FB PIXEL

Синапено олио в аюрведа

17.06.2019

Въведение

Синапът, или саршапа, се използва в аюрведа и като храна, и като лекарство. Синапените листа се считат за зеленчук, докато семената се използват за подправка и за извличане на синапено олио.

Синапът е едногодишно тревисто растение от семейство Кръстоцветни (Crucifereae).

В текста на Сушрута Самхита се прави разграничение между саршапа и раджика, които се считат за двата основни вида.

В други текстове се споменават повече разновидности, като сита, асита, ракта, пита, гура, които се различават основно по своя цвят.  В тези класификации може да бъде открито съответствие с четирите вида синап, познати днес като кафяв (Brassica campestris), черен (Brassica nigra), бял (Brassica alba) и индийски синап (Brassica juncea).

Синапено олио в Аюрведа

Свойства на синапа

 • Раса (вкус)кату (остър, пикантен), тикта (горчив)
 • Випака (послевкус)кату (остър, пикантен)
 • Виря (действие, потентност) ушна (горещ)
 • Гуна (свойства на олиото) тикшна (остър) и снигдха (мазен)
 • Свойства на листата рукша (сух)

Ефект върху енергиите (доша), тъканите (датус) и метаболитните отпадъци (мала)

Благодарение на горещата си потентност, пикантен и горчив вкус и пикантен послевкус синапът е анти Кафа, т.е. помага за намаляване на излишната Кафа енергия. Поради горещата си потентност и мазна природа той е анти Вата.  Благодарение на своя пикантен вкус и послевкус, гореща потентност и остра природа той влошава енергията Пита. В аюрведа за медицински цели семената и олиото от синап се използват самостоятелно или в различни комбинации.

Синапените  зърна са включени в групата лекарства за почистване на черепната кухина (Широ виречана Гана), за приготвяне на отвара за клизма (Астапанопаг Гана), против сърбеж (Кандугна Гана) и за предизвикване на повръщане (Чардан Гана).

Синапеното семе по-често има външно, отколкото вътрешно приложение.

Използва се под формата на паста (прадеха) като дезинфектант (дупана), средство за диафореза (сведана), масажна пудра (удвартана),  ексфолиант (прагхарсана), за компреси (упанаха) и за гаргара (гандуша).

Синапените семена могат да бъдат полезни при различни състояния, като:

 • левкодерма
 • напукана кожа
 • треска
 • проказа
 • отслабване
 • душевно разстройство
 • епилепсия
 • отточност
 • ревматоиден артрит
 • неврологични нарушения
 • гинекологични нарушения
 • болки в ушите
 • рани
 • акне вулгарис
 • гъбична инфекция или кандидоза в устната кухина
 • повръщане
 • метеоризъм
 • бледост
 • жълтеница
 • ринит
 • спленомегалия
 • сърдечни нарушения

Прекомерното използване на синапено олио не е добро за Шукра дату: при мъжете може да предизвика импотентност, а при жените – обилно кървене.  То е противопоказно за хора, доминирани от енергията Пита, при наличие на излишна топлина в тялото или при горещо време.  Индивидите със зрителни проблеми или след операция на очите трябва да избягват употребата на синапено олио, тъй като е вредно за зрението.

Аюрведа масаж със синапено олио

Синапено олио и масаж

Синапеното олио прониква дълбоко в кожата. Поради горещата си потентност то е мощно аюрведично средство за лечение при проблеми, свързани с излишък на Вата или Кафа.

Тъй като не всеки го понася добре, може да бъде разредено с кокосово олио.

То е отлично масажно олио, особено през зимата, тъй като поддържа тялото топло, отпуска мускулите и повлиява успешно изтръпвания, както и други проблеми, свързани с енергията Вата. Синапеното олио е подходящо също така за лечение на ревматизъм, лумбаго и болки в гърба и мускулите.

Синапено олио за готвене

Синапеното олио като цяло е с пикантен вкус и гореща потентност, подобрява храносмилането, има изстъргващо действие (лехан) и е полезно при лечение на заболявания, причинени от дисбаланс на енергията Кафа, натрупване на мазнини и разстройство на Вата. Когато е студено пресовано и нерафинирано, синапено олио е добра алтернатива на останалите видове олио.

Когато се използва за готвене, следва да се има предвид горещата му потентност, така че хора, доминирани от енергията Пита, трябва да се въздържат да го използват често или най-малкото – да бъдат предпазливи.

Комбинацията от синап и куркума увеличава горещата потентност, следователно следва да се избягва, освен ако не е по препоръка на аюрведичен специалист. Синапеното олио се препоръчва за готвене, когато са налице повишени нива на липидите, сърдечни нарушения, диабет, кожни заболявания или инфекции, отоци и туморни образувания.

При филариоза се препоръчва за вътрешна употреба в комбинация със сока от листата на каранджа (Pongamia glabra).  Синапеното олио е особено противопоказно за клизма.

Синапено олио и кожа

Синапеното олио е ефективно противогъбично, антипаразитно, антибактериално, дезинфекциращо и антимикробно средство, което предпазва кожата от инфекции, предотвратява развитието на септични рани и лекува леки кожни проблеми, като порязвания, гъбични инфекции на краката при спортисти, инфекция с кръгов червей, ухапвания от насекоми, дребни разкъсвания, охлузвания и др.

Аюрведа терапия със синапено олио

Синапено олио и косa

Синапеното олио е изключително подходящо за косата. Прилагането му върху скалпа витализира космените фоликули и коригира проблеми, свързани с пигментацията, като по този начин помага за по-дълготрайното запазване на естествения цвят.

Есенциалните мастни киселини, като линолова киселина (омега-6 мастна киселина) и някои други вещества, съдържащи се в този вид олио, го превръщат в ефективен естествен препарат за лечение на косопад, гъбични инфекции, увредена и безжизнена коса, както и преждевременно побеляване.

Как да използвате синапеното олио върху скалпа?

Използвайте една супена лъжица синапено олио, разредено с кокосово или сусамово олио (според индивидуалната конституция), и леко масажирайте с тази смес скалпа. Оставете да подейства около 1 час, след което измийте с билков шампоан или шикакай.  Подхранва, естествено омекотява и заздравява косата, намалява косопада, подобрява кръвообращението и укрепва корените.

Предупреждение: Избягвайте контакт на синапеното олио с очите или носната лигавица.

Синапено олио и дихателна система

В много части на света синапеното олио обикновено се използва като муколитик.
Той е ефективен за освобождаване на отлагания по лигавицата  и спомага за дренирането на синусите при хроничен синузит.

Поради антимикробните си свойства синапеното олио подпомага лечението на други проблеми на дихателната система, като бронхит, астма и туберкулоза. Според аюрведа заболявания като настинка, кашлица, синузит, бронхит и астма са причинени от дисбаланс или увеличаване на Кафа доша, отговорна за проблеми като задържане на течности, конгестия, храчки и мукозни отлагания.

Поради пикантния си вкус и гореща потенция синапеното олио успокоява и намалява енергията Кафа и е отлично средство за лечение на респираторни проблеми. Комбинацията от масаж на гърдите със синапено олио и инхалация може да размекне лигавичните отлагания, да отстрани храчките от дихателните пътища и белите дробове и да облекчи дишането.

Синапено олио и Вата (неврологични) проблеми

Синапеното олио е полезно при хроничен артрит, изтръпване и скованост на крайниците, както и при мускулно-скелетни болки (като болки в гърба и тремор).

Харесахте статията? Споделете я с ваши приятели.

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *