FB PIXEL

Лечение на нарушено дишане и кашлица с Аюрведа

29.07.2019

Причини за нарушено дишане

Нарушение в дишането с недостиг на въздух може да се получи по различни причини. Обикновено това са заболявания на дихателните пътища, но проблемите може да са и при други системи – например задушаване от ларингоспазми, предизвикани от емоционално състояние като уплаха или гняв.

Нарушеното дишане може да е предизвикано от засегнати горни дихателни пътища – носната кухина, фаринкса или ларинкса. При децата най-чести са хремите и възпаленията на гълтача – поотделно или съчетани. Съпътстващи симптоми са сърбене или парене в носа, обилен секрет – от воднист до слузест или гноен, главоболие, температура. Дишането се затруднява, появява се сумтене, хъркане след заспиване.

Може също така да се засегнат и долните дихателни пътища – трахея, бронхи, бронхиоли, алвеоларни ходове, в чиято дейност участват определени мускулни влакна, чиито функции могат да бъдат нарушени. 

Сред най-честите дихателни заболявания – и при децата, и при възрастните – са бронхит и  пневмония, също и астма. При децата често става дума и за механично попадане на чуждо тяло в дихателните пътища от храна или предмети. 

Преобладаващите причини в детската възраст обаче са респираторните инфекции. Обикновено се засягат горните пътища на дихателната система, като децата прекарват средно на година над 5 пъти такива заболявания. При около една трета от случаите се обхващат долните пътища на дихателната система, като най-често се получават бронхит или пневмония, или  бронхиолит. 

Причинители са вируси и бактерии, като над две трети от детските болести са дихателни инфекции, предизвикани от вируси. Това са грип, фарингит, ринит и т.н. Освен инфекциозни, дихателните заболявания могат да са алергични, травматични и др. Тъй като имунитетът на децата още не е формиран, лесно се заразяват и по-лесно могат да се получат усложнения.

Освен от заболявания на белодробната система и горните дихателни пътища, нарушения в дишането може да се получат от психологични състояния /например силен страх/, сърдечни увреждания /например сърдечна недостатъчност/, мозъчни или гръдни травми, отравяния, да речем от химикали или отровни паяци, и др. 

Лечение на кашлица и нарушено дишане

Причини за кашлицата

Кашлицата рефлексна реакция, чрез която организмът се стреми да освободи дихателните пътища и може да се появи както при заболявания на дихателната система, така и при останалите здравни проблеми, които водят до затруднено дишане. 

Същевременно тя може и волево да бъде предизвиквана или възпирана. Проявленията на кашлицата най-общо са два вида с или без секрет, съответно влажна и суха кашлица. Секретът при мократа може да е слузест, кървав или гноен. 

Кашлицата също така може да е остра – с продължителност до 3 седмици и се свързва с настинка, или грип, или синусна инфекция. Подострата продължава до 8 седмици, а при по-дълъг период се говори за хронична. Протичането й може да е на пристъпи – като при астма и коклюш; постоянна – например хронични бронхити, туберкулоза, сърдечна недостатъчност и периодична: с изострени пристъпи по време на хроничната кашлица. 

Конкретните причини са в много широк диапазон – от простуда и грип, през синузит, астма, алергии, белодробни инфекции и болести, до пиене на студено газирано, замърсен въздух и цигари, и много други.

Лечението на кашлицата, както и нарушенията в дишането, трябва да се назначи от лекар. Трябва да се имат пред вид особеностите на детския организъм. Трахеята и бронхите например са по-къси и са по-широки, поради което дори настинките могат бързо да преминат към белите дробове. Които пък са  с по-малък обем, вдишванията са по-чести, а  респираторните заболявания могат по-бързо да предизвикат опасен кислороден глад. 

Особено важна е диагнозата, тъй като причините могат да са многобройни и да се различават съществено. Освен това несъобразеното лечение може да развие алергии /особено при децата/ и да доведе до тежки усложнения. Срещу вирусните заболявания трябва да се действа многостранно. Трябва да се се възстанови и укрепи носната лигавица, която дневно “климатизира” над 10 хиляди литра въздух /до 170 хиляди по по-голяма активност/, като го затопля и овлажнява за усвояването му от организма. Срещу възпаленията Западната медицина използва антибиотици. Прилагат се и лекарства за втечняване на секрета за по-лесното му изкарване, за което допринасят също така топлите течни храни, както и овлажняването на въздуха в стаята. 

Терапия за кашлица и нарушено дишане

Аюрведа лечение на нарушено дишане и кашлица

За Аюрведа нарушения в дишането и кашлица могат да се появят поради отклонения и при трите енергии, които ръководят жизнените процеси в тялото.
Капха е енергията /Доша на елемента вода в тялото, която се натрупва главно в белите дробове и в стомаха. 

При усилена, излязла от баланс Кафа, слузта от стомаха  навлиза в белите дробове, а при натрупването й там, може да прелее в други телесни части. Така се предизвикват на човека и се натрупва там, и от там може да се влее в други части на тялото и да доведе до различни заболявания. Енергийните отклонения при Кафа Дошата обикновено предизвикват настинки и респираторни инфекции, астма, пневмония и др. проблеми с дихателната система.

Но в белите дробове  се проявява и другата Доша – Вата, която е енергията на движенията, а част от тях са вдишването и издишването. Чрез тях жизнената енергия навлиза в човешкото тяло. Ако дихателните проблеми са съпътствани от дехидратация, тежки задъхвания и блокажи, това насочва към усилена Вата. 

Изключително тежкото заболяване туберкулоза например е от Вата типа дихателни болести. Инфекциозните дихателни заболявания са свързани и с третата Доша – Пита. Нарушенията на тази енергия, която отговаря за трансформациите, води отслабване на огъня на храносмилането Агни, оттам – до непълноценно храносмилане и натрупване на излишна слуз. Това пък усилва Кафа. Затова лечението на дихателните проблеми включва и усилване на Агни за подобряване на храносмилането и метаболизма.

Освен влошеното разграждане на храната, за респираторните заболявания роля имат сезонните смени, продължителното излагане на студ, неправилната дихателна практика, обездвижването или свръхнатоварването. На умствено и емоционално ново причините за тези заболявания са тъга, страх, обич.

Аюрведа лечението на нарушеното дишане и кашлицата е насочено към връщането на Дошите в баланс. То включва дихателни упражнения и други практики от йога, правилна диета, пречистване от отровите, лечебни билки, отвари, масла.
Сред процедурите е въвеждане на отвари и масла през носа, билкови гаргари, обливане и масажи със затоплени масла или пасти на гърдите, гърба, също и на главата.
Сред тоник рецептите е съчетаването на по две части бял и черен оман, по една част джинджифил, канела и женско биле. Към това за Кафа се добавя билката карамфил, а за Вата е необходимо добавяне на женшен или ашваганда. За Пита в рецептата трябва да има девисил и корен от репей

Силно прочистващ ефект за Кафа има почистването на тялото чрез лечебно повръщане. Не се препоръчва да се извършва самостоятелно, прави се в специални клиники за прилагане на вътрешно прочистване по метода Панчакарма под наблюдението на аюрведа лекар. За хората с тяло тип Кафа се препоръчва да редовно прочистване на стомаха и белите дробове. 

Подобен ефект има и специална диета, съчетана с прием на билки за втечняване на слузта и отхрачване, но лечението е по-продължително. При дългосрочно лечение се практикуват и дихателни практики от йога, които са много ефикасни срещу хронични алергии и астма, но също трябва да са под ръководството на аюрведа лекар

Правилното дишане ще увеличи нивото на приеманата от природата енергия, ще подобри кръвообращението, ще увеличи физическите сили, тонуса. Има дихателни упражнения за Кафа – Слънчева пранаяма; за Пита – Луна Пранаяма и за Вата – прилагане на двете практики последователно.
При дихателните практики се използват специални мантри за задълбочаване на издишването и премахване на  излишната енергия.

Харесахте статията? Споделете я с ваши приятели.

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *