FB PIXEL

Нади шодана – дихателна техника при стрес

24.06.2020

Какво е индийският пранаяма ритуал нади шодана? Може ли той да ни помогне да се справим с предизвикателствата на стреса на работното място и в големия град?

Нади шодана – дихателна техника при стрес

 

Нади шодана е старинен ритуал от пранаяма упражненията в йога. При тази техника ние вдишваме и издишваме контролирано, редувайки лявата и дясната ноздра, като по този начин регулираме директно дихателния си поток и индиректно – енергийното си тяло.

Силно препоръчван за хора, които на всекидневна база се борят с претоварен график и засилени стресови фактори. Упражнението заема топ места в класациите за офисна йога, защото не изисква наличието дори на постелка, а само достатъчно спокойна среда в продължение на няма и 10 минути.

Названието произлиза от древния език санскрит, в който думата “нади” означава поток. В случая се имат предвид онези канали в тялото ни на физическо и енергийно ниво. Това са потоците, по които протича нашата жизнена енергия в буквален и алхимичен смисъл.

Ритуалът шодана се състои в пречистването и обновяване на именно тези канали. Вследствие на него ние се чувстваме освежени и някак по-спокойни.

Нади шодана – дихателна техника при стрес

 

Това е едно от онези упражнения за дишането (т. нар. пранаяма част на хатха йога), които играят особено важна роля за нашето благоразположение както физически, така и в духовен аспект.

Ритуалът се състои в дишане само през една ноздра, като редуваме едната и другата. Нади шодана доказано подобрява състоянието на нашите бели дробове, дихателното здраве и общия тонус. Едновременно с това тази гимнастика успокоява пулса и подобрява функцията на кръвоносните съдове. Нади шодана е също така особено подходяща практика за балансирането на женското и мъжкото начало у всеки един от нас. Заради всички тези си качества това упражнение балансира нивата на стреса.

Упражненията за дишането са особено важна част от физическата активност, защото дробовете отговарят за снабдяването с кислород на цялото ни тяло. Освен това дъхът е основният портал и към нашата духовност. Отдавна и на съвременната наука е ясно, че упражненията за контрол над дъха могат да ни помогнат да преодолеем напрегнатите ситуации.

Спомнете си как в западната култура е разпространено да се подава хартиена торбичка на човек, който е разстроен, за да подиша в нея. Но защо да имаме нужда от торбичката, ако можем без всякакви помощни средства да упражним контрол над дишането си, като по този начин се успокоим. Освен това, по този начин ние можем да минимизираме и вредните ефекти от стреса върху нашето здраве.

Нади шоданае едно много проста техника, с което можем да се върнем в баланс при нужда. При това е много лесно да го вмъкнем във всекидневния си режим. Когато натрупаме опит в йога и дихателната гимнастика, откриваме, че дори в офиса можем да се уединим и само за пет минути да се отървем от натрупания стрес благодарение на нади шодана.

Нади шодана е също много добър начин да загреем преди йога практика. В комбинация с физически упражнения, техниките за дишане са изключително ефективни. Те обновяват клетките в организма и ги насищат с кислород, благодарение на което ние по-лесно се справяме с трудните ситуации.

Нади шодана – дихателна техника при стрес

За правилното изпълнение на нади шодана се налага да приложим комбинация от две мудри: това могат да бъдат, например, Вишну и гняна мудра или чин мудра, или пък насагра и гняна или чин мудра.

 

Мудрите – видове и функции

Мудрите са цял отделен подклас в хатха йога и обикновено се правят в съчетание с техниките от пранаяма. Важно е да знаем, че тези жестове, които правим с пръсти, в случая имат както физически, така и духовни измерения. Ето защо, за да постигнем конкретната цел чрез аюрведа, е от особено значение да прибавим точните мудрически мимики, за да подсилим ефикасността на нашата практика.

В случая на нади шодана едната функция на мудрата, която ще изберем да изпълним с дясната си ръка, разбира се, това е да придържа една по една ноздрите ни затворени, за да можем да направим нади шодана. Вишну мудра се практикува с дясната ръка, защото това е символ на приемането.

Тази мудра е символ на баланса във Вселената, чийто пазител е богът Вишну. Мудрата също така е мощно средство за постигането на хармония. Затова ако целта ни е да се отървем от стреса, препоръчително е да намираме място и за мудрата на Вишну.

  • Вишну мудра. Тя сесе свързва с едноименното хиндуистко божество – пазител на света и хармонията. Тя се изпълнява, като прибираме показалеца и средния пръст на дясната си ръка навътре към дланта. След това изпъваме палеца си от едната страна срещу дясната ноздра, а безимения и малкия пръст – срещу лявата. По този начин заемаме и удобна позиция да затваряме последователно двете ноздри.
  • Насагра мудра. Ако искаме да заменим Вишну мудрата с насагра мудра, трябва просто да изпънем показалеца и средния пръст на дясната си ръка, като опрем връхчетата им към челото си. По този начин можем да притискаме последователно ноздрите си.

    Отново палецът отговаря за дясната, а лявата ноздра запушваме с помощта на безимения си пръст. Кутрето може да не се използва, а може и да подпомага безимения. При изпълнението на насагра мудра е важно да внимаваме лакътят на дясната ни ръка да се намира пред тялото възможно най-близо до гръдния кош.

Нади шодана – дихателна техника при стрес

  • Гняна ( джнана, дхяна) мудра. Лявата ръка можем да положим спокойно върху лявото коляно си с дланта нагоре, като прибираме всичките си пръсти освен палеца и показалеца. Тях извиваме един към друг и докосваме с върховете им, за да получим гняна, също наричана джнана и дхяна мудра. Сега вече сме готови да започнем нашата нади шодана практика.
  • Чин мудра. Гняна мудра също така може да бъде заменена с чин мудра. Тя представлява абсолютно същата композиция на пръстите при позиция на дланта надолу към коляното. Чин мудрата е по-подходяща, когато искаме да се концентрираме върху връзката с нашия Висш Аз и акцентът е повече върху извисителния ефект на нади шодана ритуала. Както за чин мудрата, така и за гняна мудрата с пълна сила може да се каже, че повдигат цялостното настроение и ни озаряват с щастие от живота.

От друга страна обаче практикуването на дихателната техника в комбинация с гняна мудра благоприятства медитативната активност. Това е причината аюрведиците да препоръчват да се използва гняна мудра, когато целта ни е да постигнем душевен покой и да хармонизираме енергиите си. Гняна има най-добро влияние върху ваю – елемента на въздуха у нас.

 

Идеалната мудра за съсредоточаване и избистряне на съзнанието

Има много сложни предпоставки, които определят необходимостта от приложението на една или друга мудра. Нормално е да чувствате неувереност по отношение на това в какво точно се състои изобщо собственият ви проблем. Освен това той може да бъде чисто физиологичен, или да е толкова дълбоко кодиран, че да се налага приложението на регресивна терапия. За да сте сигурни, че сте подбрали правилната мудра и я изпълнявате надлежно, съветвайте се със специалист по темата.

По начало аюрведичният ритуал нади шодана е напълно безопасен. Той може единствено да ни помогне. Това обаче може да стане само в случай, че сме го приложили правилно. За предпочитане е поне докато се научите, да следвате наставленията на експерт, а най-добре е, ако може да бъдете наблюдавани и напътствани.

От особено значение е темпото на всяко вдишване и издишване, като то трябва да бъде възможно най-бавно. Ако се затруднявате с проследяването на поредността на вдишване, задържане, издишване и задържане, можете да поставите номерация на съответните действия и да ги изброявате наум. Стремете се също така да дишате коремно. Уверявайте се при издишване, че стомахът и дробовете ви са останали максимално празни.

Харесахте статията? Споделете я с ваши приятели.

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *