FB PIXEL

Как помага Аюрведа при стрес и безпокойство?

09.10.2023

В сегашния забързан свят стресът и безпокойството са неизменни спътници на милиони хора, живеещи в оживените градски райони.

Безмилостните изисквания на съвременния живот, съчетани с безброй лични предизвикателства, оказват своето влияние върху нашето психическо и физическо благополучие.

Докато конвенционалната медицина предлага решения за притъпяване на проблема и успокоение на нервите чрез медикаменти, Аюрведа предлага алтернативен подход търсейки причината за него, дълбоко вкоренена в духовното и физическо благополучие.

Как помага Аюрведа при стрес и безпокойство?

Как да разпознаем стреса и тревожността: определение, причини и симптоми? 

Преди да се потопим в аюрведичните решения, важно е да разберем как стресът и безпокойството се проявяват в живота ни. 

Стресът е естествената реакция на нашето тяло към проблемни ситуации, а безпокойството повишава неговото ниво, причинявайки прекомерна тревога и притеснение. 

Тези ситуации могат да се предизвикат от различни фактори, сред които:

 • Здравословни проблеми и травми;
 • Загуба на близки хора;
 • Проблеми в семейството;
 • Напрежение в работата;
 • Трудни взаимоотношения с родители, деца или приятели;
 • Преминаване през раздяла или развод и много други.

Ето защо е много важно да можем да разпознаваме симптомите на стреса. А те могат да се изразят както на психично ниво, така и като физически симптоми. 

Най-често симптомите за стрес на психично ниво проявяват като:

 •  Постоянно нервно напрежение;
 •  Натрапчиви мисли;
 •  Панически атаки; 
 • Вътрешно треперене на тялото и др.  

Осезателните физически симптоми на тревожност, проявяващи се при силен стрес, се изразяват и под формата на:

 • Постоянно главоболие и отпадналост;
 • Раздразнителност; 
 • Потиснатост, промени в хранителните навици и дори  безпричинно изпотяване.

Как помага Аюрведа при стрес и безпокойство?

Какво причинява стрес и безпокойство според аюрведичната медицина?

Аюрведа предлага уникална гледна точка за стреса и тревожността, разглеждайки ги като дисбаланс в нашите тяло и ум. 

Тези дисбаланси се свързват с трите основни енергии или “доши” в Аюрведа: Вата (въздух), Питта (огън) и Кафа (земя). Когато тези доши са в  дисхармония, тя се проявява чрез смущения в емоциите и ума. 

Например, излишъкът на Вата може да се прояви като безпокойство и тревожност, излишъкът на Питта да доведе до раздразнителност, а излишъкът на Кафа – до летаргия и депресия.

Аюрведа се стреми да възстанови този баланс, за да облекчи стреса и тревожността.

Аюрведична диагностика на стрес и тревожност 

При стрес и нервно напрежение аюрведичните лекари прилагат цялостен подход за диагностика. Те оценяват физическото състояние на индивида (пракрити) и текущите дисбаланси (викрити).

Чрез техники като диагностика на пулса (нади парикша) и наблюдаване на знаците на тялото практикуващите могат да определят специфичните дисбаланси на дошите, които допринасят за тези проблеми. 

Този индивидуален подход позволява на аюрведичните специалисти да адаптират лечението според уникалното състояние и нужди на човека.

Аюрведично лечение на стрес и безпокойство: справяне с физическите и психическите симптоми 

Аюрведично лечение при стрес и безпокойство  се изразява преди всичко в това да обръщаме на внимание на тялото и ума си. Само по този начин можем да се справим с психическите и физическите  симптоми, които тялото ни излъчва като сигнал, че нещо не е наред с нас.

Как помага Аюрведа при стрес и безпокойство?

Билки и хранителни добавки 

Аюрведа използва терапевтичната сила на билките и хранителните добавки за борба със стреса и лечение на тревожност. Адаптогенните билки като ашваганда и брахми са добре познати със способността си да действат за успокоение на нервите  и да намаляват стреса. 

Ашвагандата е най-известна със своята способност да облекчава стреса. Класифицирана е като адаптоген – вещество, което помага на организма да се справи с проявите на  психически стрес. 

Тази аюрведична билка помага за контролиране на медиаторите на стреса, включително нивата на кортизол (хормона на стреса) в тялото и  хипоталамо-хипофизно-надбъбречната ос (HPA). Това е  система в тялото, която контролира реакциите на стрес.

Брахми е билка, тясно свързана с намаляване проявите на безпокойство и тревожност. Тя играе роля в понижаването на нивата на кортизола в организма. Освен това подобрява концентрацията и подмладява мозъчните клетки, насърчавайки умствената жизненост.

Тези билки помагат на организма да се адаптира към стресовите фактори и да възстанови равновесието си. 

Освен това чрез включване на аюрведични хранителни добавки като Triphala и Shatavari може да се осигурят основни хранителни вещества, които поддържат психичното здраве и цялостното благополучие на човека.

Как помага Аюрведа при стрес и безпокойство?

Терапии, масажи и програми

Аюрведа предлага редица терапевтични процедури и масажи, които успокояват ума, отпускат тялото и намаляват натрупаната психическа и физическа умора.

Някои физически симптоми на тревожност, като мускулно напрежение и главоболие, се повлияват особено благоприятно от Абянга- аюрведичен маслен масаж. Нежното, но постоянно използване на масла за масаж стимулира здравословното кръвообращение в мозъка и хипофизата.

Панчакарма (програма за детоксикация), е друг ценен инструмент за възстановяване на баланса и жизнеността. Тези терапии, прилагани от квалифицирани специалисти, насърчават релаксацията и подмладяването.

Диета и промени в начина на живот 

Аюрведа подчертава значението на диетата и начина на живот за преодоляване на стреса и тревожността. Изборът на хранителен режим трябва да бъде съобразен със състоянието на доша у човека и да включва подхранващи, лесно смилаеми храни. 

Избягването на стимуланти като кофеин и алкохол, тъй като пречат на съня, както и на тежки храни като пържено и тестени изделия, също може да помогне за облекчаване на тревожността.

Йога и медитация

Балансираният дневен режим (Диначаря), който включва редовни физически упражнения, медитация и достатъчно сън, е жизненоважен за поддържане на равновесието в тялото. 

Седенето в поза “камила”, както и ежедневни йога практики всеки ден, също могат да помогнат за освобождаване от стреса.

Как помага Аюрведа при стрес и безпокойство?

Панчакарма процедури за стрес и безпокойство 

Панчакарма е крайъгълен камък на аюрведичната терапия. Това е цялостен процес на детоксикация, който помага за прочистване на организма от натрупаните токсини (ама). 

Приема се, че при стрес и тревожност често се получава натрупване на ама, която може да наруши телесните функции и да изостри психическото страдание. 

Терапевтичните процедури са предназначени да премахнат ама от тялото, да балансират дошите (Вата, Питта и Кафа) и да възстановят цялостното благосъстояние. 

Въпреки че не е пряко лечение на стрес и безпокойство, Панчакарма индиректно облекчава тези състояния, като насърчава физическото и психическото здраве. 

Ето как Панчакарма може да помогне:

 • Намаляване на стреса: Панчакарма терапии като Абхянга (маслен масаж), Широдара (продължително изливане на масло върху челото) и Сведана (билкова парна терапия) са дълбоко релаксиращи. Те действат при проблеми с нервите, намаляват мускулното напрежение и насърчават усещането за спокойствие, което ги прави полезни за намаляване на стреса.
 • Детоксикация: Панчакарма процедурите са много ефективни за елиминиране на натрупаните токсини от тялото. Тези токсини могат да допринесат за дисбаланс в дошите и да влошат стреса и безпокойството. Премахвайки ама, Панчакарма помага за възстановяване на естествения баланс на тялото.
 • Балансиране на дошите: Лечението с Панчакарма се персонализира въз основа на дошата и дисбалансите на човека. Като се справя с дисбалансите на доша, Панчакарма помага за стабилизиране на ума и емоциите. Излишната Вата, която е свързана с безпокойство, може да бъде успокоена чрез специфични лечения на Панчакарма.
 • Подобряване на яснотата на ума: Смята се, че процесът на пречистване на Панчакарма, особено Nasya (назално прилагане на билкови масла) и Basti (терапия с клизма), повишава яснотата на ума и насърчава положителна перспектива. Това може да бъде особено полезно за хора, които трябва да се справят с тревожност.
 • Подобрено храносмилане: Правилното храносмилане е от решаващо значение за психичното здраве, според Аюрведа. Панчакарма включва диетични терапии, които подобряват храносмилането и метаболизма, подобрявайки емоционалното благополучие.
 • Дългосрочни ползи: Панчакарма не е просто краткосрочно решение. Ефектите могат да продължат за продължителен период от време. Като се справя с основните причини за стреса и безпокойството, тя допринася за устойчивото облекчение и насърчава дългосрочното благополучие.

Детоксикация на тялото и повишаване на жизнеността 

Аюрведа поставя значителен акцент върху понятието “оджас”, което представлява жизненост и устойчивост. При хроничен стрес и нервно безпокойство оджас се изчерпва, поради което човек чувства умора и е уязвим към болести. 

Аюрведичните процедури и корекциите в начина на живот работят заедно за подобряване на Оджас. Това не само насърчава цялостното здраве, но и укрепва тялото и ума, като ги прави по-устойчиви на въздействието на стреса и тревожността.

Как помага Аюрведа при стрес и безпокойство?

Заключение

В ритъма на съвременния живот стресът и тревожността могат да изглеждат непреодолими. Аюрведа обаче предлага холистичен начин за справяне и облекчаване на тези предизвикателства. 

Като се занимава с първопричините, аюрведичната медицина предлага персонализирани решения, които насърчават физическото, умственото и емоционалното благополучие.

Чрез използването на билки, хранителни добавки, терапевтични процедури и промени в начина на живот Аюрведа възстановява баланса на тялото и ума. 

Техниките на йога и медитация пък дават възможност на хората да запазят спокойствие пред лицето на стресовите фактори в живота.

Процесът на детоксикация на Панчакарма освобождава тялото от токсини и подмладява жизнеността, а култивирането на Оджас укрепва устойчивостта срещу въздействието на хроничния стрес и тревожност.

За всички нас, които се опитваме да съхраним себе си в сложните условия на градския живот, Аюрведа предлага път към преоткриване на вътрешния мир и равновесие. 

Възприемайки аюрведичните принципи и практики, ние можем не само да преодолеем стреса и тревожността, но и да процъфтим, запазвайки психическото и физическото си здраве и благополучие.

Снимки: Pixabay

Харесахте статията? Споделете я с ваши приятели.

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *