FB PIXEL

Какво е харидра в Аюрведа?

09.08.2019

Какво е харидра в Аюрведа

Харидра – неделима част от културата на Индия

Харидра от хилядолетия е навлязла дълбоко във вярванията и бита на индийците. И днес из цяла Индия билката се използва в обредите и ритуалите, в храненето, лечението, козметиката, в различни производства като екосъобразен оцветител. Харидра е санскритското название на куркума, като има разновидности със свои специфични особености, но по същество основните свойства се запазват. Срещат се названията жълт джинджифил, индийски шафран, жълт корен, куркумамодестика, амума куркума, куркума лонга, тавакшири, тумерик и др.

За да се отговори на въпроса  какво е харидра в Аюрведа, трябва да се опише билката и да се очертаят сферите, в които се използва. 

Харидра е тревисто многогодишно растение, което достига до метър височина и обича горещите и влажни климатични условия. Листата са със заострени тъмно жълти цветя, има големи, гъсто разположени листа, коренищата му са кръгли и продълговати, месести, с горчив остър вкус и дървесен аромат. От коренището се разклоняват клоните. Цветът отвън е жълто-кафяв, отвътре е оранжев. Според сортовете, цъфтежът е през три сезона – може да е през пролетта, през лятото или през есента.

Освен за Индия, е характерно също и за Индонезия, Китай, Австралия, Хаити, Перу и др. Основен производител и потребител обаче е Индия, като растението се отглежда масово в цялата страна – там 80 на сто от хората прилагат принципите на Аюрведа във всекидневната си практика и лечението. Освен това само в Югоизточна Индия билката се среща диворастяща, на останалите места е култивирана.

Харидра се използва толкова много сред индийците, че е широко разпространено и въпреки разнообразната му употреба и ползи, е много евтино. Затова там за беден човек казват „той не си струва дори корен от харидра”.

Лечебни свойства на харидра

Когато се коментира какво е харидра в Аюрведа, не може да не се започне с медицинската част, която се прилага в цял свят. Лечебните свойства на харидрата са описани още през 6 век преди Новата ера в един от основните медицински трудове на Аюрведа – „Sushruta Samhita”. Под различни форми се използват корените на растението. Заради многостранното му действие, то влиза в състава на близо 80 на сто от лекарствените аюрведа-рецепти, тъй като може да балансира и трите дошиВата, Пита, както и Кафа

Много съществено е също, че прочиства енергийните канали, чакрите се стимулират и се подобрява циркулацията на прана – жизнената енергия в тялото. Изследователите смятат, че аюрведите са използвали билката още преди четири хилядолетия.

Харидра е естествен и силен антибиотик от природата с мощен антибактериален, противовъзпалителен, антиоксидантен и антиалергичен ефект. Действа и диуретично. Билката е полезна за:

  • заздравяване на рани
  • за пречистване от токсини, включително на кръвта
  • при стомашно разстройство и за освобождаване от газове
  • за повишаване на апетита и по-добро храносмилане
  • регулация на метаболизма
  • стимулиране на  усвояването на протеини. 

Сред конкретните заболявания, при които се използва, е влошено кръвообращение, като намалява лошия холестерол и подобрява еластичността на кръвоносните съдове. Освен това се прилага при анемия, фарингит, кашлица, диабет, спазми, артрит, гъбички, кожни проблеми, тъй като способства за възстановяването на  тъканите, и много други. Общо заболяванията, при които се използва харидра за лечение и профилактика, са повече от 600. 

Корените се изкопават, изчистват се и се сваряват, след което се сушат без люспи. Може да са цели, на прах, да се правят кремове, отвари, чайове.  От корените също така чрез парна дестилация се извличат  различни лечебни масла – мастни и есенциални. Маслата от харидра съдържат многобройни полезни съставки, сред които  например тумерон – вещество, което допринася за регенериране на мозъчни неврони и така способства за предпазване от деменция. Друга основна съставка – куркуминът, се използва даже срещу рак. 

Билката има и противопоказания за определени категории пациенти, особено ако се приема в комбинация с други лекарствени средства. Харидра не бива да се приема от бременни или майки, които кърмят, пациенти със много усилена Пита, остър хепатит, остра жълтеница или които приемат разреждащи кръвта лекарства. Ако се приемат заедно с други лекарства срещу диабет, кръвната захар може да падне опасно ниско. Всъщност, като всяко лечебно средство, харидра трябва да се приема по предписание на аюрведа лекар.

Хранене с харидра

Харидра и аюрведа храненето

Като се имат пред вид лечебните свойства на харидра, е разбираемо защо аюрведите я използват широко и в готварството. В Аюрведа – и като философия, и като медицина, храната се възприема като профилактика и лекарство, а много от билките са и подправки. Разбира се, използването им е съобразено и с вкусовите им качества и аромати

Ароматът на харидра е леко пикантен, вкусът е леко парещ. Така тя е сред петте подправки, които се използват най-много. Другите 4 са люта чушка, черен пипер, джинджифил и кардамон. Харидра е и в основата на прочутото индийско къри.

Използва се за много ястия – месни, рибни, ориз, зеленчуци, пилаф, яйца, сосове, салати, супи и т.н. Освен че придава свежест на ястията, увеличава срока им на  годност. В малки дози се използва за обогатяване на вкуса на марината, дори на сладкарски специалитети. 

Стритите на прах корени имат и друга функция в кулинарията – оцветяване на ястията в жълто. При това не е необходимо много – щипка от смлени сухи корени е достатъчна за оцветяване и овкусяване на 4 порции. Тук трябва да се обърне внимание да се внимава с дозите. Ако се сложи повече, вместо да се обогати, вкусът на ястието ще се влоши, тъй като билката е силна и ще подтисне други вкусове. Както впрочем е с всяка подправка.

С времето харидрата губи вкусовите си качества, както и някои от лечебните, така че се закупува в малки количества. Смляната на прах билка трябва да се държи в плътно затворен съд на прохладно и тъмно място. Свежите корени се държат в хладилника.

Харидра като козметично средство в Аюрведа

Харидра е включена в многобройни аюрведа рецепти за чиста, свежа, гладка и красива кожа. Използват се кремове за различни маски за лице и тяло, също и маслото, извлечено от растението, като на практика се възпира стареенето на кожата.  Има маски за суха кожа, за мазна кожа, за повяхнала кожа, за лечение на различни заболявания. 

Билката, както беше споменато, е силен антиоксидант. Тя неутрализира свободните радикали и предотвратява различни вредни влияния. Харидра потиска ензима еластаза, който разгражда еластиновите нишки в кожата и действието му води до поява на бръчки и увисване. Освен това растението традиционно се използва за избелване на кожата и уеднаквяване на тена, като могат да се изсветлят възрастовите петна и луничките. За избелването може да се съчетае с нахут, лимон и др.

По козметичен път с билката може да се лекува нарушена кожна пигментация, предизвикана от намаляването пигмента меланин. Използва се при заболяването витилиго, при което се появяват бели петна по кожата.   

С Харидра може да се постигне ефективно премахване на  черни точки, акне, екзема, хронични възпаления като при розацеята. Обикновено се смесва с глина, мед или брашно от нахут, прясно или кисело мляко, както и с растителни масла, най-често сусамово, като се правят маслени масажи. 

С маските кръвообръщението се подобрява, стимулира се обновяването на клетките възпаленията стихват, премахват се черните точки, акнето, зачервяванията по лицето. Кожата се тонизира, стяга, подмладява, тя става твърда и еластична, бръчките се изглаждат. Срещу кръговете под очите помага лъжица от билката с кисело мляко, напуканите ходила се оправят  с харидра и рициново масло.

Паста от харидра /корени на прах с вода/ може да се използва и като облекчаващо противовъзпалително и антисептично  средство за премахване на дразненето при епилиране, като се нанася върху съответните участъци. Може също така да се използва за борба с пърхота и укрепване на косата. Заедно с амла, сусамово масло и сандалово дърво се втрива в главата.

Използвана на прах или като паста върху кожата, придава светложълт цвят, който се отмива веднага. Кремовете дори и да имат жълт цвят, не придават на кожата жълт оттенък. Те не действат оцветяващо, имат избелващ ефект на избелване. Но ако билката бъде оставена да проникне в тъканта, се отмива трудно.

Ритуали с харидра в Индия

Харида и ритуалите в Индия

За индийците харида е свещено растение, което съдържа Сатва Гуна – положителните качества и аспект на духовната конституция на човека, носи хармонията, добротата и чистотата. Свързва се с плодородието, късмета, успеха. Затова се използва в многобройни религиозни ритуали и церемонии. 

Втриването в тялото на пудра или паста от харида се прави за пречистване. При сватба по пътя на младоженците се хвърля харида като обред за щастие. Сухи корени от растението пък се увиват на огърлица като символ на свещения брачен съюз, а обичаят е признат от брачния закон в Индия. Огърлицата съответства на брачните халки в западната традиция. Освен това корените на харида са подарък, даван при специални поводи – годеж, посещение при бременна жена и т.н.

Билката се използва от момичетата и омъжените жени при къпане, но не и от вдовиците – предполага се, че те са се отказали от житейските радости.
И понеже се свързва с късмета, растението е забранено в къщите, където е обявен траур.

При всичко до тук вярванията са, че харида пази от зли сили, което също е включено в сватбените ритуали. Правят се топки от храна, смесена с билката, които се разпръсват във всички посоки около младоженците, за да ги пазят. Смята се също, че корен от растението в джоба пази от болести. Носят се и на врата на копринена нишка.

Харесахте статията? Споделете я с ваши приятели.

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *