Език:

Лечение на затлъстяване с Аюрведа

Лечение на затлъстяване с Аюрведа
Болести затлъстяване | Ayurveda Bansko

Вредите от прекаленото наднормено тегло 

Затлъстяването е състояние, което предразполага организма към множество заболявания. Натрупаният в кръвоносните съдове холестерол увеличава кръвното налягане, което е вредно за всички органи и е сериозна предпоставка за мозъчни инсулти.

Болести затлъстяване | Ayurveda Bansko

Наднормените килограми вредят на сърцето, на дишането, свързани са с бъбречните проблеми, чернодробните, заболяванията на жлъчката и жлъчните пътища, и т.н. Те натоварват допълнително опорно-двигателния апарат, с което ускоряват възрастовите изменения, водят до по-бързо износване на ставите и костите. При травми прекалено пълните хора се възстановяват по-бавно и трудно.

Затлъстяването не е просто натрупване на тлъстини по таза, корема, бедрата. То е сигурен белег, че във вътрешните органи са натрупани токсини, които объркват нормалните процеси дори на клетъчно ниво. Тези токсини се получават при недобро храносмилане, което за Аюрведа е намален храносмилателен огън, наричан Агни.

При стихнал Агни поетата храна не се разгражда навреме и пълноценно в стомашно-чревния тракт, за да усвои организмът полезните вещества и да изхвърли ненужните. Получават се хранителни остатъци, с които се случват различни процеси, включително гниене. При това загниване се отделят отрови.

Заедно с хранителните вещества кръвта ги разнася по тялото. Токсините обаче са чужди тела за клетките и тъканите, те не се усвояват, а се напластяват и с години увреждат органите, което по-рано или по-късно води до болестите.

Така за Аюрведа затлъстяването е от недобро храносмилане и обмяна на веществата, което е свързано с вредни храни и хранителни навици. Ако човек се храни по принципите на Аюрведа, той ще консумира разнообразна и вкусна храна, без вероятност да натрупа излишни килограми. И тук не става въпрос само за прием и разход на калории, а за правилен подбор какво се яде, кога, как се съчетава.

Както е известно, храненето при Аюрведа е съобразено със съответната Доша, което определя полезните и вредните за дадения човек храни, напитки, начин на консумация. Това е подробна и стройна хилядолетна наука, уточнила всички детайли. За да бъде оптимален Агни според съответната Доша, е важно например и как храната да се приема – топла или хладка.

Отслабване с Аюрведа

Ако човек е натрупал излишни килограми от неправилно хранене и вредни навици, с Аюрведа може да отслабне ефективно и здравословно до оптималното тегло и да го задържи трайно. Отслабването става с комплексен персонален план.

Храни при затлъставяне | Ayurveda BanskoТой включва  пречистване от токсини на организма, начин на хранене, както и йога практики – упражнения, пози, медитация. Упражненията при йога не са силови, както при някои други „за хвърляне на пот“, но плавно и ефикасно, без силен стрес за организма, помагат за топенето на излишните килограми.

Има и отделни пози и упражнения в йога, и комбинации, насочени към конкретни зони, където топят мазнини. Всъщност Аюрведа и йога са неделими, включително и във вижданията за здравословното хранене, чрез което човек може да намали килограмите и да контролира теглото си. Комплексният план трябва да се състави от специалист, защото всеки организъм и тип тяло са уникални и трябва да се отчетат редица индивидуални особености.

Освен Дошата, е необходима да се съобрази полът, каква е възрастта, да се установи има ли някакви заболявания, в каква фаза са и т.н. Едновременно с правилния подбор на храни и начин на хранене, ключ за решаване на проблема със затлъстяването е да се подобри храносмилането чрез усилване на храносмилателния огън Агни, и от там да се оптимизира метаболизмът. За целта Аюрведа използва и множество билки. Много популярна например е Гарциния камбоджа – тя съдържа специална киселина, която потиска образуването на мазнините.

За отслабване също много се използва дървесната смола комифора, която влияе на липидната обмяна, намалява триглицеридите и холестерола. Срещу затлъстяването се използва и джинджифилът, който е почти универсален в Аюрведа. Едно от въздействията му е, че ускорява обмяната на веществата и снижава холестерола.

ХАРЕСАХТЕ СТАТИЯТА? СПОДЕЛЕТЕ Я С ВАШИТЕ ПРИЯТЕЛИ!
← прочетете и тези статии →

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


CAPTCHA Image
Reload Image

© 2014-2019 Лъки Банско – Хотел в Банско на 2015 г. Всички права запазени.

img

За да разберете какво е Вашето здраве според Аюрведа, моля, попълнете теста.

img

To find out what your health is according to Ayurveda, please complete the test..

Чтобы выяснить, что ваше здоровье согласно Аюрведе, пожалуйста, заполните тест.