FB PIXEL

Лечение на бърнаут с Аюрведа – принципи и техники

11.09.2023

Само който не се е сблъсквал със синдрома на професионалното прегаряне, само той не знае колко зле може да се чувства човек на работното си място.

Доскоро може да сте обичали това, с което си изкарвате хляба, дори да ви е било хоби, но в един момент от цялото това натоварване, просто да „прегреете“. 

Стоите пред компютъра в офиса, гледате в монитора и нищо не може да свършите.

Всичко ви е до болка познато, омръзнало до втръсване, усещате чувство за празнота и нямате капчица желание да свършите конкретната задача. 

Това безразличие и незаинтересованост е сковало идеите ви, мислите ви и се чувствате като в затвор. Все едно сте в клетка или път без изход. 

А изход има и той е в осъзнаването на това, което ви се случва.

Лечение на бърнаут с Аюрведа - принципи и техники

Какво е бърнаут – симптоми, причини и диагностика

Всъщност „бърнаут“ не е болест и не бива да се плашите, ако ви се случи. 

За първи път този термин се споменава от американския психиатър Хърбърт Фройденбергер през далечната 1974 година, който наблюдава определени симптоми на професионалното изчерпване сред свои колеги. 

Той оформя теорията си в статията „Прегарянето: Високата цена на високите постижения“. 

Така човечеството започва да си обяснява защо някои успели хора изглеждат истински апатични. 

А в модерността на 21- ви век все повече работодатели и работници се сблъскват с „бърнаут“ на работното място. 

Симптоми

Основният симптом на синдрома е огромното чувство за интелектуално, психическо, емоционално и физическо изтощение. 

Това не е медицинска диагноза, нито психическо заболяване. Но състоянието е признато от Световната здравна организация като „професионален феномен“ и е включен в Международната класификация на болестите

Описан е като фактор, влияещ върху  здравния статус и социалните отношения на страдащия. 

Често околните могат да ви попитат дали не страдате от депресия. Това е така, защото много често симптоматиката на депресията и бърнаут синдром са сходни. 

Неовладяният стрес също може да доведе до бърнаут. Страдащият от професионално прегаряне човек често става свръхемоционален, арогантен, заядлив, изпада в състояние на афект, има резки промени в настроението.

На моменти дори губи способността за контрол над поведението си не само на работа, но и сред приятели или у дома. 

Други симптоми на бърнаут са: 

 • непрекъснато напрежение;
 • невероятна умора, която дори преминава в пълна апатия към всичко и всеки;
 • редуване между депресивно и хиперактивно поведение и други.

Лечение на бърнаут с Аюрведа - принципи и техники

Много често страдащият от Бърнаут не може да спи добре или изобщо заспива трудно, което не позволява на ума и тялото да се възстановят от изминалия ден. 

Понякога дори има съвсем конкретни бърнаут симптоми.

Сред които:

 • стягане в областта на гърдите;
 • главоболие;
 • изпотяване;
 • треперене и изтръпване на ръцете или краката;
 • язва;
 • затлъстяване;
 • астма;
 • дори инсулт или инфаркт. 

В последните десетилетия учените алармират за все повече професии, засегнати от синдрома на професионалното прегаряне – бърнаут при учители, лекари, журналисти, научни работници, полицаи

Така се налага изводът, че на по-висок риск от бърнаут са изложени хората, които имат много високи изисквания, перфекционисти са в работата си и често пренебрегват личните си нужди и живот в името да свършат работата навреме и професионално. 

Този тип хора никога нямат време за почивка, вечно бързат, лавирайки между работата и семейството, а бързите обороти на живот в крайна сметка се отразяват пагубно на цялото им съществуване.

Тези професионалисти не могат „да се изключат“ от работния режим и често продължават да работят от вкъщи. 

Дори да осъзнават, че трудно ще издържат на „темпото“, те продължават да го правят, докато не рухнат физически и психически под напора на напрежението. 

Точно в това е най-важният момент – хората да осъзнаят, че „прегряват“. Да си дадат сметка, че животът е по-ценен и важен от кариерата.

Ако те не направят това, ситуацията се влошава все повече, изтощението и изчерпването продължават да ги „дълбаят“ отвътре и накрая следва емоционален срив. 

Лечение на бърнаут с Аюрведа - принципи и техники

Причини

Различни са факторите, които могат да доведат до развитие на бърнаут. Колкото по-рано бъде осъзната реалността, толкова по-успешно ще бъде бърнаут лечението. 

Ако е необходимо, човек трябва да потърси помощта на семейния лекар или психолог. След осъзнаването, следва коренна промяна на живота на страдащия, а затова е нужна сериозна помощ, особено по време на самото лечение. 

Има няколко фази на бърнаут:

 • фаза първа: първоначално хората са много въодушевени от работата.
 • фаза втора: тази фаза идва с разочарованието.
 • фаза трета: при нея следва „цялостен бърнаут“ на изтощение.
 • фаза четвърта: това е явлението „Феникс“ , при което започва процес на възстановяване. 

Затова справянето със стреса има две стратегии – бягство от работното място и овладяване на стреса на същото работно място чрез спорт и релакс. 

Тук е мястото да споменем, че има и битов бърнаут. Това е, когато човек се чувства „прегрял“ у дома – недооценен, пренебрегнат, въпреки непрестанния му труд, липса на добро отношение. 

Той също трябва да се отчете като фактор в обществото. 

Лечение на бърнаут с Аюрведа - принципи и техники

Аюрведичен подход за лечение на бърнаут

Често специалистите препоръчват за справяне с бърнаут промяна на работата  или поне постигане на по-добър баланс между работния процес и личния живот. 

Задължително време за релакс и отдих, като това може да включва йога, медитация, дълбоко дишане и други форми на физическа активност. 

Като много добър подход за справяне с бърнаут се препоръчва Аюрведа. Древните хора са открили, че човек боледува, когато е нарушена хармонията между него и собствената му природа. 

В превод „Аюрведа“ означава „наука за живота“ и се основава на определен начин на живот и мислене, на отношение към света, себе си и това, което ни заобикаля. 

Наричат я още холистична медицина, тъй като според теорията й човек трябва да се лекува на три нива: физическо, емоционално и духовно. 

Аюрведистите са убедени, че най-важното е да се открие причината за проявата на симптомите на дадената болест, а не толкова да се лекуват последствията от нея. 

Аюрведа търси корена на заболяването, а лечението трябва да е щадящо, без странични ефекти и стрес за болния. 

Лечение на бърнаут с Аюрведа - принципи и техники

Идентифициране на дисбаланси в дошите

Според аюрведичните възгледи най-важните съставни елементи са пространството, въздухът, огънят, водата и земята.

Терминът „доша“ всъщност е комбинация от тези елементи. Всеки човек се ражда с определена природна принадлежност, наричана пракрити, която определя темперамента, здравето, отношението към околния свят. 

Пракритите са седем, а трите типа „доша“ са вата, пита и кафа и техните комбинации. 

Вата

Вата е движението. Това е кръвообращението, ритъма на сърцето, дишането, мигането и т.н. 

Вата доша отговаря на елемента въздух и когато е балансирана, човек се чувства лек като перце. Но ако е нарушен балансът, той се чувства изпълнен със страх, напрежение, притеснение.

Пита

Пита олицетворява метаболитните процеси в тялото. как се усвоява храната, каква е телесната температура. 

Тя е свързана с елементите огън и вода и ако всичко с нея е наред, човек се чувства доволен и осъществен в живота. При проблеми се пораждат гняв, недоволство, лошо храносмилане.

Кафа

Кафа е третият тип доша и е отговорна за имунната система, костите, работата на вътрешните органи. Тя се свързва с елементите на водата и земята. Когато сме в хармония, изпитваме любов. Ако е нарушена, ставаме апатични, завистливи, несигурни. 

Лечение на бърнаут с Аюрведа - принципи и техники

Справяне с физически и психически симптоми

Най-ефективният начин за справяне с физическите и психическите симптоми на бърнаут е базирано точно на принципа на Аюрведа – откриването на причината. 

Ако е конкретен човек в работата – избягвайте го. Ако е самата атмосфера в офиса – променете я. Ако е самата работа – напуснете я. След това се заемете с възстановяване на баланса във вас. 

Повече разходки сред природата, почивка без телефон и интернет ще ви бъдат отрезвяващи и ефективни да почувствате какво искате. 

Практикувайте танци, йога или дишайте дълбоко сред природата – всички те могат да се считат за бърнаут лечение.

Билкови лекарства за прегаряне

При бърнаут и симптоми на стрес, освен мента, глог и валериан, има и още билки, които са от изключителна полза за възстановяване на баланса в организма. 

Лавандулата има успокояващ ефект, имуностимулант, помага на тялото да се пребори с преумората, нервното напрежение и гнева. 

Лайката е безценна с големите си седативни свойства, облекчава веднага стреса, неврозите, истериите, като дори благоприятства добрият сън.

Маточината също е препоръчвана при синдрома на прегарянето, защото тя успокоява нервната система и нормализира съня. 

Аюрведичен масаж и терапии за бърнаут

Според Аюрведическата литература болестите са в следствие на дисбаланс в енергиите. 

През хилядолетията хората са открили, че масажите и маслата имат благотворно въздействие върху баланса на енергиите в тялото, а в следствие на това и като естествен начин подобряване на психическото и емоционалното състояние на човека. 

Затова не случайно се препоръчва като ефективен начин за справяне със стреса и бърнаут. 

При аюрведическия масаж целта е изчистване и възстановяване на баланса в тялото за различните типове хора, спрямо водещата им енергия. 

Затова и билките, които се прилагат като затоплени масла, са различни за всеки човек. 

Допирът и движенията при аюрведическия масаж са съобразени с лимфната и нервната система така, че след това тялото и духа да са по-добра взаимосвързаност. 

Лечение на бърнаут с Аюрведа - принципи и техники

Диета и промени в начина на живот

Промяната в ежедневието при бърнаут е задължителна. И тя не включва само да спрем да ядем сладко или бял хляб. 

В случая говорим за осъзнато приемане на необходимостта от досега с природата, положителните емоции, повече добро в обкръжението ни.

Редовните физически упражнения ще доведат до по-добър сън, до редуциране на килограмите, намаляване на тревожността, укрепване на имунитета. 

Здравословното хранене не означава лишения, а баланс на приетите и изразходените калории. 

Променяйки диетата и своя начин на живот, човек ще преоткрие по-доброто си Аз и ще намери своя истински път, от който се е отклонил. Липсата на стрес ще нормализира мисловните и емоционалните процеси. 

Йога и медитация

Йогата на никого не е навредила, напротив – може да помогне на всеки човек да се пребори с различни проблеми, включително и бърнаут. 

В случая обаче няма да се изисква претоварване при изпълнение на позите, а ще бъде йога за цялостно енергизиране на организма, освобождаване на стреса, отваряне на чакрите и прочистване не енергийните канали. 

Занимания като йога и медитация се препоръчват от специалистите като естествени начини за подпомагане на организма и психиката.  

Конкретно медитацията подобрява умението за справяне с напрежението, повишава способността за релаксация, повишава себепознанието и осъзнатостта на човека. 

А те са ключови фактори към удовлетворението и щастието. 

Панчакарма за прегаряне: детоксикация на тялото и повишаване на жизнеността

Според Аюрведа при бърнаут  се препоръчва методът Панчакарма – вид терапия за вътрешно прочистване на тялото от натрупалите се токсини. 

Панча се превежда като „пет“, а карма означава дейност или процес. 

Съществуват 5 основни метода в Панчакарма:

 • предизвикано повръщане;
 • слабителни средства;
 • лекарствена клизма;
 • въвеждане на лекарства през лигавицата на носа;
 • процедура по пречистване на кръвта. 

Този метод помага на тялото да се възстанови, да се премахнат вредните химикали от организма, да се стимулират тонизиращи процеси и да се подобри потокът на фината енергия прана, която влияе на душата и ума. 

Лечение на бърнаут с Аюрведа - принципи и техники

Аюрведична консултация за бърнаут – как да откриете правилния аюрведичен лекар

Много е важно при синдрома на професионалното прегаряне да не се доверявате сляпо на различни специалисти, а да потърсите наистина специалисти, които ще ви помогнат чрез Аюрведа да се справите с проблема. 

В Аюрведа клиник Банско работят аюрведични лекари, които не само ще намерят същността на болестта, но ще определят доминиращата енергия по рождение и доша, дисбаланса в енергията. 

Те насочват какви са конкретните стъпки за промяната в начина на живот, ще предпишат билкови продукти и ще назначат аюрведични терапии, които се изпълняват в точно определена последователност. 

Така, откривайки себе си, вие ще успеете да се преборите с един от съвременните кошмари – бърнаут, синдромът на професионалното прегаряне.

Освен това ще намерите истинския, вашия си житейски път, по който да вървите занапред, в хармония със себе си. 

Снимки: Pixabay

Харесахте статията? Споделете я с ваши приятели.

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *