FB PIXEL

Главоболие

20.03.2020

Има много болести, които могат да предизвикат болки в главата. От гледна точка на модерната медицина са познати редица заболявания, които могат да са придружени със симптоми на главоболие.

 

Мигренното главоболие е хронично неврологично заболяване. То засяга около 12 – 14 на сто от хората по света – или около един милиард души и най-общо казано, се изразява в периодични изблици на силна болка в главата, които идват подобно на вълни с различен интензитет.

 

Голяма част от хората, засегнати от мигрени, получават пристъпи на силно главоболие поне веднъж месечно. Понякога усещането е толкова мъчително, че може да доведе до странични неприятни симптоми като гадене, свръхчувствителност към външни стимули като например звук и светлина. Друг причинител на изключително силни болки в черепната област е тригеминалната невралгия.

 

В повечето такива случаи дискомфорт и болка се усеща най-вече в областта на лицето в неговата горна, средна и долна част, в зависимост от това коя точно зона на нерва е пострадала. Медицината познава и главоболие, предизвикано от напрежение и възпаление в синусите.

Главоболие

 

В края на миналия век на световния фармацевтичен пазар се появяват триптаните. Това са медикаменти, които си взаимодействат с рецепторите за серотонин, които имаме.

 

По този начин се търси ефектът за намаляване на възпалението чрез свиване на кръвоносните съдове. За някои триптаните се отразяват добре на болезнените пристъпи, но дори в тези случаи това лекарство отчита множество странични ефекти, които могат да включват дори гадене – на практика симптом на мигрената, която сме се опитали да преборим чрез триптаните.

 

Начинът им на действие ги прави дори опасни за хора със сърдечно-съдови заболявания или други рискови фактори, свързани с кръвоносните тела. Затова и съвременната медицина в западния свят си поставя за цел да усъвършенства лекарствените препарати срещу мигрена, като ги направи по-ефикасни и същевременно щадящи за пациентите.

 

Аюрведа от много отдавна познава начини за лечение на главоболие и мигренни състояния

 

В допълнение към това всички методи и вещества, които древното индийско учение използва, са напълно безвредни и не дават неприятни и нежелани реакции. Индийските аюрведа специалисти назначават различно лечение в зависимост от индикациите в няколко аспекта. Голямо значение за това има сериозността и трайността на заболяването.

 

Като много добра придружаваща терапия може да се прилага и ароматерапия. За да постигнем правилните резултати обаче и да не си навличаме неприятни реакции или дори обратно действие, е от голямо значение да подберем добре маслата, които ще използваме. Ако вашето главоболие не е крайно упорито, дори и без да взимате други мерки, само отпускащите свойства на сандаловото дърво, например, могат да му повлияят доста добре.

Главоболие

 

За по-задълбочените случаи, разбира се, се налага и по-комплексна терапия, която много често налага цялостно изменение в лайфстайла на пациента. Ако главоболието е обвързано с липсата на достатъчно сън и почивка, то мерки обезателно трябва да бъдат взети по този параграф, като от особено значение според лекарите в аюрведа има повторяемостта в графика, т.е. часовете за почивка и часовете за динамично натоварване да съвпадат във всеки един ден. Наред с билковите чайове, едно от най-ефективните неща срещу главоболие е масажът.

 

Може би вече се питате как така древните индийци са били толкова добри в решаването на всякакви проблеми, свързани с мигрената или главоболието

 

Отговорът всъщност е много прост – защото от хиляди години изследват тези заболявания и причините за тяхното възникване. Например, при хора с преобладаваща питта енергия, особено когато стойностите на тази доша у тях са прекалено големи и тялото е дехидратирано, затова силно се препоръчва повишена консумация на вода и полезни напитки като чай, плодови сокове и др. В съвременния динамичен свят един от факторите, които много често се оказват причинители на болки в областта на главата, е стресът.

Главоболие

 

В случаите на тригеминална невралгия аюрведа може да предложи терапията нася

 

Това заболяване според индийската медицина е свързано с проблемна вата доша, затова трябва да наблегнем на нейното възвръщане към нормален баланс. Друг вид главоболие, което се корени във флуктуации на вата енергията, това е синусоидалното главоболие.

 

Аюрведа познава много растения, които имат положително въздействие върху пациенти със силно остро или хронично главоболие

 

Тъй като са напълно безвредни, те могат да се употребяват както при леки, така и при по-упорити дългогодишни случаи, а също и при по-възрастни хора. Джинджифилът, например, който е познат със своите чудесни качества против главоболие, всъщност е много ефективен и при високо кръвно налягане, поради което може да има двойно благотворно влияние върху нашето здраве.

 

Каменната сол е изключително полезна за хората, които често ги боли глава. Ако не сте й почитатели в кухнята или пък по някакви здравословни причини ви се препоръчва йодирана сол, можете да си вземете лампа от каменна хималайска сол.

 

Ако магазинът не е познат за вас, трябва да сте внимателни лампата, която купувате, да не се окаже фалшива. Един от признаците, по които можете да разпознаете, че е така, е, например, е да се вгледате в цвета на солните кристали: истинската хималайска сол обикновено е по-тъмно розова, а фалшивите лампи често имат доста по-белезникав оттенък.

 

Друг начин да познаете, че лампата, която сте харесали, е истинска, е цената й. Ако ви се струва, че лампата е “прекалено добра сделка”, помислете още веднъж дали няма риск да се опитват да ви измамят. Тъй като е изчерпаем ресурс, каменната сол от Хималаите няма как да поддържа цена под определени нива.

Главоболие

Естествено, ако сте притиснати във финансово отношение, или пък не искате да трупате вкъщи още повече вещи, които заемат място, можете да се спрете на мъничка солна лампа. Трябва обаче да имате предвид, че тогава и нейното действие няма да бъде особено голямо. Именно по тази причина добрите аюрведа центрове разполагат вече и със специални солни стаи за релакс, медитация и възстановяване.

 

Сред билките брахми и канелата също могат да имат много ползотворен ефект върху мигренни и други болки в областта на черепа.

 

 

Харесахте статията? Споделете я с ваши приятели.

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *