FB PIXEL

Грижа за очите според Аюрведа

30.01.2020

Очите ни са най-важните органи, които имаме за връзка със света около нас. Много смятат, че очите са прозорец към душата ни. Трябва да ги защитаваме и да се грижим за тези деликатни органи.

 

Аюрведа обяснява, че Пита доша – огън и светлина, управлява очите ни. Тази доша абсорбира изображения и цветове, което ни позволява да виждаме. Когато тя е в баланс, очите ни са здрави, сияещи и виждат ясно. Ако обаче тя се влоши, можем да изпитаме излишен гняв, безсилие и проблеми с черния дроб. Най-доброто лекарство е да поддържаме пита доша спокойна с подходящи храни и ежедневна медитация.

 

Аюрведическата наука предлага много естествени, безопасни и ефективни техники за грижа за очите ни. Следващите предложения могат да подобрят зрението ви, да намалят напрежението на очите и да лекуват болестни състояния.

Грижа за очите според Аюрведа

 

Слънцегледане

Според аюрведичната астрология Слънцето управлява очите. Гледане към слънцето (или слънцеядене) може да подобри зрението. Започва се от броене до 10 секунди и се увеличава с 10 секунди на ден. За най добри резултати застанете боси на естествен под, като пясък, почва или трева, а не на асфалт.

 

Слънцегледането се препоръчва само при изгрев и/или залез слънце, когато вредните UV лъчи не могат да наранят очите. Изпълнявайки това, не само ще подобрите зрението си, но и ще активирате епифизната жлеза или „третото око“, изчиствайки ума си от депресия и тревожни мисли.

Тратака

Много полезно упражнение за преодоляване на очни проблеми е медитирането върху пламък на свещ, без да мигате. Гледайте пламъка за 2 или 3 минути, докато се насълзят очите ви и сълзите ги изчистят.

Нетра Тарпанам

Това е специално лечение, което намалява напрежението на очите, причинено от стрес или редовна употреба на електронни устройства. Процедурата включва следното: специално приготвено топло масло се излива над очните гнезда.

Предимства на Netra Tarpanam

 • Полезено е при лечение на влошено зрение и сухота в очите
 • Също така намалява сърбежа и дразненето им

 

Не се препоръчва за хора с катаракт или други инфекциозни очни състояния.

Очите ни са най-важните органи, които имаме за връзка със света около нас. Много смятат, че очите са прозорец към душата ни. Трябва да ги защитаваме и да се грижим за тези деликатни органи.

 

Падабхянга

Padabhyanga е аюрведичен масаж на краката извършен с билкови масла. Той се фокусира върху балансирането на трите доши (Вата, Пита, Кафа) и стимулира някои специални точки на стъпалата, които водят до проясняване на ума и релаксация.

 

Падабхянга помага при следните здравословни състояния:

 • Болка
 • Детоксикация
 • Парализа
 • Засилване на имунитета
 • Намаляване на стреса
 • Стомашни проблеми

Предимства на Падабхянга

 • Подобрява кръвообращението, настроението, зрението и психичното здраве
 • Padabhyanga включва стимулиране на някои специфични точки на краката, които са свързани със зрението

 

Тази процедура не се препоръчва, когато имате настинка, висока температура или грип.

Nasyam, Насям

Лечението с Насям се отнася до аюрведична терапия, която включва шмъркане на билкови масла, сокове или прахове през носа. Действа специално при проблеми с очите, носа и гърлото.

Насям е една от петте терапии на Panchakarma.

Грижа за очите според Аюрведа

Използва се при следните състояния:

Управление на болки

Тази терапия е полезна при лечение на главоболие, мигрена и цервикална спондилоза. Лечебните масла или прахове стимулират някои жизненоважни центрове на мозъка, които намаляват възприемането на болка.

Грижа за очите

Медикаментите, прилагани през носната кухина, действат върху специфични области на мозъка, които участват в регулирането на зрението.

Допълнителни ползи:

Намаляване на стреса

Насям включва приложение на естествени медикаментозни лекарства или масла през ноздрите, което стимулира жизненоважните центрове на мозъка, които регулират емоциите.

Грижа за кожата и косата

С редовни лечения Насям може да подобри здравето на кожата. Освен това може да подобри текстурата на косата и да предотврати посивяването.

Грижа за възрастни хора

Аюрведичното лечение Насям може да се използва при нарушения, които се развиват с напредването на възрастта, като болка, парализа, артрит, стрес и др.

Естествена аюрведична диета за подобряване на зрението:

 • Консумацията на голямо количество ябълки и грозде помага за подобряване на зрението
 • Морковите имат добро количество витамин А, което се оказва едно от полезните естествени елементи за подобряване на зрението
 • Сок от краставици също върши чудеса за зрението
 • Добавянето на спанак в диетата ви е много полезно. Пречиства кръвта, повишава хемоглобина и подобрява зрението
 • Ряпа, домати, маруля, зеле, соя, зелен грах, портокали и фурми са добър източник на витамин А. Включете ги в диетата си
 • Бадемите са идеални за очите, те засилват зрението и успокояват психическия стрес. Яжте ги всеки ден
 • Консумирането на сок от боровинки също се счита за много полезно за очите

Грижа за очите според Аюрведа

Най-добрите билки за подобряване на зрението

Аюрведичната медицина се използва от хилядолетия за лечение и предотвратяване на състояния, които засягат очите. Една от най-ранните хирургични процедури за катаракта е описана от индийския лекар Сушрута преди повече от 2000 години! Разбира се, Аюрведа е доминирана от не толкова инвазивни, а напълно естествени лечения, които включват използването на билки. Някои от най-популярните аюрведични билкови решения за грижа за очите включват:

Triphala (Трифала)

Известен още като “три плода”, трифала е мощен аюрведичен тоник, който се състои от три традиционни плода, които отдавна се използват за лечение на различни здравословни състояния – Amla или Amalaki (Emblica officinalis), Haritaki (Terminalia chebula) и Bibhitaki (Terminalia belerica).

 

Всяка съставка притежава силни лечебни свойства и има балансиращ ефект върху трите доши. Най-широко се използва за понижаване на нивата на токсичност в организма и поддържане на общото здравословно състояние. Въпреки че трифала обикновено се приема вътрешно, за справяне с проблемите на очите тя може да се използва и за външно локално приложение или като капки за очи.

Грижа за очите според Аюрведа

Cancel

Терапевтичните ползи от трифала са известни не само в Аюрведа. Всъщност изследователи са открили, че прилагането на капки за очи от трифала може да помогне за намаляване на малки проблеми като възпаление, зачервяване и усещането на напрежение в очите. Освен това, трифала е богат източник на витамин С и антиоксиданти, които могат да предотвратят увреждането на очите, свързани с оксидативен стрес.

 

Въз основа на подобни открития изглежда, че трифала може да бъде една от най-добрите добавки за подобряване на зрението. Можете да получите дневната си доза от тази полезна билка, като консумирате трифала на прах, чай, капсули или екстракт.

Гинко Билоба

Днес Гинко Билоба се използва в народните лекарства по целия свят. Билката най-често се използва за подпомагане на психичното здраве като мозъчен тоник и за подобряване на кръвообращението в тялото. Като естествен антиоксидант, билката се счита за полезна за  очите и често се препоръчва за укрепване или защита на зрението.

 

Поради широката си употреба в естествената медицина билката е обект на множество изследвания. Нейните антиоксидантни свойства предпазват от увреждане на очите, предизвикано от стрес, но проучванията също показват  и други ползи за зрението.

Грижа за очите според Аюрведа

Проучване, проведено в Корея, разкрива, че екстрактът от гинко е помогнал на много хора с глаукома да подобрят зрението си. Гинкото се счита за  една от най-добрите билки при очни заболявания благодарение на  неговите невропротективни и съдово регулиращи ефекти.

Розова вода

Розовата вода се използва широко в Индия за церемониални цели, но също и за терапевтични нужди. Rosa damascena всъщност е доста често срещана съставка в множество аюрведични лекарства, както и в медицината Unnani. Смята се, че розовата вода притежава антисептични и антибактериални свойства и поради охлаждащата и успокояващата си природа често се използва като промивка за очите или за облекчаване на други очни проблеми.

Грижа за очите според Аюрведа

Какво да се избягва

 • Прекомерен прием на пикантна и солена храна
 • Прекомерен прием на нездравословни течности като газирани напитки
 • Хранене през нощта
 • Внезапни промени на температурата, например, плуване в студена вода в горещ ден
 • Прекомерният плач
 • Спане на твърде висока или ниска възглавница
 • Прекомерен гняв или мъка

Харесахте статията? Споделете я с ваши приятели.

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *