FB PIXEL

Какъв е аюрведичният подход при заболявания на нервната система?

03.09.2023

Аюрведа е древна индийска медицина с хилядолетна история, която е известна в целия свят. Според нейната концепция цялостното съществуване и развитие на човека във физическо и емоционално отношение е подчинено на теорията за трите доши – Вата, Пита и Кафа

От това коя от тях преобладава в даден индивид и как си взаимодейства с останалите, зависи неговото здравословно и психическо състояние във всеки миг от живота му.

Какъв е аюрведичният подход при заболявания на нервната система?

Разбиране на нервната система: анатомия и физиология

Нервната система е една от най-важните системи в организма на човека. Тя се състои от нервна тъкан, съставена от нервни клетки, наречени неврони, и от глиални клетки – т.н. глия. 

Структура на нервната система 

 • Централна нервна система (ЦНС) – Централната нервна система се състои от  главен мозък и гръбначен мозък.
 • Главен мозък –  Състои се от мозъчен ствол, междинен мозък, малък мозък и краен мозък. Всеки от тези четири основни дяла отговаря за отделните функции на човешкото тяло.
 • Гръбначен мозък – Той ръководи движенията на мускулите по тялото и крайниците, контролира и някои от вегедативните функции. 
 • Периферна нервна система (ПНС) – Тя включва всички нерви и ганглии, разположени по цялото човешко тяло извън главния и гръбначния мозък.  ПНС е разделена на соматична и вегетативна нервна система.

Соматичната нервна система контролира движенията на тялото, които са под наш контрол, като например ходене. А вегетативната нервна система контролира неволните функции, които тялото извършва самостоятелно, като дишане, храносмилане и пр. 

Какъв е аюрведичният подход при заболявания на нервната система?

Аюрведична гледна точка за нарушенията на нервната система: причини и симптоми

Според Аюрведа основните елементи, които изграждат човешкото тяло, са дошите. Първите симптоми за нарушения в нервната система се появяват, когато човек започва да чувства дискомфорт от храната която консумира, системна умора след работния ден, непрекъсната раздразнителност към заобикалящата го действителност и пр. 

Аюрведа смята, че основната доша, която контролира нервната система, е вата доша.  Тя се идентифицира с прана ваю (един от петте вида вата, който се намира в главата и управлява разсъжденията, ученето, творчеството, приемането на информация, интерпретацията и реакцията на сигнали, съзнанието).

Всички аюрведични лечения имат за цел да възстановят и стабилизират баланса на вата доша.

Какъв е аюрведичният подход при заболявания на нервната система?

Аюрведична диагностика на заболявания на нервната система 

Аюрведа диагностицира неврологичните заболявания чрез изследване състоянието и взаимодействието на трите доши в човешкото тяло – Вата, Пита и Кафа. Те най- добре показват как се чувства човек в своето ежедневие. 

От особено значение да се определи преобладаващата доша в отделния индивид е нейното влияние върху здравословното му състояние.

Начинът на живот, храната, която консумира, навиците, които има, могат да подскажат какво му предстои. 

Затова аюрведа диагностиката може да предскаже какво ще се случи, ако човек  продължава да живее неприродосъобразно, обездвижен и консумиращ неправилните храни. 

Това особено важи за болести на нервната система като невралгии и неврити, които често са генетично заложени  у отделния индивид, но тяхното развитие и обостряне може да се дължи на неправилния начин на живот, влизащ в противоречие с основната конституция на организма според Аюрведа.

Какъв е аюрведичният подход при заболявания на нервната система?

Аюрведично лечение на разстройства на нервната система

Аюрведа е растителна медицина. Тъй като е естествена и безвредна, тя е много популярна при лечение на различни неврологични заболявания, включително заболявания на нервната система при деца.

Аюрведа може да повлияе благотворно на редица неврологични разстройства.

Сред които:

 • мигрена;
 • болест на Паркинсон;
 • безпокойство;
 • стрес;
 • безсъние;
 • епилепсия;
 • истерия;
 • церебрална парализа;
 • инсулт и т.н. 

Какъв е аюрведичният подход при заболявания на нервната система?

Билкови лекарства за разстройства на нервната система

Ето и някои от обичайните лекарства при аюрведичната терапия:

 • Чай от лайка, корени от кава, пасифлора, женшен, Cannabis sativa се предписват при тревожност.
 • Валериан: използва се като естествен седатив и за лечение на безсъние и пристъпи на паника.
 • Ginkgo biloba и Hypericum perforatum на чай са полезни при лечение на дисфункции при ученето и подобряване на паметта.
 • Инхалациите с прах от семена на Achyranthes aspera или цвят от магарешки бодил помага за възстановяване на периферна нервна система, облекчава скованост и мигрена.
 • Кората на прах от Acorus calamus или корен от  Sweet flag, смесени с мед,  подобряват паметта, намаляват тревожността и помагат при епилепсия. Равни части от този прах с джинджифил на прах се препоръчват при парализа на лицето.
 • Екстрактът от кориандър облекчава световъртеж и главоболие.
 • Макът действа благотворно при безсъние, делириум, конвулсии и др.
 • Листа от нар, сварени на чай и смесени с топло мляко, лекуват умора и безсъние.
 • Паста от карамфил във вода се нанася върху ушните миди за лечение на мигрена.
 • Бадемите подобряват паметта, особено когато се приемат в ранна възраст.

Какъв е аюрведичният подход при заболявания на нервната система?

Аюрведичен масаж и терапии за заболявания на нервната система

Аюрведичният масаж е основният метод на аюрведичната медицина. Започва почти от краищата на косата и завършва с пръстите на краката.

За най-добра ефективност се използва масло, което по своята структура има лечебни свойства.

Според Аюрведа всички наши неразположения и болки се дължат на нарушение на циркулацията на жизнената енергия. 

Масажът се използва при множество заболявания на гръбначния стълб, мускулите, ставите. Също така при безсъние, разстройства на нервната система, напрежение, хронична умора. 

Ето някои от тези терапии:

 • Абянгам терапия на цяло тяло – базова терапия по програмата Панчакарма, която подготвя тялото за детоксикация.
 • Широ Абянгам  – терапия за глава, която балансира функциите на мозъка, особено съня. 
 • Пада Абянгам –  стимулира кръвообращението, намалява изтръпване на крайниците на нервна почва.
 • Кати Питчу  – облекчава болки в кръста, както и болките в мускулите и чувството за скованост. 

Диета и промени в начина на живот при заболявания на нервната система

Ако искате да се излекувате от неврологичното заболяване, от което страдате, с методите на Аюрведа, то трябва да съблюдавате нейните принципи и методи.

А Аюрведа съветва, че в основата на всички нейни лечебни методи е промяната на начина на живот към по-правилен и природосъобразен.

Храненето е една от първите стъпки, които трябва да предприемете. Ако консумирате тежки храни, няма да ви е дискомфортно само на стомаха. 

Знайте, че такава храна действа пагубно и на нервната ви система. А това с течение на времето се отразява на здравето ви. 

Затова е необходимо да промените диетата си. Аюрведа препоръчва да се консумират преди всичко сезонни плодове и зеленчуци, да намалите пърженото и мазното, както и силно преработените храни.

Всички тези промени ще повлияят благотворно на тялото ви, като го изпълнят с енергия. Тя от своя страна е стъпка към намаляване на нервното напрежение и обичайната раздразнителност, която носите в себе си.

Какъв е аюрведичният подход при заболявания на нервната система?

Йога и медитация за подобряване на връзката ум – тяло

Йога се използва широко за подобряване на здравето и профилактика на неврологичните заболявания. Нещо повече, тя е един от възможните начини за лечение на неврологични проблеми.

Йога упражнениета могат да намалят сърдечната честота и кръвното налягане, което пряко се отразява положително на нервната система.


Медитацията също може да създаде усещане за спокойствие, мир и баланс. Тя същевременно стимулира дълбока релаксация и спокоен ум, което може да бъде от полза както за вашето емоционално благополучие, така и за цялостното ви здраве.

Медитацията ще ви помогне да се справите със стреса,  да останете емоционално стабилни и да поддържате вътрешния си мир.

Аюрведичен подход към специфични заболявания на нервната система: Паркинсон, Алцхаймер и други

Едни от най-тежките неврологични заболявания са болестта на Паркинсон и болестта на Алцхаймер.

Паркинсон

Това е прогресивно заболяване на нервната система, което обикновено засяга мъжете. Класическата медицина причислява болестта на Паркинсон към нелечимите заболявания. 

Аюрведичното лечение на болестта на Паркинсон се фокусира върху балансирането на трите доши на тялото: Вата, Питта и Кафа.

Дисбалансирането им могат да доведат до симптоми на болестта на Паркинсон. 

Аюрведа има за цел да коригира тези дисбаланси и да възстанови хармонията на тялото чрез промени в диетата, начина на живот и аюрведичните билки.

Какъв е аюрведичният подход при заболявания на нервната система?

Алцхаймер

Болестта на Алцхаймер пък е най-често срещаният тип деменция.Това е прогресивно заболяване, което започва с лека загуба на паметта и засяга областите на мозъка, които контролират паметта, езика и мисленето. 

Първите симптоми се появяват обикновено след 60-годишна възраст и с нарастването й се увеличават.

Смята се, че Алцхаймер спада към групата наследствени заболявания на нервната система, но причините за нея могат да се търсят и в комбинация от неправилен  начин на живот, генетични фактори и фактори на околната среда. 

Според Аюрведа пациентите с болестта на Алцхаймер изпитват “смрити бранш” (загуба на памет). По принцип тя нарушава баланса на вата доша в сравнение с питта и кафа дошите. 

Някои от лекарствата, с които Аюрведа може да помогне при болестта на Алцхаймер, са Brami, Mentat и Narayana Kalpa

Те успокояват организма, помагат при стрес и безсъние. Подобряват качеството на съня, премахват чувството на безпокойство, помагат за излизане от депресия. 

Аюрведа успешно прилага своя подход и към други специфични заболявания на нервната система.

Сред които:

 • депресивни разстройства;
 • моторна невронна болест;
 • цервикална радикулопатия; 
 • епилепсия;
 •  мигрена; 
 • болки в кръста и др.

Аюрведична консултация – къде и как да намерите квалифициран аюрведичен лекар

Квалифицирана помощ по аюрведа медицина по принцип трябва да се търси в специализираните центрове и клиники, в които се прилага индийска медицина.

Аюрведа клиник Банско ще ви предложи богат набор от процедури и терапии по програмата Панчакарма, пряко насочени към лечението на заболявания на нервната система. 

В екипа  на клиниката има лекари и аюрведа специалисти от Индия, които работят с автентични индийски продукти и лечебни съставки, прилагайки методите на древната източна медицина. 

Клиниката се намира в апартхотел Лъки Банско Спа&Релакс в Банско.

Снимки: Pixabay; Ayurveda Bansko

Харесахте статията? Споделете я с ваши приятели.

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *