FB PIXEL

Какво е потли терапия?

17.12.2019

Потли е дълговечна техника за масаж, сред най-популярните, практикувани в Индия. При нея се използват затоплени торбички, в които има билки, и с тях се прави масаж на цялото тяло, или само на част от него. Така се облекчава болката, причинена от спондолит, остеоартрит,  и много други заболявания. Методът има терапевтичен и подмладяващ  ефект, а също така и релаксиращ.

потли терапия

Памучните торбички се наричат пинди и се пълнят с отбрани билки, а маслото се загрява със специална лампа със свещ, за да е топло, почти горещо. Пламъкът поддържа температурата до завършване на процедурата. Маслото, което попива в лечебните растения, изтегля екстракт от активните им съставки, а масажът го разнася по кожата и му помага да проникне по-дълбоко. Така едновременно и билките, и маслото лекуват възпалението. Те влияят на болката, подобряват кръвообращението, намаляват сковаността и тонизират кожата. Ефектът от терапията е отваряне на порите на кожата и по този начин се облекчават напрегнатите мускули, а това бавно и ефективно действа и върху ума и върху тялото.

Ако имате болки от хроничен тип в раменете и врата, в гърба, ставите, или по цялото тяло, както и скованост в раменете, то потли терапията е за вас. Масажът с билкови торбички успява да освободи болката, лекува възпаления и работи над хроничните проблеми.

Лекарството се впива дълбоко в тъканите и това работи много добре върху проблеми с гръбначния стълб, дископатия, неразположения в мускулите или за преудоляване на умората. Потли терапията помага още за повишаване на имунната защита, подобряване на концентрацията и съня и намалявне на напрежението и стреса.

потли терапия

Торбичките, които се използват за потли масажа, се пълнят с изсушени билки.

Това са най-често невен, лйка, маточина, мащерка, мента, мащерка и др. Могат да се правят и други комбинации. Чрез специфични масажни движения цялото тяло се обработва, като се започне от стъпалата, краката и плавно се премине към гърба,врата,  ръцете и раменете. Затоплените торбички могат да се поставят и на определени части от тялото, с цел отпускане на мускулатурата, стимулиране на обмяната и освежаване на кожата.

Маточината участва в медицината на много от древните народи населяващи Южна Европа. Тя успокоява нервната система и има противовъзпалителен ефект. При масажи ментата се използва главно заради тонизиращият й ефект, като тя засилва и кръвообръщението. Също така има оздравяващ и релаксиращ ефект върху опорно-двигателната система на организма и мускулите.

Мащерката също е известна със своите доказани лечебни свойства. Външно се прилага най-вече за облекчаване на ревматизъм. Билката невен действа на кожата успокояващо, подхранващо и защитно. А вълшебната лайка, освен вътрешно, помага много и върху кожата. Тя има антибактериални свойства и лекува както кожни възпаления, така и ставни болки.

Ефектът от потли терапията е троен

Той се постига от една страна благодарение на натиска от масажа, а от друга – от топлите етерични масла на самите билки, които и затоплят мястото, и се вдишват. Това съчетание на допир и на мирис зарежда с нови сили, виталност и енергия, а всички тревоги остават на заден план.

Терапията с билкови торбички се предлага от много от студиата за масаж в България. Средната му продължителност е около 60 минути, като зависи дали е върху цялото тяло, или само на определени части от него. Цената на масажа варира от 50 до към 60 лева, а само за една част от тялото – около 30 лв.

 

потли терапия

Потли масажът спада към древна наука за здравето, която се практикува от преди повече от 5000 години пр. Хр. – Аюрведа

В превод от санскрит името й означава “наука за живота” или “практика за дълголетие”. Тя дава цялостно знание за здравословен начин на живот, като включва йога, медитация и дишане. Науката предлага холистичен подход към естественото здраве и помага да намерим вътрешен мир, радост и любов. Аюрведичните терапии са инструмент за защита от различни заболявания и балансиране на тялото, ума и духа.

Чрез маслата Аюрведа въздейства на кожата и върху всички органи, тъкани и кости в човешкото тяло. Допирът и движенията в масажа са съобразени с мускулите, лимфната и нервната система така, че движенията от масажа да подпомагат за доброто им функциониране.

Освен за потли терапия, торбичките могат да се ползват и за други масажи в зависимост от това с какво са пълни. Специалистите кинезитерапевти обясняват, че преди да се започне с масажа, трябва да се разбере какъв тип е човекът, за да се знае методът, който ще му повлияе.

Например, може в торбичката да се сложи смес от царевично брашно, хума, лайка или розмарин. В добавка се слагат и различни етерични масла. Като основното масло е от сандалово дърво и към него, според това каква е дошата на човека, се добавят и други. Така се постига и желаният ефект на баланс, релакс или на тонизиране.

Билковите торбички могат да се напълнят още с алое, портокал, лавандула, градински чай, черен сусам, лимон и много други полезни съставки. Много известен масаж от Аюрведа е и наваракиши. При него торбичките се пълнят с ориз, мляко и маслена настойка от билки. Той носи името си от сорта ориз, популярен за тази процедура – Навара. Този масаж обикновено се прави от двама масажисти, но успешно може да се направи и в домашни условия.

Наваракиши се смята за една от най-добрите подмладяващи терапии. Добре е масажът да се прави в затоплено помещение. Той балансира енергиите в организма и поддържа в добра форма тялото и психиката.  Преживяването на всяка една от аюрведичните терапии обогатява и освежава, като дава уникалната възможност за възстановяване на връзката с природата.

Трябва обаче да се внимава, защото някои видове масажи с билкови торбички имат и противопоказания. Наложителна е предварителна консултация с лекар за хора, които са с рак, венерически и кожни болести, тежки сърдечни заболявания, високо кръвно налягане, разширени вени и психични разстройства. Наличието на протези, изкуствен сърдечен пейсмейкър, диабет, бременност, обостряне на инфекциозни заболявания, също са причина да се откаже процедурата.

Добре е да се знае, че в деня на процедурата не трябва да се приема алкохол, както и да се яде поне един час преди това. Също така, преди човек да отиде на масаж с аюрведични масла, не трябва да облича най-хубавите си дрехи, понеже кожата може да не попие напълно маслата и така да се нацапа облеклото.

Не е препоръчително спортуването след масаж, а най-добре е времето след терапията да се освободи и да се използва за почивка вкъщи. Само в състояние на покой тялото може да извлече максимума от лечебната процедура. Ако времето навън е студно, е препоръчително да се носи шапка, или кърпа, за да се предпази главата от вятър и студ след процедурата.

Един до три часа след терапията маслото, което е останало по тялото, трябва да бъде измито със сапун и хладка вода. Това е много важно, за да може кожата отново „да диша“ правилно. Така маслото не е „изгубено“, а това, което е било необходимо на тялото, е попило в кожата и вече въздейства вътрешно на организма. Абсорбираното  масло помага за възстановяването на нейната структура и еластичност. По този начин тя става здрава и с естествен блясък. Отстраняват се появили се пъпки, нежелана пигментация, бръчки и се възстановява чувствителността ѝ. След някои масажи дори е препоръчително да се вземе отпускаща сауна. По този начин маслата навлизат още по- дълбоко в кожата и токсините се изчистват чрез изпотяване.

Положитено ще повлияе, ако след масаж се пие топла вода с джинджифил. По този начин се подпомагат естествените пречистващи способности на организма, съветват специалистите.

 

 

 

Харесахте статията? Споделете я с ваши приятели.

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *