FB PIXEL

Какво е амлапита в Аюрведа?

22.07.2019

Амлапита и огънят Агни в Аюрведа

Амлапита в Аюрведа обозначава състояние на повишена киселинност в храносмилателния тракт, която дразни лигавицата на стомаха. Проявленията му до голяма степен съответстват на заболяването, известно в Западната медицина като хроничен гастрит

Развитието на това състояние може да доведе до язва. Появата и развоят на  амлапита се свързва в широк смисъл и с диспепсия, обхващайки не само стомаха, но и началната част на тънкото черво. 

Заболяването предизвиква болки и цялостни нарушения на храносмилането, което освен с многобройни болестни прояви, се съпътства и със силно намален апетит. Това състояние често се пренебрегва от заболелите, много от тях го търпят и живеят с него години наред, но това е много опасно. Защото ако не се лекува, амлапита с времето може да доведе до стомашна перфорация, при която ако няма спешна хирургична намеса, настъпва смърт. Освен това, оставена да се развива, амлапита може в крайна сметка да доведе до рак. 

За да се обясни какво е амлапита в Аюрведа, трябва поне най-общо да се очертае схващането на аюрведите за храносмилането и по-точно за храносмилателния огън Агни.   

Това е биологичен огън, който е свързан с визуалната представа за огън само символично. Той обобщава химичните процеси, чрез които се извършва разграждането на храната, обработката й до прости вещества за усвояване и самото подхранване на клетките /метаболизмът/. Освен това Агни унищожава вредните бактерии и микроорганизми в стомаха и червата, различни токсини.

Като цяло огънят Агни отговаря за всички трансформации, като има 13 вида с различни функции. Така в широкия смисъл – извън храносмилането – различните видове Агни осъществяват химичните процеси и промени както в тялото, така и в ума – сетивните усещания, емоционалните и умствени преживявания. 

От гледна точка на храносмилането, Джатар Агни е стомашният  огън, свързан с образуването на солна киселина; Бхута Агни отговаря за чернодробните жлъчни киселини; Колма Агни контролира ензимите на панкреаса. 

Така храносмилателният огън като цяло осъществява преобразуването на приетата храна, обработвана със солна киселина, сокове и ензими в стомаха, дванадесетопръстника, тънкото черво. Ако по някаква причина храносмилателният Агни е подтиснат, той не изпълнява пълноценно контрола върху всички химически процеси, което това води до увеличение на киселинността и поява на Амлапита.

Амплапита огън в Аюрведа

Амлапита и трите Доши в Аюрведа

Отговорът на въпроса Какво е амлапита в Аюрведа? не може да е пълен без да се обяснени, макар и бегло, аюрведа-учението  за трите Доши. Това са биологични сили, същности, които осигуряват съществуването на тялото и неговото развитие. 

Тези енергии са заложени в уникално съотношение на всеки човек при неговото раждане. Всяка от тях ръководи определени процеси в организма:

  • Огънят Агни  /трансформациите на материята/ е към Пита
  • движенията на материята в тялото и на самото тяло са към Вата, а контролът на течностите /тъканни течности, кръв, плазма – общо над 70 % вода в организма/ са към Кафа. Тяхното съотношение е зададено в определен баланс, при който някоя от 

Дошите или две имат превес, който определя типа тяло. Ако определена Доша излезе от баланса, се объркват процесите, които контролира, а освен това обикновено се предизвиква излизане от равновесието и на другите Доши, съответно нарушения и при “техните” процеси. Така се развиват съчетани болести.

Храносмилателният огън може да бъде подтиснат както от нарушения при Пита, така и от дисбаланс, получен при Вата или при Кафа. Така болестта амлапита може да е тип Пита, тип Вата и тип Кафа.

При тип Пита се изпитва чувство на тежест и същевременно слабост; студ по тялото и парене в стомаха; обикновено се получават чести повръщания, езикът е покрит с налепи, има сърбежи по кожата.

При амлапита тип Вата дискомфортът е съпроводен с треперене, слабост, безпокойство, изтръпвания и бодежи като с игли, може да се изпадне в делириум – съзнанието да се замъгли и обърка, да се получат халюцинации

Често се получават и болки в очите, притъмняване и дори припадъци. Това е така, защото като Доша на движенията, Вата е свързана с дейността на мозъка, импулсите му и протичането им по нервната система.

Припадъци може да се получат и при амлапита тип Кафа – Дошата, към която са и мозъчните течности. Други характерни симптоми тук са главоболие, засилено слюноотделяне, сладникавост в устата, липса на апетит.

При по-тежките форми се чувства силна жажда; освен сърбежи, по кожата може да се появят и обриви; паренето в стомаха, гърдите и гърлото може да е съпътствано и от парене по ходилата и дланите в дланите и ходилата, изпотявания.

Повръщанията може да са в зелено, черно, синьо, жълто, леко или ярко червено със силно кисел материал.

Болки амлапита в Аюрведа

Причините за Амлапита според Аюрведа

За Аюрведа основа за появата на амлапита е неправилният начин на живот, несъобразен с природната същност на човешкото тяло. Това включва неправилно хранене – както неподходящи храни, така и начинът им на консумиране; нездравословен дневен режим на активности, почивки и сън; наличие на прекалено много негативни чувства и мисли. 

Духовното начало и ролята му за физическото състояние не трябва да се пренебрегва, тъй като мисловната дейност, физиологията и енергийното ниво са в единно цяло и си влияят взаимно. 

Например гневът, ревността, омразата активират енергията Пита, към която е огънят Агни и допринасят за излизането й от баланс. Тези чувства и свързаните с тях мисли са типични за разбалансираната Пита, която предизвиква повишаване на киселинността, инфекции, язви и ред други болести, свързани както с храносмилането, така и с други системи. 

Тревожността и страхът пък влияят за излизането от равновесие на Вата енергията. Това води до нарушения в храносмилането, газове, запек, подуване и редица други извън разграждането и усвояването на консумираната храна. 

Все пак в степенуването на причините за поява на амлапита, Аюрведа поставя на първо място храненето, което не е целесъобразно спрямо дадения тип тяло /Доша/ на човека. За всяка Доша има определен тип здравословни храни и начин на хранене, които ако не се спазват, изкарват дадената енергия от хармонията. 

Като цяло обаче амлапита се свързва с нередовно хранене, при което се редуват глад и преяждане, и консумация на прекалено мазно, лютиво, солено, силно обработени и престояли, или консервирани храни

За Аюрведа храната е полезна, ако се консумира до 3 часа след като е прясно приготвена, после губи силата си от природата. В допълнение идват стресът, безсънието или пък навикът да се спи  непосредствено след хранене, или да се ляга късно нощем, продължителното пиене на лекарства като например аспирин или пък някои противовъзпалителни, злоупотреба с алкохол, пушене и др.

Билки за лечение амлапита

Аюрведа хранене при амлапита

Както беше споменато, появата на амлапита може да е предизвикана от комплексни отклонения и при трите Доши. Диагностиката, извършена от аюрведа лекаря, ще определи при коя енергия какви отклонения са настъпили, в каква степен. Това определя и съчетанията в хранителната диета, целящи да се успокоят Дошите, излезли от равновесие и да се възстанови храносмилателният огън. 

Тази диета е строго индивидуална за всеки според неговия тип тяло, енергийните нарушения, които са открити, евентуалните съпътстващи болести, възрастта, пола и др. 

Като цяло при амлапита се препоръчва лека, студена, по-течна храна със стипчив, горчив и сладък вкус. Пърженото, пикантното, соленото, киселото и горещото са противопоказни. Препоръчват се много плодове и зеленчуци. От плодовете са полезни нар, манго, кокос, авокадо, ананас, пъпеши, череши, сливи, ябълки, трябва да се избягват киселеещите. 

Благоприятно въздействие от зеленчуците оказват сладките картофи, тиквичките, аспержите, броколи, грах, готвено цвекло, салата, целина. Не се препоръчват домати, картофи, патладжан, камби суров лук и чесън, суров спанак, сурово цвекло. Могат също така да се ядат  елда, ориз басмати, пшеница

От само себе си се разбира, че алкохолът отпада, но също така силните тонизиращи чайове, кафето, шоколадът. Киселото мляко също трябва да се избягва, както и месата, особено тлъстите. От подправките могат да се използват копър, кориандър, кардамон, а в умерени дози – карамфил, сух джинджифил, синапени зърна. Карамфилът и лютите чушки не са допустими.

Храненето трябва да е три пъти дневно и да се спазват едни и същи часове. Закуската е добре да бъде между 6 и 8 часа, основното ядене да е на обяд, вечерята да е ранна, като между храненията трябва да има поне 4-часов интервал. Особено е важно храненето да е на спокойствие, без странични влияния, особено негативни новини, силна музика и т.н. Целта е докато се храни, човек да е в добро разположение на духа и да е изцяло съсредоточен върху консумацията, приемайки чрез нея от живителната енергия  на природата. Ако например е раздразнен или гневен, успокоителният лечебен ефект на храната не може да се реализира напълно. 

Терапия за лечение амлапита

Аюрведа лечение на амлапита

Аюрведа лечението на амлапита е подчинено на принципа за цялостно възстановяване на здравето, като Дошите се завърнат в баланса и започнат да изпълняват функциите си оптимално. 

Така всички процеси в тялото протичат нормално, организмът се завръща в първоначално то си състояние, зададено от природата – да може да се самоконтролира и защитава сам. С други думи – отпада основата за поява и развитие на болести. 

Както беше споменато, храненето служи на тази цел, но наред с него Аюрведа прилага и други комплексни мерки. Сред тях е приемът на лечебни средства от природата – билки, отвари, извлечени от растения масла; процедури за изчистване на тъканите и енергийните канали от натрупаните токсини; цялостен дневен режим. 

Специално се включват елементи от йога – медитация и други техники за намаляване на стреса и възстановяване на духовния баланс, пози и упражнения за въздействие на съответни органи и системи, и т.н. Лекарствените средства може да са като подправки към храната, на хапчета, на прах, в сиропи, мехлеми и т.н.

Едно от най-използваните от Аюрведа средства при влошено храносмилане и изобщо при стомашно-чревни заболявания, е Chitrakadi vati. Тези таблетки балансират Кафа и  Вата, и подобряват Пита.

Друго широко използвано средство е Triphala – за укрепване както на стомашно-чревния тракт, така и за черния дроб, сърцето, имунитета, мозъка, нервната система. Популярен и бульонът на овесена основа със стафиди, който се усвоява лесно, бързо започва да действа върху лигавицата на стомаха, като облекчава болките и подобрява дейността на червата. Тук могат да се прибавят още билката гудучи, известна като “божествен нектар”, амалаки, която е благоприятна и за трите Доши, женско биле, босилек и много други.

Харесахте статията? Споделете я с ваши приятели.

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *