FB PIXEL

Какво е басти масаж?

06.02.2020

Басти (също наричани васти) е голям клас от масажи в традиционната индийска медицина, наречена аюрведа. В най-общи линии тези терапии се състоят в третирането с етерични масла и настойки от различни билки и други лечебни вещества върху конкретни точки.

 

Тези процедури имат за цел да стимулират нашето тяло както физически, така и на енергийно ниво, изравнявайки баланса между дошите у нас – специфичните енергийни потоци, от които сме създадени.

басти масаж

При басти масажите специалната смес от масла се затопля до определена температура и се поставя върху определена част от тялото на пациента, като престоява върху нея за предписаното от лечителя време. По този начин ние се изчистваме от определени енергии, които са натрупани в големи количества и вследствие на това са причинили даден дисбаланс. Ако оставим нещата така и не вземем мерки, това състояние може да доведе до развитието на различни болести.

 

Било то що се отнася до профилактиката, превенцията, или лечението на заболявания, ако бъдат правилно планирани, тези терапии могат да направят чудеса за здравето и благоденствието на пациентите. Басти масажите спомагат за детокса и релаксацията на цялото тяло и могат да ни накарат да почувстваме прилив на нови сили, особено при прилагането на цялостен аюрведа режим.

 

Думата “басти” произхожда от езика на Древна Индия, санскрит, и означава “съд, контейнер” – най-общо казано, това е съд, в който може да бъде поставено нещо. Тъй като са напълно безболезнени и неинвазивни и същевременно имат редица полезни действия и дават добри резултати, басти терапиите са все по-предпочитани и търсени в днешно време. В съвременна Индия има стотици клиники, в които се предлагат специализирани басти масажи от специалисти в областта, а полезното им действие се изследва в университети и институти по цялата територия на страната.

 

В аюрведа са разработени няколко различни вида басти терапии в зависимост от областите на тялото, върху които се съсредоточава

басти масаж

 

Широ басти (от санскритската дума “широ”, означаваща “глава)

 

Това е масаж, при който  шапка с цилиндрична форма и без дъно се поставя на главата, за да може върху теменната област да се задържи известно количество (около литър – 1,5 л) лечебни масла. Тази смес трябва да бъде затоплена до определена температура. Широ басти има положително влияние върху множество състояния.

 

Сред тях са:

 • мигрена
 • нередовен месечен цикъл
 • безсъние
 • затлъстяване
 • ринит и синузит, включително алергични
 • Известно е, че тази терапия също така подобрява тонуса и всички функции на мозъка и прояснява мисълта
 • Широ басти подмладява
 • В много случаи има положителен ефект върху неврологичните и психическите симптоми на критическата възраст

 

басти масаж

Нетра басти (на санскрит “нетра” означава “очи”)

 

Така се нарича масажът, който прилагаме върху очите на пациента. Предписва се при проблеми със зрението, повишено очно налягане и болести на ретината. Нетра басти се извършва, като предварително подготвени лечебни масла се поставят върху очите, като за локализирането им се използват кладенчета от тесто.

 

Нетра басти е изключително подходящ масаж за хора, които, макар и здрави, прекарват по-дълго време, взирайки се в монитори, тъй като това е сериозен рисков фактор, който може в бъдеще да окаже сериозно негативно влияние върху очите.

басти масаж

 

Кати басти (от санскрит “кати” – “кръст”)

 

Това e басти терапия, приложена в лумбосакралната област – отзад на кръста. Отново и тук използваме кладенче от тесто, за да локализираме маслото. Кладенчето трябва да бъде приготвено от смлени зърна черен нахут (от лат. – Vigna mungo).

 

Приложението на кати басти е особено благоприятно за пациенти с болки както в долната част на гърба и в коленете, включително при:

 • ишиас
 • лумбаго
 • дискова херния
 • спина бифида и мн. др.
 • заболявания и дискомфорт на врата, раменете, горната част на гърба

 

При остри състояния и по-задълбочени проблеми се препоръчва консултация със специалист, за да се изготви планът на лечение.

 

басти масаж

Грива басти

 

При състояния, свързани с горната част на торса, може да е по-подходящо да се приложи грива басти, който е масаж в областта на най-горната част на торса. Прилага се самостоятелно или най-често в комбинация с кати басти и други аюрведа терапии. Названието на този подвид идва от санскритската дума “грива”, която значи “врат”. Синоним на грива басти е “маня басти”.

 

Благодарение на този масаж значително се подобрява кръвообращението на врата, поради което той също се препоръчва за хората, чиято професия ги е приковала към компютъра. Маня или грива басти спомага също така и за хидратацията на ставите и укрепването на мускулатурата в тази област. Поради това е много подходяща терапия и за възстановяването от различни травми, включително такива, които са довели до различни степени на обездвижване.

 

Преди да започнете подобен курс на лечение обаче, трябва да бъде изготвен подробен план в съответствие с целите и различните фактори. Към аюрведа масажи не бива да се пристъпва, ако раните от травмата все още не са напълно зараснали.

 

Маня басти и кати басти се препоръчват особено и за професионални силови спортисти, които страдат от схващания или се притесняват, че не наваксват тренировките с достатъчно разтягащи упражнения. Питката за грива басти може да се приготви от черен нахут или пълнозърнесто пшенично брашно.

Пича басти

 

С тази процедура се прочиства дебелото черво. Спомага за прочистване от токсини и може да помогне при състояния като гастрити, дори тежки язви и колит. По правило обаче се прилага след консултация с медицинско лице и само в периодите, когато състоянието не се намира в изострената си фаза.

 

Трябва да се има предвид, че басти терапиите не бива да се прилагат в случай на наличие на отворени рани в областта, където трябва да бъде поставено маслото, или на травми, които биха могли да се раздразнят в процеса на масажа. Бременни и кърмачки по правило не бива да се подлагат на процедурите. Въпреки че някои от тях са безобидни дори за деца и по-възрастни хора, в такива случаи задължително трябва да се подложим на предварителен лекарски преглед, преди да пристъпим към басти масажи.

 

Добре е съдържанието на маслата да бъде внимателно обсъдено с аюрведа специалиста, който ще води терапията, за да се подсигурим, че не сме алергични към нито една от съставките. Ако има нужда, определени съставки могат да бъдат заменени или премахнати от съдържанието.

 

Най-често терапевтите определят продължителността на басти терапиите на базата на това каква е конституцията на пациента, или иначе казано, коя доша или комплекс от доши преобладава в него. Това кое време ще бъде най-подходящото за прилагане на съответния масаж пък зависи от преобладаващата доша или доши в съответната област на организма.

 

Кати басти, например, е най-добре да се прилага сутрин, ако кафа дошата преобладава в долната част на гръбнака. Ако обаче там преобладава пита доша, терапията трябва да бъде приложена на обяд, а ако вата дошата е повишена в лумбалната част, терапията трябва да бъде назначена за вечерта. Всичко това се прави, за да има лечението възможно най-добър ефект.

 

Басти терапиите много рядко дават странични и нежелани ефекти, но за всеки случай е добре да се консултирате предварително с аюрведа специалист и лекар.

 

След като ни е приложена някакъв вид басти терапия, е време пациентът да бъде почистен от маслата и да вземе освежаващ душ. Имайте предвид обаче, че не е добре да ставаме веднага и да се връщаме рязко в действителността, защото това може да доведе до замайване.

 

Препоръчително е първо да се адаптираме напълно отново към средата, след което вече постепенно да отворим очи. Тъкмо това е причината обикновено аюрведа терапевтите да отделят време за т. нар. “релаксация”, която помага на пациента плавно да влезе обратно в кожата си, след като е бил отпуснат.

 

Харесахте статията? Споделете я с ваши приятели.

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *