска се препоръчват на празен стомах всички плодове като банани, ябълки, праскови, круши, кайсии, манго, киви с изключение на цитрусите.

Цитруси като лимон, грейпфрут, нар, портокал, мандарина могат да се ядат в промеждутъка между 10 часа и 3 часа следобед. Динята се яде отделно между 11 часа сутрин и 5 часа следобед. Пъпешът също се яде отделно между 9 часа и 4 часа.

Всички видове горски плодове като череши, грозде, боровинки, малини, с изключение на ягоди, например могат да се консумират сутрин, но не могат вечер, с изключение на гроздето. Между 10 и 4 часа следобед е времето за консумация на ягоди.

Сушените плодове като стафиди, смокини, кайсии, сини сливи, фурми, също са добра опция, но се препоръчват само за закуска и през студения сезон. Могат да се ядат в комбинация с ядки и семена, но не и със свежи плодове. Хората с Пита конституция могат да похапват свежи плодове през всеки сезон, тъй като имат повече храносмилателен огън Агни.

Просто трябва да ядем пресни плодове като междинна закуска, след която да минат малко часове преди следващото ни хранене.

Зеленчуците и Аюрведа

Що се касае зеленчуците, на обяд можем да ядем всички видове зеленчуци с изключение на морковите.

Зеленчуци в Аюрведа

След 10 часа преди обяд е позволено да се ядат краставица, тиквички, червено цвекло, ряпа. За вечеря не са подходящи домати, картофи,  червено зеле, патладжан, копър, репички.

В часовете между 5 и 7 са подходящи моркови, червено цвекло, чушки, зелено зеле, краставица, магданоз, ряпа, маруля, жълти тиквички.

За тези с Пита конституция чудесна вечеря е свежа салата от сурови зеленчуци, и термичнообработени зеленчуци за Вата и Пита конституция.

Въпреки че една част от привържениците на здравословното хранене отричат термичната обработка на зеленчуците, тъй като считат, че така се унишожават ценните хранителни вещества и ензими и донякъде са прави. Изследване обаче показва, че всъщност растителните ензими в суровите зеленчуци и плодове подлежат на разграждане от нашите собствени ензими в тялото ни. Така бивайки унищожени, те не допринасят голяма полза за нашето храносмилане и телесни тъкани.

Но има някои храни като например доматите и морковите, които увеличават количеството си полезни хранителни вещества като ликопен, каротен, витамини и минерали след като се сготвят. Умереното печене, задушаване или приготвяне на пара прави зеленчуците по-лесно усвояеми от организма. Има дори някои натурални храни, които съдържат вещества, чието действие е да блокират усвояването на ценните нутриенти. Процесите на готвене стопират действието на тези вещества врагове на доброто  усвояване на нутриенти.

Ако се храним сравнително редовно с непреработена домашно приготвена храна, ще си гарантираме правилно храносмилане. Важно е в случая да не преваряваме зеленчуците или печем твърде дълго, тъй като по този начин ще унищожим огромна част от хранителната им стойност и тяхната Прана (в превод от санскрит – жизнена енергия).

Подходящи плодове за всяка Аюрведа конституция

Три типа телосложение според Аюрведа

Вата конституция (Въздух и Етер)

Хората с подобна конституция са със слабо телосложение, склонни към суха кожа, лошо кръвообращение, подуване и газове в стомаха и са чувствителни към студ. За тях са полезни са сладките и кисели плодове, като трябва да избягват стипчивите плодове.

Сушени плодове могат да консумират, ако са накиснати. Полезни плодове са печени ябълки, сини сливи и стафиди кайсии (накиснати), зрели банани, авокадо, череши, кокос, смокини, фурми, грозде, грейпфрут, киви, лайм, манго, портокал, папая, пъпеш, ананас, ревен, тамаринд.

Пита конституция (Огън и Вода)

Хората с Пита конституция са със средно тегло и средна структура на тялото, имат силен апетит и бързо храносмилане. Трудно понасят високи температури.  Могат да страдат от проблеми като парене в стомаха и рефлукс. Киселите плодове не са подходящи за тях.

За тях са полезни сладки и стипчиви плодове като е много важно те да са зрели и да не са кисели. Подходящи за тях са сладки ябълки, горски плодове, кайсии, авокадо, смокини, фурми, кокос, круши, пъпеш, диня, нар, накиснати стафиди и сливи.

Кафа конституция (Земя и Вода)

Хората с Кафа конституция са обикновено с едро и силно телосложение, лесно наддават тегло и натрупват мазнини. Податливи са към задържане на течности и са чувствителни към студа.

Те имат слаб апетит, бавно храносмилане и често чувстват тежест и летаргия след хранене. Кафа трябва да избягват по-голямата част от плодовете и най-вече сладките и киселите, като за тях най-добре подхождат стипчивите или сушени плодове, като е добре да ги ядат в умерени количества.

Най-добрите плодове за Кафа са зрели ябълки, сушени кайсии, череши, червени боровинки, малини, лимон, круша, нар, райска ябълка, сушени смокини, стафиди и накиснати сини сливи.

Ако сте от тези хора, които са със двойна конституция, комбинирайте плодовете, подходящи за двата вида конституции. Сладките плодове балансират Вата и Пита, а стипчивите са подходящи и за Пита и Кафа. Вата и Кафа е добре да наблегнат на затоплящите плодове, тъй като тяхната природа е студена.

Харесахте статията? Споделете я с ваши приятели.

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *