FB PIXEL

Лечение на затлъстяването в аюрведа

18.05.2019

Аюрведа признаци и симптоми на затлъстяване

Затлъстяването, или необичайното наддаване на тегло, е обикновено метаболитно нарушение, което се среща както в Европа и САЩ, така и в развиващите се страни, като Индия. То е едно от най-старите документирани заболявания (състояния).  В аюрведа затлъстяването се разглежда като Медорога – разстройство на Медо дату, описано в класическите текстове на Махариши Чарака Веда и Чарак Самхита.

Определение за затлъстяване

Накратко, затлъстяването може да се определи като повишен обем на мастната тъкан в областта на бедрата, корема и гръдния кош, при което жизнеността на организма намалява и води до сериозен риск от влошаване на здравето.

Причини

От аюрведична гледна точка основната причина за затлъстяването се корени в неправилния начин на живот, неподходящия хранителен режим и вредните хранителни навици.

Когато калорийният прием в организма надвишава количеството на изгорените калории, се поражда излишък, който се складира под формата на телесни мазнини.

Затлъстяването е свързано с:

 • липса на физическа активност;
 • дневен сън;
 • повишен прием на храна – по-специално на такава, която води до увеличаване на Кафа (напр. изискваща повече време за храносмилане, като свинско месо, сладки, солени и мазни храни).

Патогенеза на затлъстяването

Според аюрведа причината за наддаването на тегло е циклична. Както и всяко друго заболяване, затлъстяването започва с приема на неподходяща храна, неправилни хранителни навици и начин на живот, които водят до проблеми с храносмилателния огън и съответно до увеличаване на aмa (биотоксини) в организма. Повишеното ниво на aмa нарушава метаболитните процеси, образуват се повече мастни тъкани (Меда дату агни) и се блокира образуването на отдалечените тъкани от веригата, като Асти (кости).

Недобре оформените слоеве на тъканите увеличават нежеланата Меда дату (мазнини) и причиняват смущения във функциите на енергията Кафа.

От друга страна, когато aмa блокира каналите на телесните тъкани, това създава дисбаланс в енергията Вата.

Тази Вата продължава да стимулира централния храносмилателен огън, т.е. Джатарагни, което води до увеличаване на апетита и прием на все повече и повече храна. Поради Меда даванги мандиа (слаб мастен метаболизъм) се формира неправилна или необичайна Меда дату (мастна тъкан), която е основната причина за затлъстяването.

Аюрведа лечение при затлъставане

Признаци и симптоми на затлъстяване, посочени в аюрведичните текстове

Натрупването на мазнини в корема, диспнеята при усилие, летаргията и повишеното изпотяване са ранни симптоми на нарушено здравословно състояние.  Затлъстелите хора развиват следните симптоми: прекомерен глад и жажда, слабост, загуба на жизненост, загуба на сексуално желание и др.

И при двата пола излишните мазнини се отлагат предимно в областта на корема и горната част на тялото. При наднормено тегло хората страдат от летаргия, всички тъкани в тялото не са правилно оформени.

Ако към това състояние не се подходи правилно, се появяват различни усложнения, като хипертония, повишен холестерол, сърдечни нарушения, повишени стомашни киселини, бъбречни инфекции, диабет, артрит и др. Всичко това води до съкращаване на продължителността на живота, преждевременно стареене и дори до психични разстройства.

Лечение на затлъстяването

В аюрведа затлъстяването се лекува не само с цел намаляване на теглото, но също така и за коригиране на метаболитните процеси чрез намаляване на ама и излишните мазнини, както и посредством регулиране на функцията на Кафа, без при това да се повишава Вата.

За коригиране на метаболизма, укрепване на храносмилателния и тъканния огън, както и за прочистване на телесните канали е важно да се подобрят хранителните навици и да се намали влиянието на стреса.

Коригиране на приема на течности

Заменете сладките течности, като газирани напитки, плодови сокове и студени напитки с чиста топла вода с температура около 35 – 36 градуса. Пиенето на гореща вода (най-малко 48 мин преди хранене) „запалва“ храносмилателния огън и помага в борбата с псевдоглада, като позволява свободното движение на Вата, т.е. хидратацията може да Ви помогне да прекъснете патогенезата.

Топла вода и постене

Постенето веднъж седмично прави чудеса за червата и тонизира храносмилателната система; започва разграждане на вредните частици, останали от неусвоената храна.  По време на постенето трябва да се внимава да не се повиши Вата. Ако не Ви е приятно да пиете само чиста топла вода, можете да я редувате с горещ бульон от мунг дал (1 с. л. зелен боб мунг се сварява в 750 мл вода).

Съзнателно хранене

Когато храната се поема внимателно, мозъкът получава сигнали за нейния вид, вкус и мирис и на свой ред изпраща сигнали към стомаха, за да се освободят ензими и храносмилателни сокове за нейното разграждане. Хранене по време на шофиране, гледане на телевизия или среща нарушава храносмилателния процес и възпрепятства усилията за отслабване.  

Аампачан (Изхвърляне на ама)

Според философията на аюрведа е изключително трудно и дори невъзможно човек да отслабне, ако в организма му са се натрупали биотоксини (ама).  Ама е причината, поради която хората не успяват да намалят теглото си дори когато се ограничават от храна. Затова е важно първо да детоксикирате организма си и едва след това да се заемете с намаляването на теглото.

Билките, които са ефективни за премахване на ама, включват:

 • куркума;
 • трикату (аюрведична смес, в състава на която влизат джинджифил, черен и див пипер);
 • трифала (комбинация от амла, бибитаки и харитаки);
 • гугулу (билка за ефективно пречистване).

Аюрведични продукти използвани за лечение на затлъстяване са:

 • Аяскрути
 • Ашвагандариштам
 • Кумаряасавам
 • Лохасиндурам (101) 100 мг (капсула)
 • Хингувачади чурнам
 • Авипати чурнам
 • Видангади чурнам
 • Трифалади чурнам
 • Колкулатади чурнам
 • Варанади кашаям
 • Варади кашаям
 • Гандхарвастади кашаям
 • Тривут лехам
 • Брами (капсули)

Правилна диета за отслабване

Правилната диета

Пациент със затлъстяване трябва да приема храна, която намалява Кафа и мастната тъкан и същевременно има анти-Вата свойства.  Това означава, че всички хранителни вещества трябва да бъдат сухи и леки, без много мастни вещества, за да се смилат лесно.

Яжте само когато сте гладни, тъй като храната и течностите, които се приемат, когато храносмилателният огън не работи, произвеждат повече биотоксини.

Няколко малки хранения невинаги ще Ви помогнат да отслабнете, затова трябва да се консултирате със своя аюрведичен специалист кой е правилният диетичен план лично за Вас.

Препоръчват се три хранения на ден (само когато изпитвате глад), при които поемате количество, което би запълнило 1/2 от обема на стомаха, и прием на топла вода, запълваща 1/4 от стомаха, така че 1/4 да остане празна, за да има място и за въздух.

Съобразявайте своя хранителен режим със своята телесна конституция и консумирайте добре обработени храни, смесени с различни билки за изгаряне на мазнините, като канела, пипер, куркума, джинджифил, кориандър и др.

Сурови зеленчуци, например зеле, могат да се консумират от хора с Пита конституция, когато храносмилането им е вече нормално. Ако се консумират от човек с Вата конституция, те ще увеличат количеството на въздуха, което няма да доведе до наддаване на тегло.

Сън

Сънят е много важен при хора, които страдат от затлъстяване. Когато е недостатъчен, се нарушават хранителните навици, което води до повишена консумация на енергия.

Вашият аюрведичен експерт може да Ви обучи как да подобрите навиците си за сън без излишна загуба на енергия, така че да можете да се насладите на здрав и дълбок сън.

Лишаването от сън често е причина за затлъстяване, хипертония, повишена киселинност, диабет и много други метаболитни синдроми.

Физически упражнения

Физическите упражнения са важна част от плана за отслабване.  Те помагат за изгаряне на калориите и изчистване на складираните в организма мазнини, също така облекчават напрежението в тялото и тонизират мускулите.

Ежедневното ходене пеша в продължение на 30 мин е най-доброто упражнение, подготвящо организма за бъдещи по-сериозни натоварвания, като тичане, плуване или гребане.

Панчакарма процедури

Дълбокотъканен сух масаж (Марданам и Удвартана)

Дълбокотъканният сух масаж (Марданам) се извършва с билкови пудри (Удвартанам) от трифала и муста.

Терапията Удвартана е най-често срещаното аюрведично лечение, препоръчвано при затлъстяване, в което се използват билки (под формата на олио или сух прах) за премахване на блокажи и скованост в тялото. Сусамовото олио, смесено с други билки, се използва за намаляване на мастната тъкан и поддържа мекотата на кожата.

Тази билкова паста от билки и олио отваря порите, премахва блокажите в съдовете, увеличава топлината в тъканите и стимулира преработването на мазнините.

Масаж

Включва терапия Абянгам с различни видове олио (от трифала, Капагна, Eлади тайлам, Валя Лакшади тайлам, Сандавади тайлам) и парна баня със специални билки.

Парата позволява на билковата паста да прониква навътре в тялото, а обилното потене заедно с водата води до намаляване на повишеното ниво на токсините.

Освен намаляване на целулита/подкожната мастна тъкан, терапията Панчакарма подобрява вида на кожата и премахва телесната миризма.

Лечебна клизма (Басти)

Клизмата Лекана Басти с трифала се прави според телесната конституция и задължително се предписва от специалист по аюрведа.  Басти е основен аюрведичен метод, прилаган при затлъстяване, тъй като лекува енергията Вата.

Клизмата се прави с олио и мазнина.

Острите свойства на Вата спомагат за намаляване на Кафа, за премахване на ама и коригиране на мастния метаболизъм, като същевременно се запазва нивото на Вата.

Йога упражнения за отслабване

Диета и препоръки за начин на живот (Патя – Апатя)

Редовни упражнения

Ежедневното практикуване на активни упражнения, докато започне потене по челото и мишниците, е задължително.  Двигателната активност може да бъде под формата на колоездене, плуване, джогинг, вдигане на тежести и др.

Йога асани

 1. Сурия Намаскар (поза Поздрав към слънцето) – за поддържане на добър метаболизъм;
 2. Тадасана (поза Планина) – за коригиране на стойката;
 3. Пашчимоттанасана (седяща поза с навеждане на тялото към краката) – за разтягане на тялото. Има следните разновидности:
  • Арда Бадда Падма Пашчиммоттанасана, Тринг Мукхайкапда Пашчивоттанасана, Урдва Мука Пашчимоттанасана, Паривртта Пашчимоттанасана
 4. Паванмуктасана (поза, премахваща всякакви блокажи, възпрепятстващи свободния поток на енергията в тялото и ума) – стимулира органите в тазовата кухина, като черва, пикочен мехур, матка и др.;
 5. Буджангасана (поза Кобра) – за тонизиране на органите в долната част на корема;
 6. Данурасана (поза Лък) – за намаляване на коремните мазнини.

Най-важните съвети за лечение на затлъстяването

Да се избягват:

 • споменатите по-горе причини за затлъстяване;
 • студени душове;
 • работа, свързана с продължително седене;
 • сън през деня;
 • пиене на вода непосредствено след хранене.

Хранителни продукти, които трябва да бъдат включени в диетата:

Стар ориз (съхраняван повече от 1 година), боб мунг, леща, хляб от ечемик и царевица, стар мед, трикату, топла вода.

Хранителни продукти, приемът на които трябва да бъде ограничен (като честота и количество)

Сладкиши и десерти, солени храни, млечни продукти, като извара и кисело мляко, богато на мазнини месо, риба.

Харесахте статията? Споделете я с ваши приятели.

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *