FB PIXEL

Как помага Аюрведа при намаляване на зрението

26.03.2020

Причини за намаляване на зрението

Уврежданията на зрението се причиняват по различни причини. То може да се влоши от глаукома, макулна дегенерация свързана с възрастта и много други.

Глаукома

Това състояние се дължи на повишено налягане на течността в очите, при което имате усещането, че гледате в тунел. С други думи, яснотата на зрението е в центъра, а в периферията прогресивно намалява. Центърът на тунела постепенно се стеснява, докато зрението се загуби, ако се остави без лечение.

Макулна дегенерация, свързана с възрастта

Периферното зрение може да изглежда нормално, но обикновено остротата на зрението се замъглява в централната част, която е необходима за по-прецизни дейности, като четене, шиене или шофиране.

Катаракта

Как помага Аюрведа при намаляване на зрението

Катарактата е много често срещано заболяване при възрастните хора.

При това състояние се наблюдава общо замъгляване на зрението, тъй като е засегната лещата на цялото око.

 

Замъгляването на зрението може да стане изключително бавно и почти незабелязано, докато напълно се загуби. Възможно е да има и други симптоми, като фотофобия – невъзможност да се регистрира светлина; диплопия – двойно виждане и др.

Диабетна ретинопатия

Диабетът води до увреждане на по-малките артерии и кръвоносни съдове в задната част на очите над ретината. Диабетна ретинопатия е най-често срещаната диабетна очна болест и водеща причина за слепота при възрастните.

 

Обикновено увреждането на зрението при диабетици започва като черни петна или плаващи форми, които се появяват в зрителното поле. Постепенно след това се губи цялостното зрение. За щастие това може да се предотврати, ако човек се прегледа от лекар и вземе мерки в началната фаза.

 

Ето какво може да направите, за да подобрите зрението си по естествен начин

 

Стимулирайте очните мускули

Как помага Аюрведа при намаляване на зрението

Тази техника е проста, но трябва да се прави всяка сутрин:

 

 • Когато се събудите, измийте лицето си с хладна вода
 • След това напълнете устата си с вода, затворете очи и напръскайте студена вода върху очите си

 

Това ще стимулира мускулите на очите ви поради натиска, упражнен от водата в устата ви. Пръскането на студена вода по лицето ви ще оживи нервните окончания и ще подмлади кожата ви.

Измийте очите си

Практикуващите аюрведа препоръчват използването на tridoishic вода за очи. За да си я приготвите, накиснете трифла чурна (triphla churna) във вода през нощта. На сутринта прецедете течността и мийте очите си с нея два пъти на ден. Тази промивка ще помогне за отпускане и облекчаване на стреса в очите ви.

 

Масаж на очиКак помага Аюрведа при намаляване на зрението

Това е чудесно упражнение за хора, които работят дълги часове пред компютрите:

 

 • Дръжте веждите си между палеца и показалеца, така че палецът да е над веждите, а показалецът долу
 • Сега, леко натиснете и изправете веждите си, оказвайки лек натиск върху всички точки
 • След това с палеца внимателно масажирайте около очната ябълка, по протежение на окото
 • Правете това упражнение на всеки три-четири часа, за да подобрите кръвообращението около очите си. Това ще им помогне да се съвземат от умората от постоянното взиране в компютърния екран

Упражнение за подобряване на зрението

Това упражнение се прави, за да стимулира мускулите около очните ябълки. Завъртете очите си първо надясно, после наляво, след това нагоре и надолу. Направете това в посока обратна на часовниковата стрелка три-четири пъти.

 

Дайте на очите си необходимата почивка

Тази техника се практикува в Аюрведа, но по-късно е подета от оптометриста д-р Бейтс. Наречена е „палминг“. За целта разтрийте дланите на двете си ръце в продължение на 30 секунди, докато ги затоплите. След това ги поставете леко над очите си.

 

Задръжте това положение за около една минута или докато топлината намалее. Бавно отворете очи. Внимавайте след това да не гледате директно към ярка светлина; позволете на очите си постепенно да се приспособят към промяната в околната среда.

 

Мигайте

Мигането е естествен начин на очите да подновят влагата си, давайки им поне малко от така необходимото облекчение. За да помогнете на очите си да се отпуснат, създайте си навика да мигате след всеки пет до шест секунди.

 

Сън

Как помага Аюрведа при намаляване на зрението

Здравият сън е много важен. Той не само позволява на тялото ви да оздравее и да почива, но също така дава на очите ви необходимото облекчение от ярки светлини и напрежение. Сънят е време, в което не само тялото ви се обновява, но и очите. Експертите казват, че медитация за около десет минути, преди да си легнете, е най-добрият начин да си осигурите здрав сън.

 

Диета за здрави очи

Освен всички упражнения, които изпълнявате, диетата ви е също от съществено значение за процеса на подобряване на здравето ви. Ето няколко съвета за диета, които трябва да следвате, за да помогнете на очите си:

Как помага Аюрведа при намаляване на зрението

 • Сухи плодове и ядки: Бадемите, стафидите и смокините са еликсир за очите. За да им помогнете да се справят с натоварването от ежедневните  дейности, използвате ето този домашен лек.
 • Накиснете за една нощ между шест и десет бадема, петнадесет броя стафиди и два анджера (anjeers) в малко вода. Яжте ги на празен стомах сутрин. Високото количество на фибри и витамини в тези плодове спомага за ускоряване на храносмилателните процеси и помага на тялото ви да се освободи от токсините, като по този начин помага за решаване и на проблеми, свързани с очите.
 • Морков и амла: Друг добър домашен лек за нарушения, свързани с очите, е да пиете по една чаша сок от моркови и амла на гладно сутрин. Морковът и амлата са богати на витамин А и антиоксиданти.
 • Храни, богати на мед: Предимствата на меда като микроелемент са безброй, но едно от най-големите му предимства е, че той има силно антибактериални свойстна. Практикуващите аюрведа препоръчват да се пие един литър вода, държана в меден съд за една нощ, което помага на очите и на други жизненоважни органи.
 • Храни, богати на витамин А: Включете храни, богати на витамин А, в ежедневната си диета. Например: моркови, зелени листни зеленчуци, амла, портокали, смокини и бадеми.

Харесахте статията? Споделете я с ваши приятели.

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *