FB PIXEL

Лечение на упорито безсъние с Аюрведа – възможно ли е?

16.10.2023

Изследванията показват,  че 75 – 90% от хората, които имат проблеми със съня са изложени на риск от болка, невродегенеративни заболявания и стомашни разстройства.

Повечето нарушения на съня са свързани с тези хронични рискови фактори и влияят неблагоприятно върху качеството на живот на индивида. 

Различни изследвания доказват връзката между съня и ендокринните функции. 

Лечение на упорито безсъние с Аюрведа - възможно ли е?

Какво представлява безсънието: определение, причини и симптоми

 

Накратко обяснено, безсънието или т. нар. инсомния е вид нарушение, което се изразява в трудно заспиване, често пробуждане и понижено качество на съня. 

Причините за появата на безсънието могат да бъдат изключително много и което е още по-важно, то може да се прояви дори и тогава, когато имате  всички предпоставки да заспите спокойно. 

Тази невъзможност да се насладите на здрав и пълноценен сън може да попречи на рутинните ви дейности и да ви накара да се чувствате неспокойни и недоспали през целия ден. 

Видовете безсъние са основно няколко:

 • Краткотрайно:  То най-често е причинено от силно напрежение, натрупан стрес или промени в ежедневието ви. Обикновено се проявява за кратко време (няколко дни или седмици), след което съня се нормализира.
 • Хронично (продължително): Появява се по няколко нощи в седмицата, продължава няколко месеца и не може да бъде обяснено с някакъв здравословен или друг проблем. 

Този вид безсъние може да окаже влияние върху концентрацията и паметта ви. Поради което своевременното лечение на хронично безсъние е задължително, тъй като то повишава риска развитието на редица заболявания.

Ако имате  проблем със съня, това почти никога не е случайно, а най-честите причини за постоянно безсъние включват редица фактори.

Сред които:

 • стрес;
 • емоционално натоварване;
 • депресия;
 • психични разстройства и много други.

 А симптомите са:

 • трудно заспиване вечер;
 • често събуждане през нощта;
 • необичайно ранно събуждане;
 • събуждате се без чувство за отпочиналост;
 • умора или сънливост през деня;
 • раздразнителност, депресия или тревожност;
 • трудно запомняне или фокусиране върху задачи;
 • често допускане на грешки или инциденти.

Към лечение на безсъние трябва да пристъпите, ако то започне да ви пречи да изпълнявате ежедневните си задължения. 

Тогава е задължително да отидете на лекар, първо трябва да открие конкретните причини за безсъние. 

Лечение на упорито безсъние с Аюрведа - възможно ли е?

Аюрведично лечение на безсъние: справяне с физическите и психическите симптоми

Аюрведа препоръчва  да се обърне внимание на състоянието на човешкото здраве през деня. 

Ако  ви предстои промяна на работното място, смяна на жилището, имате притеснение за здравето си или проблеми в семейството, то вие при всички случаи изпитвате стрес, който бързо трябва да бъде овладян. Иначе  ще имате проблеми със съня.

Обикновено нарушен баланс на веществата в мозъка или тревогите, които депресията предизвиква, водят до разстройство на съня. 

Това състояние може да доведе до по-сериозни психични заболявания и други проблеми на нервната система, за които също е необходимо навреме да се погрижите.

Виждане за безсънието в аюрведичната медицина

Как се лекува безсъние с методите на Аюрведа? Древната индийска медицина  разбира съня като един от трите стълба на здравословното поддържане на живота, заедно с Аахара (храна) и Брахмачария (съзнателни взаимоотношения). 

Нещо повече, древният учебник по Аюрведа, датиращ от 2-ри век от н. е. от Ачария Чарака, ясно споменава влиянието на качеството на съня върху физическото и психическото здраве. 

Той смята, че сънят е от съществено значение за: 

 •  възприемане на радост;
 •  правилен физически растеж и хранене на тъканите;
 • имунитет;
 • плодовитост;
 • логическо мислене и запазване на придобитите знания; 
 • дълъг и качествен живот.

Според Аюрведа нарушението на съня не е просто заболяване, признак за наличие много други хронични физически, поведенчески, когнитивни и умствени проблеми, които могат да се появят в бъдеще, ако не им се обърне  своевременно внимание.

Ефикасното лечение на упорито безсъние според Аюрведа има две цели:

 • Да се помогне за подобряване на качеството и количеството на съня;
 • Да се обърне внимание на основната причина и да се предотвратят дългосрочните въздействия върху здравето, дължащи се на тази причина.

Лечение на упорито безсъние с Аюрведа - възможно ли е?

Диагностика на дисбаланс в дошите

Ако решите да използвате методите на Аюрведа срещу измъчващото ви безсъние, първо трябва да определите към кой тип доша спада тялото ви – Вата, Пта или Кафа. 

След това проучете до какво води дисбалансът при различните доши и как това влияе на качеството на съня. 

За тази диагностика можете да прочетете в аюрведичната литература, но най-добре е да се доверите на специалисти по Аюрведа лечение. 

Клиниката Аюрведа Банско ще ви предложи подходящите програми за справяне с безсънието, които се провеждат от опитни  практици по индийска медицина. 

А условията, в които се провеждат процедурите, гарантират съчетание от релакс и 5-звезден лукс. 

Лечение на упорито безсъние с Аюрведа - възможно ли е?

Храни, подправки, билки и хранителни добавки

При безсъние Аюрведа препоръчва модел на хранене, базиран на вашия собствен тип тяло. Този модел на хранене е известен като аюрведична диета

Използваните съставки са винаги местни и биологично култивирани сезонни продукти. Различни подправки, леща и варива също са важна част от аюрведичната диета. 

Аюрведа препоръчва да се използват успокояващи билки при безсъние, билкови добавки и чайове.

За най-ефективни срещу безсъние се считат билки, сред които:

 • Женско биле;
 • Лайка;
 • Кардамон;
 • Хибискус. 

Като лек за безсъние се предписват се и добавки като Ashwagandha (Withania somnifera) и други. Изпитано аюрведично средство е и заземяващата млечна напитка преди лягане за подобряване на качеството на съня.

Масажи, терапии и процедури

Аюрведа използва различни масажи, терапии и процедури за успокояване на нервната система, което ще доведе до по-спокоен сън. 

Това се случва чрез  набор от различни методи, използващи масла и билки, които могат да помогнат за намаляване на стреса, мускулното напрежение и нервната болка. 

Ето и някой от най-ефективните терапии срещу безсъние, прилагани в Аюрведа:

 • Shirodhara: Тази терапия включва ритмично изливане на билково лечебно масло върху челото на човека. Помага за контролиране на хиперактивността на нервите, намаляване на стреса, успокояване на ума и стимулиране на хипофизната жлеза (главната жлеза). Също така допринася и за правилното функциониране на други ендокринни жлези и предизвиква по-добър сън. 
 • Тала-потичил: Аюрведа лечението включва  покриване на цялата глава с билкова паста като пакет за глава за определен период от време.

Лечение на упорито безсъние с Аюрведа - възможно ли е?

Промени в начина на живот при безсъние: управление на стреса


За добра хигиена на съня е необходимо да промените начина си на живот, като избягвате силното напрежение и стреса. 

Не пийте стимулиращи напитки като кафе и черен чай вечер. По същия начин е необходимо да се избягват агресивни телевизионни предавания и използване на мобилни устройства, особено един час преди лягане. 

Много хора гледат телевизия и заспиват пред телевизора, което не е нито успокояващо, нито ободряващо. 

Времето за лягане също трябва да бъде съобразено с денонощния ритъм на нашето тяло. 

Аюрведа смята, че първата 1/3 от нощта (20:00 – 23:00) е идеалното време за лягане, а последната 1/3 (5:00 – 8:00) е най-доброто време да се събудите. Така ще се почувствате бодри и освежени. 

Заспиването твърде късно и събуждането по-късно не се отразяват добре на организма, защото се нарушават  различни хормонални функции, които следват ритъма на слънцето.

 

Техники за релаксация и отпускане

Ритуалът за сън включва дейности, диета и/или билки, които ще ви осигурят спокоен, дълбок и пълноценен нощен сън. 

 • Вечерята: Тя е нож с две остриета. Прекалено леката може да накара човек да се чувства неудовлетворен/гладен и да наруши съня му. Прекалено тежката храна пък може да наруши качеството на съня и да накара човек да се чувства уморен на сутринта.
 • Водата: По-голямата част от дневната хидратация трябва да бъде преди 18 часа. Не се опитвайте да компенсирате ниския прием на вода през деня точно преди лягане.
 • Грещ душ: Вземете горещ душ или вана преди хранене. 
 • Храненето: Хранете се в спокойна среда без разсейване, без  да гледате телевизия или да четете книга, например.
 • Лека разходка, упражнения или четене могат да се правят след времето за хранене. 

Опитайте се да прекарате известно време насаме със себе си, наблюдавайки дишането и оценявайки изминалия ден непосредствено  преди лягане. 

Това може да се трансформира и в медитативно преживяване или молитва, което помага да се освободим от негативните чувства и емоции.

Панчакарма и детоксикация

Панчакарма е много полезна за пациенти с безсъние. След детокс се наблюдава невероятен ефект върху човешкото тяло и съзнание.

Особено важно е, че Панчакарма терапията играе важна роля в овладяването на безсънието по естествен начин, без прилагането на лекарства.


Марма терапия за безсъние

 

Аюрведичната терапия Марма  е един от най-практичните и ефективни начини за лечение на нарушения на съня. Тя буквално връща човека към живот.

Аюрведични препоръки за среда, благоприятна за сън

За да си осигурите благоприятна за сън среда, Аюрведа дава безценни съвети при безсъние.

Ето ги и тях:

 • Придържайте се към график за сън;
 • Обърнете внимание какво ядете и пиете;
 • Създайте спокойна среда по време на сън;
 • Ограничете дрямката през деня;
 • Включете физическа активност в ежедневието си;
 • Управлявайте притесненията.

Аюрведични техники за самомасаж при безсъние

Аюрведа препоръчва как да се справим с безсънието с техниките на самомасажа. Аюрведичното учение определя самомасажа като неразделна част от личната грижа за себе си и цялостното здраве. 

Има много техники за самомасаж, използвани за детоксикация на органите, успокояване на ума и стимулиране на правилното функциониране на телесните системи.

Сред най-ефикасните техники, които можете да изпробвате у дома са:

 •  Центърът на горната част на главата: За да намерите точната точка, поставете показалците си в горните точки на ушите си и проследете главата си нагоре до самия връх, срещайки се в центъра. Приложете натиск и масажирайте тази точка поне две минути.
 • Точката, където се срещат врата и основата на черепа: Използвайте показалеца си, за да намерите вдлъбнатината, където горната част на вратните прешлени се среща с дъното на черепа. Масажирайте тази точка по посока на часовниковата стрелка в продължение на поне две минути.

Снимки: pixabay

Харесахте статията? Споделете я с ваши приятели.

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *