FB PIXEL

Съвети за дълга гъста коса в Аюрведа

03.01.2020

Всеки желае да има силни, здрави и блестящи косми. Космите са символ на красотата и показател за здравето. Цветът на космите се счита за символ на младостта. Сега многократна употреба на химикали за миене на коса, кондициониране на косата и различни прически, увреждат косата. Химическите обработки и процедури са отговорни за увреждане на корените на косата, кожата на скалпа и правят косата по-суха, чуплива и сива на цвят.

 

Тип коса и био тип или пракрути

Осъзнаването на собствената конституция (пракрути) според Аюрведа ще помогне на човека да се грижи за космите си с някои специални методи, споменати при лечението с аюрведа панчакарма.

Информацията в дадената таблица помага да се идентифицира личният тип коса според характеристиките на космите.

 

  Вата Пита Кафа
Коса Суха, груба, ситно къдрева Мека, преждевременно посивяване, плешивост Плътна, мазна, мека
Количество на косата средна тънка  гъста
Цвят на косата Светло кафява, тъмно кафява, черна Златисто кафява, джинджифилово кафява, кестенява, червена ягода, руса, тъмно руса Тъмно кафява, черна, бледо руса, пепеляво руса
Оттенък Тъмен Маслен Блестящ

 

 • Тип Вата коса и тип Пита коса се нуждаят от кокосово олио / сусамово олио за масаж поне три пъти седмично. Масажът на главата може да се направи в късната вечер, а косата да се мие сутрин
 • Тип Кафа се нуждае от маслени масажи един или два пъти седмично, няколко часа преди баня. Всякакъв вид масло, използвано за готвене, може да се използва за тип кафа. Синапено олио се използва за масаж на главата при тип Кафа
 • Използването на сешоар уврежда косата на Пита, така че такава практика не се препоръчва да се използва.

Измиване на косата

Косата трябва да се измие с хладка температура на водата. През лятото може да се мие с вода със стайна температура. Никога не мийте космите с гореща вода, тъй като уврежда кожата и нервните корени. Навикът за измиване на косата с гореща вода е една от най-честите причини за падане на косата и преждевременно посивяване на косата.

 

Трябва да се избягва многократната употреба на силен химичен шампоан. Изберете шампоан на билкова основа вместо химически шампоан.

Измиването на косата с вода, приготвена от плодове билка амла, е най-добрият вариант като разтвор за измиване на косата, за да се предотврати падането на косата и преждевременното посивяване на косата.

 

 • Метод за приготвяне на разтвор за измиване на коса амла е с 20 грама сух прах или сухи плодове от амла, варени в 2-литрова вода за 5 минути. Филтрираният разтвор се използва за измиване на косата
 • Винаги нанасяйте малко олио на главата преди миене на косата. Можете да използвате всякакъв вид студено пресовано олио за масаж на главата
 • Не е препоръчително да сресвате космите, когато са мокри- уврежда корените
 • Избягвайте използването на гелове за коса

Билкова маска за коса

 

Билковата маска за коса от къна е най-добрата маска за блестящи косми и кондициониране на космите.

Аюрведа Панчакарма

Широдара

 

Такрадара (Takradhara) – процедура за изливане на лекарствена мътеница върху челото на пациента. Небалансираната енергия на Пита е основната причина за преждевременното падане на косата.

 

Такрадара е полезна за лечение на проблеми с косата поради нарушения в Пита. Тя лекува преждевременното падане на косата и преждевременното посивяване на косата. Широдара с лечебни успокояващи пита олиа като амла олио, ясти олио, химасагар олио може да се направи според Доша, участваща за дълъг гъст растеж на косата.

 

Нася

 

Нася е предназначен за пречистване на областта на главата. Излишъкът от телесни секрети, натрупани в синусите, гърлото, носа или главата, се елиминира с Нася. Ежедневната употреба на ану тайлам за Нася ще помогне да се поддържат космите в перфектно здравословно състояние до края на живота.

 

Басти (лечебна клизма)

 

Лечебна клизма помага много за поддържане здравето на космите, тъй като засилва храносмилането на мястото на червата. Слабото черво е причина за проблеми с косата.

 

Важни билки за дълъг гъст растеж на косата

 

Сусам (Sesamum Indicum)

 

Сусамовото олио е най-доброто олио за масаж на главата. То е базово олио за много лечебни олиа, използвани в аюрведа. Масажирането на скалпа и корените на косата е отличен начин за намаляване на падането на косата и растежа на косата по естествен начин.

Семената могат да се консумират след сухо печене. Първото нещо сутрин шепа със сусамово семе, последвано от чаша вода от чешмата, е отлично подхранване за космите.

 

Амла (Embelica officinalis)

 

 • Амла е с високо съдържание на витамин С и е отлично аюрведично лечение за растежа на косата. Амла може да се използва по много начини както вътрешно, така и външно
 • Яденето на един плод на ден е най-добрата практика, тъй като може да коригира метаболизма, елиминира токсините и е едно от най-добрите лекарства за подмладяване, особено за косата
 • Кокосовото олио, преработено с пресен сок от амла, може да се използва за масаж на скалпа или човек може да използва различни олиа за коса, предлагани с амла
 • Човек също може да използва амла за стимулиране на растежа на косата, като пие 30 мл. пресен сок от амла дневно
 • Амла на прах е отлично допълнение към маските за коса

Брингарадж (Eclipta alba)

 

Тази билка се нарича още „Цар на косата“ (Kesha raj) и е едно от най-добрите природни средства за растеж на косата.

Брингарадж на прах може да се добавя към продукти за коса, за да запази цвета си, да намали косопада и да насърчи растежа на косата.

 

Човек може да нанесе паста от брингарадж върху скалпа, да я остави за половин час и след това да измие косата или да масажира скалпа с олио с брингарадж, преди да насапунисате с билков шампоан, два пъти седмично. Вътрешната употреба на екстракт от брингарадж 500 мг два пъти на ден също е препоръчително заедно с външната употреба. Може да се използва като подмладяващо средство за коса.

 

Брахми (Bacopa Monneiri)

 

Брахми е една от най-добрите билки за лечение на стрес. Подсилва мозъка и е много добър нервен тоник, използван в Аюрведа като успокоително. Стресът е един от основните причинители за ранното падане на косата. Масажирайте косата и скалпа си с брами олио, за да поддържате пита в покой или използвайте прах в охлаждащи маски за коса.

Джатаманси (Nardostachys jatamansi)

 

Корените на джатаманси приличат на дълга гъста коса и затова е употребата. Помага за постигане на добър растеж на косата. Тя е добра за пречистване на кръвта и черния дроб, така че чрез премахване на примеси в кръвта ви осигурява блестящ оттенък. Човек може да приема джатаманси гана (екстракт) 500 мг. два пъти на ден за по-добър резултат.

Харесахте статията? Споделете я с ваши приятели.

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *