FB PIXEL

Златното мляко и неговото приложение в Аюрведа

02.12.2022

Златно мляко

Аюрведа възниква в Древна Индия и поставя началото на науката за себепознанието, усъвършенстването и постигането на хармония със себе си и заобикалящия ни свят. Съхранените и допълвани знания се съхраняват през вековете и вече имат милиони последователи. Те откриват в древната философия тайните за поддържане на добро здраве и придържане към природосъобразен начин на живот.

Златното мляко и неговото приложение в Аюрведа

Златно мляко с куркума

Златното мляко, както се нарича млякото с куркума, е сред най-популярните аюрведични напитки. Счита се, че тя има редица лечебни свойства, заради което е широко приложима в индийските възстановителни терапии. Златното мляко с куркума се препоръчва при ставни проблеми, при кожни раздразнения, при болести на дихателната и храносмилателната системи. Полезно е също за подобряване на кръвообращението, за подсилване при анемия, както и при много други неразположения.

Храненето в Аюрведа заема съществено място в хода на лечебните процедури. Ето защо индийската кухня е една от най-богатите на вкусове и аромати. Широко приложими са подправки, билки и ароматни добавки, които придават не само необикновени вкусови качества на ястията, но ги превръщат в полезно средство за укрепване на организма.

Тайната на т.нар. златно мляко е в основните съставки на напитката и най-вече на куркумата. Тя е основна подправка, която присъства в повечето Аюрведа рецепти. Още древните лечители откриват уникалните свойства на растението и неговото благоприятно въздействие върху човешкия организъм. Медицински проучвания сочат, че най-ценната съставка на куркумата е куркуминът. Това вещество е изолирано от корените на растението. То е с доказани противовъзпалителни, антиоксидантни, антитуморни и още много полезни свойства. В последните години са извършени обширни световни изследвания, които потвърждават ролятата на куркумина върхи здравето на човек.

Прибавянето на куркума към млякото придава на напитката специфичен жълто-оранжев цвят, откъдето и идва наименованието й златно мляко. Самият корен на растението, който се стрива на прах преди консумация, има особен стипчив и леко люто-горчив вкус. В комбинация със сладкия вкус на млякото обаче се получава приятна напитка.

Според Аюрведа златното мляко е полезно за възстановяване на енергийния баланс в тялото. То повлиява изключително добре върху трите Доши – Вата, Питта и Кафа. Полезно е също така за седемте основни тъкани в организма. Това се дължи на установените имуностимулиращи качества на комбинацията.

Златното мляко спокойно може да се консумира от хора с диабет, тъй като понижава стойностите на кръвната захар. Млякото с куркума се препоръчва от индийските лекари и за детоксикация. Процесът на пречистване на организма от натрупаните токсини и вредни вещества е основен за съхранение на доброто здраве и за профилактика на различните болести. Тъй като златното мляко има успокояващ ефект върху ума и тялото, е подходящо да се приема леко затоплена вечер преди лягане.

Рецепти за златно мляко

Да си приготвите златно мляко, което е полезна и лечебна напитка, не е никак сложно. Достатъчно е да имате прясно мляко и няколко лъжички куркума на прах. Може да експериментирате с някои от следните рецепти, които подсилват ефекта от комбинацията на допълнителни продукти, според вида на преобладаващата Доша.

Необходимите продукти за една доза златно мляко са следните:

  • 1 чаена чаша прясно краве мляко
  • 1/2 чаена чаша вода
  • 2-3 супени лъжици куркума на прах

По желание към златното мляко може да добавите:

  • 1 чаена лъжица мед
  • 3-4 зърна черен пипер
  • Резен пресен джинджифил или половин чаена лъжичка на прах
  • Половин чаена лъжичка канела
  • 1 чаена лъжичка гхи

Начин на приготвяне:
Водата и куркумата се слагат в съд на котлона. Те трябва да заврат, но е добре да се оставят на бавен огън, като от време на време сместа се разбърква с дървена лъжица. До десетина минути ще се получи гъста паста, която спокойно може да съхранявате поне седмица в хладилника. Трябва обаче първо да изчакате да изстине и след това да я прибере на студено в подходящ съд – най-добре да е керамичен или порцеланов.

От готовата смес Ви е необходима една чаена лъжичка, която да прибавите към чашата прясно мляко и да ги загреете на котлона. Най-добре е да консумирате златното мляко топло.

Според преобладаващата Доша към златното мляко може да се добавят още:

При Кафа са подходящи джинджифил, черният пипер и канелата.
При Питта може да включите меда.
При Вата освен джинджифил и мед, може да се сложи малко кардамон и гхи.

Други съставки, които е удачно да прибавят към лечебната напитка, са фурмите, кленовият сироп, бадемовото масло и др.

Златно мляко може да се пие не само при здравословни проблеми. Топлата напитка е подходяща за прием за спокоен сън, след преумора и свръх натоварен и стресиран ден.

Гхи масло

Гхи, подобно на златното мляко, е продукт с лечебни качества. Той е широко приложим в индийските рецепти.

Гхи масло

То представлява краве масло, което е разтопено по определен начин, за да може при топлинната преработка да се пречисти. Гхи е най-универсалното масло в индийската кухня и с приложение при Аюрведа терапиите. Използва се не само за храна, но също така в козметиката, процедури за подмладяване, профилактика, ритуали и др. То балансира, както и златното мляко, и трите Доши.

Как се приготвя Гхи?

Гхи може да се купи и готово. В специализираните клиники у нас, които са Аюрведа Банско и Аюрведа София, може да се намерят различни био билки и продукти с гарантирано качество.

Универсалното масло не е трудно да се приготви и в домашни условия. Необходимо е кравето масло да е прясно и несолено. Нарязано на кубчета, то се поставя в тенджера и се загрява на слаб огън. Маслото трябва да се разтопи напълно като пяната, която се образува, се премахва.

Процесът продължава до пълното изпаряване на водата. Готовият продукт след няколкоминутно варене на котлона трябва да има кехлибарен цвят и аромат на печени ядки. Добре е готовото масло да се филтрира и да се съхранява в стъклен буркан в хладилника.

Освен при готвене, Гхи може да се използва за масажи по тялото, както и да се приема вътрешно самостоятелно, с храни или пък прибавено към златно мляко. Освен антираковото му действие, то е полезно за дълголетие, стимулиране на ума, ставни заболявания, болестта на Алцхаймер и др.

Асцит

Асцит е заболяване, което е свързано с дискомфорт на корема. Причината е подуването, поради събирането на течности. То може да е самостоятелно заболяване или да е следствие от други здравословни проблеми. Най-често се проявява в резултат на тумори в тялото, проблеми с черния дроб, увреждане на бъбреците, кръвоносната система, туберкулоза или други състояния.

Аюрведа хранене

Аюрведа лечението на асцита включва употреба на продукти, които да доведат до изхвърляне на излишните течности. Популярни диуретици в индийската медицина са билки и лечебни растения с доказан ефект. Такива са лимоновата трева, ментата, кориандърът, магданозът, алое верата, чесънът, канелата.

Ревматоиден артрит

Ревматоиден артрит е болест на ставите и опорно-двигателната система. Обикновено заболяването започва от малките стави, като после може да засегне и големите. Ревматоидният артрит засяга пръстите на крайниците, колената, китките, глезените и т.н. Коварното за болестта е, че, ако се неглижира, може да предизвика вътрешни възпаления на белите дробове, други вътрешни органи или на кръвоносната система.

Ревматоиден артрит

Аюрведа лечебните терапии за Ревматоиден артрит включват подходящ хранителен режим, различни аква процедури и масажи с билкови олиа и масла. Препоръчват се хранителни добавки и консумация на лечебни отвари. Полезно е да се приема златно мляко. Отличен ефект имат упражненията по йога, медитацията и балансирането на дневния работен режим с редуване на зареждащи разходки и пълноценна почивка.

Аюрведа лечението винаги изисква индивидуален подход и съобразяване с личните характеристики на човек. Диагностицирането може да се извърши от хабилитирани индийски лекари в центровете Аюрведа Банско и Аюрведа София. Там професионални терапевти извършват лечебни и възстановителни процедури. Всички препарати, билки, масла и други продукти са с доказан произход от Индия.

Снимки: Аюрведа София и Аюрведа Банско

Харесахте статията? Споделете я с ваши приятели.

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *