FB PIXEL

Аюрведа при болести на опорно-двигателната система

26.05.2018

Лечение на ставни проблеми с Аюрведа 

Докато ролята на костите е поддържаща, ставите и съединителните тъкани свързват костите и дават гъвкавостта на нашето тяло. От здравето на нашите стави зависи и нашето качество на живот. Когато имаме здрави стави, ние можем пълноценно да се наслаждаваме на ежедневието си.

Опорно-двигателната система | Ayurveda Bansko

Едни от най-често срещаните здравословни проблеми на опорно-двигателната система са ставните проблеми, от които болки в коленете, както и болките в гърба и кръста, пръстите на ръцете и краката, лактите, глезените, дланите.

За съжаление, 80% от хората над 50 годишна възраст се оплакват от определени ставни проблеми. Проблемите със ставите могат да се дължат на разнообразни причини: затлъстяване, лош режим на хранене, пренатоварване, стрес, наследствена обусловеност, метаболитни нарушения, начин на живот.

Един от често срещаните ставни проблеми, засягащи главно възрастните хора е артрозата. При нея е характерно разрушаването на хрущялната тъкан в ставата с напредване на възрастта, което предизвиква възпаление, вследствие на което ставите стават по-малко мобилни, поради своята увеличена плътност.

Ставните проблеми могат да се предотвратят и дори да се премахнат с помощта на Аюрведа. Индийската древна медицина Аюрведа, която е на повече от 5000г., се фокусира върху дългосрочното отстраняване на даден здравословен проблем, вместо върху мигновеното, но временно облекчение, което цели конвенционалната медицина.

Аюрведа предлага редица терапии, които се изпълняват само от опитен Аюрведа доктор и такива, които всеки може да изпробва в домашни условия. Терапиите ѝ са изцяло природосъобразни и включват само натурални билкови масла и лечебни продукти.

Аюрведа е цялостна система за здравето, която цели постигане на хармония между тяло, разум и дух и начин на живот в съотвествие със законите на природата. Лечебните терапии и масажи на Аюрведа се правят не само с цел подобряване на здравословното състояние, но и постигане на вътрешен баланс между дух и тяло.

Едно от нещата, към които се стреми Аюрведа е превенция на заболяването, неговото елиминиране още докато не се е развило. Аюрведа включва разнообразие от терапии, повлияващи различните части на тялото.

Човешки скелет в движение | Ayurveda Bansko

В Аюрведа съществуват три вида доши (Вата, Пита и Кафа конституция), които представляват три вида телесни типа. Тези три типа доши представляват три типа енергии, от които най-решаваща роля за здравето има Вата – въздушният елемент. На Вата дисбаланса в тялото се дължат около 90% от здравословните проблеми.

Вата е отговорна за кръвообращението и за нервните импулси в тялото. Когато баланса на Вата е нарушен, появява се и първия проблем със ставите. Нарушава се метаболизма, циркулацията на кръвта и нормалното усвояване на храната, в резултат на което до костите не достига необходимото количество хранителни вещества.

Тези процеси водят до влошаване на Шлешака, която е подразделение на Кафа и отговаря за смазването на ставите и костите.

Нарушението на Шлешака води до недостатъчно смазване на ставите и така се появява дискомфорт, пукане или скърцане и понижена гъвкавост, както и мускулни спазми и тикове.

Древната медицина Аюрведа разграничава два основни проблема, свързани със ставите. Първият се свърза със недостиг на хранителни вещества или ниска костна плътност и обикновено симптомите за него са усещане за слабост, дискомфорт или пукане. Ако на този проблем не се обърне внимание навреме, то може с течение на времето да възникне обездвижване на ставите вследствие на този недостиг на вещества в костите.

Вторият проблем се свързва с натрупването на голямо количество токсини в тялото, което води съответно и до наличие на токсини в  ставите. Според Аюрведа Ама, който представлява токсичен лепкав отпадъчен продукт от недоброто храносмилане, се натрупва в ставите и предизвиква чувство на скованост и тежест, възпаление, зачервявания, подувания. Това натрупване на Ама се нарича Амавата.

Ако токсините престоят продължително време там, ставата се подува и става болезнена. Причините за натрупването на тези токсини може да са разнообразни: неправилно хранене, прекалено физическо натоварване, тревожност, консумация на алкохол. Този проблем може да се влоши, ако времето е влажно и студено.

Какво съветва Аюрведа за проблеми със ставите?

Според Аюрведа, един от начините да се справим със ставните проблеми е като облекчим Вата. Можем да постигнем добър баланс на Вата и да избегнем базираните на Вата проблеми със ставите като включим 6-те основни вкуса в ястията си (сладко, солено, горчиво, кисело, люто, стипчиво).

Масла от растения | Ayurveda Bansko

За добрия баланс на Вата доша е препоръчително да се консумира сладко, кисело и солено и по-малко горчиви, лютиви или стипчиви храни. Изключва се и приема на алкохол и рафинирана захар, която може да се замени с натурален необработен мед.

Диетата, подходяща за повишаване на Вата и укрепване на опорно-двигателната система, включва варива като киноа, амарант, ръж, сварени във вода с добавено масло гий, както и лесни за храносмилане индийски ястия като китчари.

В списъка влизат и прясно приготвени зеленчуци от органичен произход, мунг дал (индийска яхния с леща и различни зеленчуци), сладки и сочни плодове, натурално прясно мляко, което е добър източник на калций, зеленчуци като спанак, кейл, аспержи, кореноплодни зеленчуци, топла вода или чай от джинджифил.

Млечни продукти като сирене или сладолед е добре да се избягват. Важно правило на диетата за балансиране на Вата е храненията да са по едно и също време на деня. За намаляване на Ама се препоръчва и консумацията на гий и ленено семе.

За облекчаване на ставните проблеми Аюрведа препоръчва прием на специална билкова форма, наречена Сантарпана, което в буквален превод означава “подхранване”.

В Аюрведа медицина тази специална формула е разработена специална комбинация от подхранващи билки, които снабдяват ставите с необходимите вещества, от които лесно усвоим калций, който действа укрепващо на костната тъкан. Формулата възстановява хрущяла и спомага за добрия баланс на Шлешака Кафа. Тя съдържа черупки от перлена стрида с високо съдържание на калции, екстракт от гилой (Tinospora cordifolia) и амла за успокояване на нервите.

За да запазим костите и ставите си здрави е добре да избягваме прекомерния прием на кофеин и да се храним с високо киселинни храни.

Веда масаж на врата | Ayurveda Bansko

От гледна точка на Аюрведа медицина най-подходящият метод за облекчаване на ставни проблеми е Абянга масаж. Този тип масаж се прави с топли натурални билкови масла, от които сусамово олио, масло Маханараян или специално Вата олио. Той облекчава болката, действа успокояващо на цялото тяло, премахва умората.

Абянгям помага за премахването на щетите върху целия организъм, причинени от  динамичният начин на живот. За масажа Абянга се смята, че подпомага смазващата течност в ставите и удължава живота и го прави пълноценен. Масажът включва движения върху различните меридиани на тялото и укрепва костите на тялото. Има значително въздействие не само върху болките в ставите и кръста, но и върху нервната система.

За този вид масаж се счита също, че въстановяна баланса на трите типа доши Вата, Пита и Кафа и оказва дълготрайно благоприятно въздействие върху цялото тяло, отпуска мускулното напрежение, действа благоприятно върху сърдечно-съдовата система,  бори се с главоболието, възвръща физическия тонус и добър външен вид и оказва успокояващо въздействие върху психиката.

Редовният Абянга масаж премахва натрупаното напрежение,    възвръща хармонията между различните органи на тялото, помага при изтощение и състояния на депресия, пречиства токсините от тялото, подхранва и обновява всички тъкани, действа регенериращо на кожните клетки и помага добре при суха кожа.

Абянга се препоръчва също при проблеми с храносмилателната система, газообразуване в червата и стомаха, укрепва имунитета. За максимален ефект се препоръчват няколко масажа в рамките на 1-2 седмици. За локално въздействие върху болезнен участък на става се препоръчва прилагането на топъл компрес с рициново масло.

Другите лечебни методи, които Аюрведа препоръчва освен Абянга масажа са следването на всекидневен режим (събуждане и заспиване по едно  също време), както и редовното практикуване на йога упражнения, включващи специални серии от движения за раздвижване на ставите, от които Паванмуктасана. Препоръчва се медитация, упражнения за дълбоко дишане като Нади Шодана и Пранаяма, с които се премахват токсините от тялото.

Харесахте статията? Споделете я с ваши приятели.

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *