FB PIXEL

Какво е гугул в Аюрведа?

24.07.2019

Гугулът (Commiphora wightii / Commiphora mukul) е екзотично растение, което е разпространено в централните части на Азия и северна Африка (Индия, арабските страни, Пакистан), една от най-често използваните билки в Аюрведа. Той е малко бодливо дърво от семейството на Бурзеровите. Има много тъмна на цвят дървесина, която отделя специфична смола, наречена олео смола или гугулипид.

Гугулът е познато билково лечение на аюрведическата медицина от поне три хиляди години, като се смята, че той помага на тялото да се храни, използвайки натрупаните в себе си мазнини. Сокът му се добива, като в кората на дървото се прави малка дупчица, от която бавно да потече ароматната му смола. Когато засъхне, капката е вече готова за събиране. Дърветата се убождат в месеците между ноември и януари, а събирането на смолата продължава от май до юни. Смята се, че след като премине подобаваща обработка, лечебните й свойства могат да се запазят до над 20 години.

На вкус гугулът е едновременно остър, горчив, стягащ и сладък, а послевкусът му е по-скоро горчив. Според аюрведическите текстове енергията (виря) му е загряваща. Неговите качества са проникване, лекота, сухота.

Смолата, добивана от гугула, рядко се консумира под формата на чайове или отвари, тъй като вкусът й е горчив и неприятен. След като бъде оценена нейната степен на чистота, можем да пристъпим и към употребата на гугула. Той може да се използва за разпалзване на кандило, а също и за направата на различни медицински препарати, пудри и др.

В наши дни науката е установила, че гугулипидът съдържа уникални активни вещества, които се наричат гугулстерони, както и редица етерични масла като еугенол, синеол и лимонен.

Билка гугул в Аюрведа

Действие и медицински приложения

В Аюрведа гугулът е толкова високо ценéн заради лечебните си качества, че се е превърнал в рядка билка поради огромното търсене и е включен в Червения списък на световнозащитените видове. Името му произлиза от санскрит и означава „който предпазва от болести“. 

Според Аюрведа гугулипидите позволяват на организма да разсее натрупалите се излишъци от вата и кафа дошата и като цяло балансират всичките ни доши, макар че при прекалено доминантна пита доша могат и да се окажат проблем и в тези случаи трябва особено да се внимава с дозировката.

Растението много силно активира онзи режим на тялото, при който то отблъсква всички насъбрани токсини – наричани в Аюрведа „ама“. Смята се, че особено ефективно лекува артрит, язви, тумори и проблеми с черния дроб, бъбреците и уринарния тракт. 

В последните години много учени започнаха да изследват дали свойствата на хидроалкохолните екстракти от Commiphora mukul разновидността на гугула са достатъчно мощни, за да лекуват диабет. Правени са опити с лабораторни мишки, при които се наблюдава облекчение на симптомите, общо подобрение на здравословното състояние и дори в известна степен възстановяване на когнитивните нарушения, получени вследствие на диабета. Всъщност съвременните учени просто доказват емпирично всички онези неща, които науката на Аюрведа открай време знае и прилага – като например това, че гугулът може успешно да се използва за лечението и на деменция и други подобни състояния.

Етеричните масла, намиращи се в смолата на растението, съдържат мощни антиоксиданти и благодарение на тях тя може да се използва и за подмладяване. Гугулът също така стимулира производството на колаген, като едновременно с това и потиска появата на ензими, които разрушават структурата на кожата. Веществата в него допринасят и за намаляването на зачервяването и подуването при някои типове акне. 

Клиничните опити показват, че той се справя по-добре с тази задача от широко употребявания препарат за вътрешно приложение тетрациклин, за който на всичкото отгоре е доказано, че може сериозно да увреди черния дроб. За лечение на акне се приема гугулипид през устата два пъти дневно, като той трябва да съдържа между 25 и 50 мг гугулстерони, в зависимост от сериозността на акнето.

Гугулът се среща и като съставка на различни чудотворни еликсири за отслабване. За тази цел той се приема в комбинация, например, с хидроксицитрат, фосфатни соли и 4-хидроксифенилаланин (тирозин), както и с подходяща програма за физическа активност.

Гугулстероните спомагат и за понижаване на нивото на вредния холестерол в нашата кръв, защото действа пречистващо черния дроб и потиска по естествен път постоянното желание за ядене. Всъщност гугулът не просто потиска т.нар. лош холестерол и неговото натрупване, но и съдейства за образуването на HDL – това са високоплътностни протеини, по-известни с названието добър холестерол. Едновременно с това, смолата му балансира допаминовите нива в кръвта, както е доказано и от медицинските опити. Смолата ни помага да забравим напълно и глада за всякакви вредни храни. Заради пречистващите си свойства гугулипидът присъства в редица програми за детокс.

Изследвания с мишки навеждат на извода, че гугул може да намали холестерола, но действието му може да бъде блокирано от фарнезоидния рецептор Х (на англ. FXR). Това е хормонален рецептор, който се активира от жлъчните киселини. За терапевтични цели в случаите на лош холестерол се приема смола от гугул със съдържание на гугулстерони между 50 и 75 мг.

Вследствие на увеличаването на холестерола, например, можем да развием и прекомерни нива на триглицеридите в тялото – това са молекули в кръвта, които при твърде високи нива се натрупват в мастните ни клетки. Те увеличават риска от атеросклероза, която на свой ред може да доведе до различни сърдечносъдови заболявания и дори до инсулт и инфаркт

Според учени от Медицинския университет на щата Мичиган смолата на гугула помага в случаите на твърде завишени триглицериди. Клиничните изследвания по темата сочат, че екстрактът от него е особено ефективен. При един от случаите, серумните нива на триглицериди е паднал с повече от 30 процента.

Освен за хората, които имат склонност към затлъстяване, гугулът се оказва полезен и за тези, които страдат от сърдечно-съдови заболявания. Лечебните му свойства спомагат, например, и за намаляването на лепкавостта на нашите тромбоцити (цитоплазмени фрагменти в кръвта). Този ефект намалява риска от коронарна артериална болест. Гугулипидите лекуват също така заболяването ангина пекторис (позната още като гръдна жаба), както и диабетна невропатия.

Смолата от гугул помага за разрешаване на проблемите с храносмилането, ниско либидо и импотентност, а също и много други състояния като безплодие, кожни заболявания, понижен имунитет, рак, хипофункция на щитовидната жлеза* и преумора могат да се третират с гугулипид. Обикновено той се използва в комбинация с различни други растения, за да може да разгърне пълния спектър на своите свойства.

Лекове с гугул може да приемат и онези, които страдат от различни болежки на костната система и съединителната тъкан – например ревматични или артритни болки, главоболие, схващания в областта на гърба и скованост в ставите. Идеален е и възстановяване след счупвания на костите. Благотворният ефект на смолата при пациенти с остеоартритни състояния в коленните стави е доказан. При клинични изследвания особено подобрение са показали хора с тези симптоми, които са лекувани с 500 мг концентриран екстракт от гугул три пъти дневно. 

При ревматичен артрит, се препоръчва третиране с 3000 мг гугулипид, който да се приема всеки ден в продължение на поне 4 месеца за подобряване на състоянието. Тъй като има много добър противовъзпалителен ефект, гугул може да се използва също така и като профилактично средство, когато се налага многократно огъване или повторяеми движения на ставите, както и при упражнения за хиперразтягане и огъване. Съвременните научни и лабораторни изследвания показват, че противовъзпалителните действия на гугула са съизмерими с тези на нестероидните противовъзпалителни средства (аспирин, ибупрофен и др.).

Растението може да се използва и като средство за поддръжка на хигиената на устната кухина. С него се приготвя тинктура с 90 процента съдържание на спирт, която се разтваря във вода, и с нея си правим гаргара.

Лечение с гугул в Аюрведа

Противопоказания и възможни странични ефекти

Една от основните причини това растение да бъде толкова високо ценено в Аюрведа е, че то няма почти никакви противопоказания. С внимание към гугула са предупреждавани да подхождат единствено хората, при които е прекалено засилена пита дошата, защото той може да я засили още повече. Тези със сведения за непоносимост към инхибитори на 3-хидрокси-3-метилглутарил-коензим А (XМГ КоА) редуктазата, т.нар. статини, задължително трябва да си направят пълни изследвания, преди да пристъпят към аюрведични терапии с гугул. 

Важно е също така гугулът да се дозира и приема правилно, защото е възможно да възникнат някои странични ефекти като загуба на малък процент мускулна маса и леки кожни неразположения. Гугулът не трябва да се приема по време на бременност. При кърмене се изисква предварителна консултация със специалист по неонатология. Преди пристъпване към терапия с гугул при деца е абсолютно задължително да се потърси съвет от педиатър, а дозите за лечението трябва да са внимателно преценени от специалист по Аюрведа.

Също така поради склонността си да потиска съсирването на кръвта, гугулът трябва да се избягва при хора с разстройства при кървенето, които взимат антикоагуланти, например Warfarin. Други фармацевтични продукти, с които растението може да взаимодейства, включват:

 • Инхибитори на XМГ КоА
 • противогъбични лекарства като кетоконазол (Низорал) и итраконазол (Споранокс)
 • антихистамини, съдържащи фексофенадин (Алегра)
 • дилитиазем (Кардизем)
 • перорални контрацептиви на базата на естроген
 • успокоителни като алпразолам (Ксанакс) и триазолам (Халцион)

Тъй като при попадане в тялото гугулът може да се държи като естроген, при всички състояния на хормонален дисбаланс, се препоръчва да се направят пълни изследвания, преди да се пристъпи към терапия със смолата на растението. Същото се отнася и за хората с хипофункция на щитовидната жлеза, макар и при проведените изследвания много от тях да бележат подобряване на здравословното състояние вследствие на лечението.

Харесахте статията? Споделете я с ваши приятели.

1 Коментар

 1. Ивета

  Моя приятелка беше при вас и е изключително доволна. Аз също смятам да ви посетя в най-скоро време 🙂

  Отговор

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *