FB PIXEL

Лечение на депресия чрез Аюрведа

05.03.2019

Лечение на депресия | Ayurveda Bansko

Депресията – какво представлява и как да я преборим с Аюрведа?

Депресията е състояние, което се характеризира с гняв, смущения в настроението, чувство на фрустрация, тъга и т.н., които засягат нормалния ежедневен живот. Реактивната депресия, наричана ощеситуационна депресия, е състояние, което може да бъде причинено, например, от финансов провал в живота на човек, някаква трагедия, неуспешна любовна история или друго травмиращо събитие.

Като цяло симптомите на депресията изчезват с времето. Трябва обаче да имаме предвид, че излагането на организма и психиката ни на тези симптоми за един по-продължителен период от време всъщност може да се окаже доста сериозен проблем. Затова трябва да вземаме незабавни мерки. Разбира се, естествените лечебни средства са силно препоръчителни и могат да имат чудесен ефект, ако се действа навременно.

Макар че съществуват различни причини за настъпването на депресия, тя се корени основно в химическия дисбаланс на мозъка. Различни фактори като наследственост, нарушения в режима на съня, различни явни и скрити сериозни заболявания, хранителните разстройства и мн. др. също могат да доведат до депресия.

 Паник атака лечение | Ayurveda Bansko

Пристъпи на паника и тревожност

Обикновено страдащите от депресия са застрашени и от появата на пристъпи на тревожност и панически атаки. Най-често паническата атака или тревожност се описват като преувеличени реакции към конкретни ситуации, които въздействат върху психиката. Но подобни кризи могат да възникнат дори без видима причина или външен провокиращ фактор.

В такъв момент страдащият от депресия е възможно да постъпва необичайно и дори ирационално. Често се изгубва интересът към обичайните любими неща. Това може да има неблагоприятен ефект както върху взаимоотношенията ни, така и върху целия ни живот и нашето спокойствие и щастие.

 

Какви са симптомите на депресията в момент на паническата атака?

Нека да изредим някои от общите симптоми, които могат да проявят страдащите от депресия в момент на паническа атака или тревожност:

 • Хипервентилация
 • Ускорена сърдечна дейност
 • Температурни промени
 • Панически пристъпи
 • Респираторни проблеми
 • Тремор
 • Усещане за задавяне
 • Чувства на загуба на контрол, параноя
 • Отчаяние, песимизъм, вина, ниско самочувствие, тъга
 • Негативно възприятие и отношение към света и собствения живот
 • Превъзбуда, безпокойство, раздразнителност, тревога
 • Проблеми със съня
 • Стомашни болки, гадене
 • Виене на свят
 • Болки в гръдната област
 • Обилно потене
 • Горещи вълни, втрисане
 • Умора, нисък тонус
 • Проблеми с концентрацията

Оставена без терапия, при по-острите случаи депресията може да прерасне в психотично разстройство. Някои пациенти страдат от халюцинации и внушения. Макар и при малка част от депресираните да се наблюдават опити за самоубийства, при над половината от регистрираните случаи на суицидни опити пациентите страдат именно от депресия.

Лечение с Аюрведа на депресия | Ayurveda Bansko

Как да прилагаме Аюрведа медицина в случаите на депресия?

Класическата Аюрведа се фокусира върху изцелението от всички болести и страдания на тялото и на чита – умствените, психическите и духовните състояния.

Аюрведа има крайно различно отношение към депресията от това на конвенционалната медицина. Това се дължи на крайно различният светоглед на учението. Тя предлага много билки, които са полезни за нервната системаи поради това са особено подходящи за лечението на депресия и тревожност.

Те работят като аюрведичен тоник за мозъка, който помага да увеличим своята умствена сила и да излекуваме ежедневната тревожност и стрес, на които сме подложени в своя живот.

Билките са чудесен заместител на предлаганите от конвенционалната медицина и фармакология анти-депресанти, които в голямата си част влияят на отделянето на серотонин в мозъка. Това може да даде редица странични ефекти и дори да доведе до усложнения на психическото състояние при някои пациенти.

Аюрведични билки и лекарства против депресия:

 • Брахми или брахма– това е аюрведична билка, носеща името на индуисткия космически бог Брахма. Това означава космическо съзнание. Брахми е много полезна билка, тъй като помага за увеличаване на паметта ви. Това е сред най-препоръчителните билки, особено що се отнася до децата, защото спомага правилното развитие на техния мозък. Използва се също така и като лечение за тревожност, напрежение и други нервни разстройства. Полезна е също така за лечение на главоболие. Често се приема под формата на чай.
 • Шанхпушпи– растение, за което може да се каже, че е билковият и екологичен отговор на нервната слабост. Екстрактът от шанхпушпи е едно от най-добрите лекарства за лечение на депресия в Аюрведа. Той се използва също така за увеличаване на умствените способности, а също и за изостряне на интелекта.
 • Ятаманси– коренът от растението ятаманси е известен със способността си да стабилизира психичното състояние. Ятаманси помага при лечението на тревожност, депресия и други психични проблеми. Освен това, приеман профилактично, екстрактът от него служи като прекрасен мозъчен тоник. Той има отлично придружаващо действие при възстановителни терапии.

Аюрведа билки | Ayurveda Bansko

За да излекуваме депресията, е необходимо да приемаме букет от правилните аюрведични билки редовно. В допълнение към това лечение с естествени средства, е нужно също да пием достатъчно вода и да се раздвижваме на ежедневен принцип. Това ще ни накара да се чувстваме по-добре и да правим положителни промени в живота си.

Необходимо е също така да се уверим, че приемаме и здравословна диета паралелно с лечението си и да избягваме приема на вредни вещества, в това число и на вредна храна.

Безсънието може да бъде проблем, който влошава симптомите на тревожност и депресия. Затова е важно да си осигуряваме минимум осем часа сън през всяко денонощие. Билковите лекарства като валериана и пасифлора са отлични естествени средства за релаксация и сън.

Също препоръчително при депресивни състояния е да се подлагаме на аюрведични масажи. Абхянга – специалният масаж с масла, спомага за изчистването на тялото от токсините и подсилва тялото, като същевременно омекотява емоциите.

Опитът показва, чеаюрведичните лекарства и масажи дават много добри резултати при лечението на депресивни състояния. Постепенно усещаме себе си все по-заредени иизпълнени с оптимизъм, и можем отново да се върнем към своя спокоен и щастлив живот.

Харесахте статията? Споделете я с ваши приятели.

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *