FB PIXEL

Медитация Со Хам

25.10.2017

Со Хам дишане в Аюрведа | Ayurveda Clinic BanskoВсички ние имаме своите безпокойства, нерешени проблеми и ситуации, които ни се струват непреодолими, но истината е, че за всяко нещо има решение, стига да искаме да го открием.

Има една лесна за практикуване медитация Со Хам, която може да ни помогне да се отворим към света и да погледнем с други очи на всичко, което ни се случва.

А най-хубавото е, че тази медитация може да се практикува от всеки, без значение дали е напреднал в практиките за медитация или не.

Какво е Со Хам?

Со Хам се счита за дишаща мантра, тъй като звукът Со се появява при вдишване, а Хам – при издишване.

Ако не вярвате можете да си направите прост експеримент. Заслушайте се в собственото си дишане и чуйте звука, който издавате при вдишване и издишване. Ще откриете, че когато поемате въздух, чувате звук, който силно наподобява Соо, а когато издишвате – Хаам.

Освен дишаща, Co Хам е и мантра на крайната концентрация на ума. Често се използва в техниките на пранаяма, но всъщност всеки човек я повтаря несъзнателно с всяка глътка въздух, която поема. Ако се научите да се вслушвате в дишането си и да се концентрирате в себе си, ще намерите много по-бързо и лесно пътя към своята Кама, Дарма и Арта.

Какво е специалното на медитацията Со Хам?

Според някой източници, самият Шива е донесъл тази мантра на хората и повтаряйки Со Хам, човек става едно цяло с Шива и неговото чисто съзнание.

Тази медитация не е като останалите техники за медитация. При нея се произнася мантрата Со Хам, която означава „Аз съм” или „Аз съм Вселената”. Това позволява на практикуващите да инвестират в този простичък израз значението, което е най-близко до тях като разбиране.

Хората, които редовно практикуват медитация Со Хам започват да усещат по-силно връзката между мъжките и женските принципи в себе си – обединението на Шива и Шакти, но най-важното е, че придобиват вътрешна чистота, концентрация и мир, а това е още една стъпка към достигането до освобождението – Мокша.

Со Хам е универсален метод за медитация, който не изисква продължително обучение, отнема малко време и за да го практикувате трябва да имате само желание и… да дишате.

Чрез дишането се освобождавате от всички натрупани емоции, от въпросите, които ви изяждат отвътре, от изборите, които трябва или не трябва да направите, от самосъжалението, от неизречени жалби и оплаквания, непролетите сълзи… от всичко, което ви стиска за гърлото и не ви оставя да заспите нощем.

Дишайки и издишайки не само се освобождавате от натрупания стрес и напрежение, но и с усъвършенстването на техниката достигате до просветление, намирате внезапно решение на важни проблеми, поглеждате се отстрани и правите крачка към постигането на важните за всеки човек цели – Дарма, Кама, Арта и най-висшата – освобождение или Мокша

Со Хам мантра | Ayurveda Clinic BanskoКак да практикувате медитация с мантра Со Хам?

За тази медитация не ви е необходима специална предварителна подготовка. Просто намерете някоя тихо, спокойно кътче в дома, настанете се удобно и се отпуснете.

Помолете близките си да не ви притесняват за известно време, седнете или легнете удобно.

Опитайте се да се фокусирате единствено върху себе си, като се изолирате от всичко, което се случва около вас (говор, движение, шумове, музика).

Нарисувайте мислено три кръга около вас и вземете решение вашето съзнание да не преминава през тези три кръга, както и че никакви разсейващи мисли и шумове няма да преминат през кръговете и да стигнат до съзнанието ви.

Ако в началото ви е трудно да се откъснете от шума около вас, можете да използвате един прост трик – използвайте тапи за уши (поне докато свикнете да не се заслушвате какво се случва около вас).

Отпуснете се на пълно и се концентрирайте единствено върху дишането си. Дишайте през носа. Дишайте напълно естествено, без да се опитвате да контролирате вдишването и издишването. Просто вдишайте и издишайте, вдишайте и издишайте. Чуйте звука, който издавате при вдишване и издишване и ще чуете Соо – вдишване, Хаам – издишване.

Соо – Хаам, Соо – Хаам…

В началото в ума ви ще се блъскат много мисли, от които не можете да се отърсите, но вие не се притеснявайте. Няма как да заставите ума си веднага да се изпразни от мисли. Продължавайте да вдишвате и издишвате, повтаряйки мантрата Со Хам и след време, лека-полека ще усетите как вашия ум се успокоява, изчиства се и спокойствието изпълва съзнанието ви все повече и повече

Сега се опитайте да вдишвате малко по-бързо и да издишате малко по-бавно. Дишайте с диафрагмата и пробвайте да фокусирате вниманието си в средата на стомаха, там, където въздухът се събира.

Не се опитвайте по никакъв начин да контролирате дишането си, просто продължете да дишате, без да правите излишни паузи. Казвайте си мантрата на ум.

При всяко вдишване и издишване постепенно отпускайте цялото си тяло. Опитайте се да се концентрирате единствено върху дишането и усетете ритъма.

Съсредоточете се върху зоната около стомаха и пъпа и ще усетите как дишането ви изминава пътя от пъпа към ноздрите, от ноздрите до пъпа.

Почувствайте как дъха ви се движи нагоре-надолу по гръбначния ви стълб и как всички фибри по тялото ви се отпускат, а всички тревоги и проблеми се отдалечават от съзнанието и мислите ви.

Концентрирайте се единствено в себе си, следвайте ритъма на вдишване и издишване ще усетите как дишането ви докосва ноздрите ви и преминава през тях. Усетете преминаването на дъха си през двете ноздри.

Сега се опитайте да „озвучите” вдишването и издишването. На всяко вдишване си казвайте Соооо, на всяко издишване Хаам. Дишайте плавно, без паузи и през двете ноздри, като повтаряте мантрата Со Хам, Со Хам при всяко вдишване и издишване.

След няколко минути ще усетите как вдишванията и издишванията се сливат в едно със звука. Продължавайте да повтаряте мантрата.

Ментално усетете точката, в която прекъсва носната преграда и започва горната устна. Доближете върха на езика до небцето, за да усетите по-ясно точката.

Вдишвайте, все едно от точката под преградата на носа, и ще усетите тънък поток от енергия, която се съсредоточава някъде между веждите. Издишайте в обратната посока.

Лека-полека ще усетите как звука, съзнанието и енергията ви се превръщат в един общ поток. Този поток е известен като дишане през канала сушумна. (Сушумна е преход, при който от една страна стои празнота, а от друга страна е новото начало, зараждането на нов живот или ново състояние.)

Медитация на открито | Ayurveda Clinic Bansko

Останете напълно отпуснати, не мислете за нищо, само усещайте движението на потока, който преминава през канала sushumna.

Превърнете съзнанието си в езеро от тишина, напълно неподвижно езеро, без най-малката следа от вълни. Отдайте се на тишината напълно поне за минутка, като се постарайте да не допускате никакви мисли да преминават през ума ви. Нека единственото вълнение по неподвижната повърхност на езерото да бъде мантрата, която повтаряте, докато вдишвате и издишвате.

В началото можете да медитирате само по няколко минути, като постепенно увеличавате времето. Всичко зависи от вас и от нуждата, която имате да останете насаме със себе си.

Медитирайте рано сутрин, когато светът навън още спи или късно през нощта, когато дневната суматоха утихне.

След края на медитацията останете няколко минути отпуснати и със затворени очи.

Докато медитирате, ще започнете да разбирате, че всичко в света е балансирано. В процеса на дишане има възход и падение. Това се случва и в други жизнени процеси. Ще разберете, че в събитията или ситуациите, в които попадате имат начало, развитие и край, ще разберете, че всеки проблем може да бъде решен по различни начини, понякога противоположни. Ще започнете да разбирате различните гледни точки и ще постигнете пълен баланс.

Вижданията и разбирането ви на случващото се с вас или около вас ще станат по-обемни, всеобхватни, по-широки. Ще достигнете до прозрения за вашите Дарма, Кама и Арта.

Трудно е да се обясни, но такива прозрения сами избират своя път. Те идват под формата на знание, което разбирате от опита.

Медитацията Со Хам ще ви позволи да свържете с един безкраен източник на енергия, който има силата да възстанови баланса вътре във вас, да ви излекува физически и да ви даде насока за развитието на живота ви, като даде смисъл на всичко, което се случва край вас и вътре във вас.

Цялото човешко съзнание е разделено на съзнателни и несъзнателни части. Действията ни, според йогическата традиция са свързани със съзнанието ни чрез дишането. Дишането е като мост между съзнанието, тялото и действията, произведени от него.

Медитацията Со Хам е един от директните начини за влияние върху нашите действия и трансформирането на нашето съзнание. Това е най-директния и най-кратък път, чийто основен метод е фокусирането върху дишането.

В естествения ход на тази медитация заедно със Со (енергията на живота) се намира и Хам (егото, ограничението на личността). Това е смисълът на медитацията Со Хам. Дишането вдъхва живот. Вдишвайки Со – се изпълвате с енергия, издишвайки Хам – издишвате егото и ограниченията.

Правилно извършената медитация Со Хам води до обединяването на индивида с универсалното космическо съзнание. Ще преминете отвъд мисленето, извън пространството и времето и всички ограничения ще изчезнат.

Вашето съзнание ще се изпразни и когато се изпразни, ще започне да се разширява. Ще започнете да виждате света с други очи, ще достигнете до просветление и ще откриете вашата посока, по която трябва да поемете, за да достигнете до четирите житейски цели – Дарма (вашият дълг), Кама (вашите желания), Арта (сигурност и богатство) и Мокша (освобождение).

 

Харесахте статията? Споделете я с ваши приятели.

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *