FB PIXEL

Лекуване на слаб имунитет с Аюрведа

12.08.2019

Симптоми на слаб имунитет при децата

Има редица симптоми, които да подскажат на родителите, че детето им е със слаб имунитет. На първо място това са честите респираторни заболявания в острата им форма – повишена температура, зачервено и болезнено гърло, хреми, пресипване, кашлица, задух, разстройство. 

За чести се смятат заболяванията над 4 пъти годишно. Самите заболявания имат особености според причинителя – от какъв тип вирус са се възпалили дихателните пътища, но при слаб имунитет са продължителни, често водят до усложнения, възстановяването е продължително. Показателен симптом са и честите алергични реакции от различен тип. 

Сред другите признаци са чести алергични реакции от всякакъв тип, хронични болести, свързани с някакви възпалителни процеси; нисък хемоглобин; хронична слабост и умора, сънливост, резки промени в настроението и др.

Слабият имунитет прави детския организъм уязвим от различни вирусни и бактериални болести, които водят до още по-голямо изчерпване на защитните сили.  На практика за повишаване на имунитета е необходимо общо укрепване на целия организъм. Това е така, защото за защитните функции на тялото “работят” различни органи и произвежданите от тях клетки които противодействат на чужди патогени и клетки.

Ако инфекциите са чести, има повторяемост на дихателни, чревни, кожни проблеми, някакви алергични реакции, е необходимо да се направи лекарска консултация. Трябва да се уточни дали имунният дефицит е в придобити форми – ако е така, ще са необходими мерки, за да може естественият имунитет да се повиши. 

В това отношение голяма роля имат родителите, които с личен пример изградят здравословни навици на детето за балансирано хранене; режим на правилно съотношение между будност, сън, почивка; игра на въздух, закаляване на тялото с терморегулация и др. Разбира се, лекарят също ще е дал конкретни съвети, които може да са придружени с рецепти, които трябва да се изпълнят.

Ако детето има вроден имунен дефицит или е стигнало до такова състояние заради системно заболяване, в Западната медицина се използват специални имуностимулаторни лекарства, както и имуномодулатори. Те обаче трябва да се прилагат само под лекарски контрол, защото имуномодулаторите укрепват имунитета, но имат и различни противопоказания, като цяло се използват в редки случаи. 

Слаб имунитет при децата

Най-известните аюрведа средства при слаб детски имунитет

Аюрведа има многобройни билки и продукти за усилване на детския имунитет. 

Сред тях има и с по-многостранно действие, има и с по-конкретна насоченост; за по-дългосрочен възстановителен прием или за незабавна употреба при поява на определени симптоми. Затова те трябва да се подберат и изпишат в съответните комбинации и дози от аюрведа лекар. Той ще извърши обстойна диагностика и ще съобрази рецептата с особеностите на конкретния организъм. 

Списъкът с лечебните средства на Аюрведа, които се прилагат за повишаване на детския имунитет, е огромен, затова ще споменем само някои от най-популярните. 

Едно от традиционните аюрведа средства при слаб детски имунитет е чаванпраш. Това е мармалад от билки, който може да се дава на детето намазан на филии, бисквити, с мляко, със сокове и т.н. 

Макар че е вкусен, той все пак е лечебно средство и не бива да се прекалява. За децата над 5 години е достатъчно по половин лъжичка два пъти дневно, за младежите над 16 препоръчителната доза е два пъти на ден по лъжичка. 

Има и някои други ограничения, като например, че не е препоръчителен при проблеми с кръвната захар. Продуктът съдържа 46 природни съставки, които в някои варианти достигат 52. Аюрведите наричат този мармалад елексир на живота, защото способства за възобновяването на клетките. Билките са разтворени в масло гхи, което извлича съставките им и запазва активността им. Така мармаладът съдържа много витамини и минерали, които наистина са елексир за възстановяването и поддържането на защитните сили на организма. С богатото съдържание на антиоксиданти чаванпраш защитава сърцето, черния дроб, заздравява костите, зъбите, косата; полезен е за храносмилателната система, мозъка, белите дробове.

Широко използван продукт е и бадам пак, който съдържа 35 компонента – растителни и минерални, плодове, бадеми, семена, масла. Тези съставки са със силно тонизиращ ефект, зареждат с енергия, подхранват мускулите, костите, повишават защитните сили. С високото съдържание на витамин Е продуктът има силно антиоксидантно действие. 

Много е полезен за развитието и растежа на децата както на физическо ниво, така и за вниманието, постоянството, концентрацията при учене. На децата се дава по половин лъжичка сутрин и вечер, може например да се разтвори в чаша затоплено мляко. Изброяването може да продължи с трифала, тришун и много други.

Лечение на слаб имунитет

Аюрведа съвети към родителите 

За да имат децата силен имунитет и добро здраве, родителите трябва от ранна възраст да следят как функционира организмът на детето им и при отклонения да потърсят медицинска помощ преди състоянието да е преминало в заболяване. Особено важно е храненето и храносмилането. Нездравословното меню води към увреждания и поява на язви, запек, хемороиди. Трябва да има три пълноценни хранения на ден, по възможност с домашно приготвена храна, за да се избегнат консервантите в промишлено обработените храни. 

Ако 5-6-годишно дете се храни с консервирани храни и ферментирали млечни изделия, това ще е неблагоприятно за храносмилането и метаболизма, а оттам ще е негативно и за имунитета му. Храната трябва съдържа много протеини, но при поотрасналите деца не бива да се свежда само до мляко и съответните млечни продукти. Трябва да има пълнозърнести храни, бобови, разнообразни варени и задушени зеленчуци. Подходящи са домати, краставици, зеле, цвекло, моркови

Изпразването на червата трябва да е всекидневно. Важно е детето да свикне да консумира плодовете отделно – като междинни закуски 3-4 часа преди или след обяда. Добре е зърнените храни да бъдат 10-12 часа накиснати преди да се сварят, бобовите се киснат повече. 

На детето трябва да се създаде навик да пие много вода, но да не студена, особено не бива да е от хладилника. Пиенето на много вода спомага за отделянето на токсините от организма. Сладките сокове и газираните напитки трябва да са в ограничено количество, желателно е да се консумират домашни компоти и сокове. Храната трябва да е съобразена и със сезоните – студената храна през зимата е противопоказна, трябва да е сготвена и топла.

За Аюрведа е особено важно също така детето да е близо до природата и да е физически активно. При това не става дума за уморителни тренировки по няколко часа веднъж или два пъти в седмицата, а за всекидневни умерени натоварвания по 30-40 минути до час /детето не бива да се преуморява, защото умората е също толкова вредна за имунитета, колкото и обездвижването/. 

Може да е разходка или пък игра с други деца, която помага и за социалните му умения за общуване. Разбира се, дълги разходки през зимния сезон не бива да се правят.

Харесахте статията? Споделете я с ваши приятели.

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *