FB PIXEL

Нарушена функция на тънките черва

20.09.2018

Тънките черва и огънят Агни 

Нарушените функции на тънките черва в Аюрведа се свързват с настъпили отклонения при храносмилателния огън. Този огън Агни разгражда поетата храна в стомаха и тънките черва до прости вещества, за да могат полезните да се усвоят, а ненужните да се предвижват към дебелото черво и организмът да се освободи от тях.

Нарушена функция на тънките черва

Освен това Агни унищожава различните болестотворни бактерии и вируси, които евентуално могат да попаднат в тялото чрез храната. При отслабването на храносмилателния огън разграждането и усвояването на веществата стават непълноценни, съответно и подхранването на клетките чрез метаболизма. Това води до увреждане на тъканите, започват поражения и на органите, намалява се имунитетът.

Проникването на бактерии и вируси пък може да предизвика различни чревни възпаления. Ако тънките черва не абсорбират добре хранителните вещества, се получават различни стомашни разстройства, като се засяга цялата храносмилателна система, нарушават се и отделителните функции. Всички тези рискове се увеличават допълнително от образуваните токсини – когато храната не се разгражда пълноценно, започват да престояват остатъци, от чието гниене се отделят отрови.

Те запушват енергийни канали и центрове, извеждат от баланс и трите Доши, което води до възпалителни процеси и различни заболявания. При прекалено усилен  Агни се получават “прегаряния”, които също объркват метаболизма, а човек получава киселини и парене.

Трябва да се има пред вид, че съществуват различни типове нарушения в дейността на Агни, респективно на функциите на тънките черва. Тези нарушения могат да са по различни причини и да се появят без в тънкото черво да са настъпили органични изменения.

Възможен е и обратният случай – при органични изменения да не са настъпили функционални нарушения. Затова при всякакви смущения в дейността на тънкото черво, трябва да се потърсят първо органични изменения и след като се изключат всички вероятности, тогава нарушенията да се приемат за чисто функционални.

Как да стимулираме Агни

Агни трябва да се стимулира постепенно, съобразно естествената му активност през деня за съответната Доша. Освен това не бива сами да активирате храносмилателния огън, ако не сте добре и особено, ако чувствате болки – може да имате например язва или друго заболяване, което изисква лекарски контрол.

Билки за нарушена функция на червата

По принцип за храносмилателния огън биологично е заложено е слаб сутринта, най-силно да се разгаря на обяд, вечер да се проявява в умерена степен.

При отделните Доши обаче има някои особености, свързани с Агни. Например закуската за Вата трябва да е обилна, а обядът – по-лек, докато при Пита обядът е основното хранене, а закуската трябва да е лека. Кафа пък дори могат да не обядват след лека закуска към 9 сутринта, защото храносмилането им е бавно

Има разлики и в часовете за хранене. При Пита и Кафа вечерята може да е по-късна, при Вата трябва да е ранна. Всичко това е свързано с хранителния режим и съответно приема на билки и подправки за стимулиране на Агни. Те също трябва да са съобразени с типа тяло, но има и универсални, полезни за всички Доши.

Най-популярен сред тях е джинджифилът. За предпочитане е пресен, но се продава и на прах. Чай от джинджифил може да се пие преди, по време и след хранене. За Пита е подходящ със захар, за Кафа – с мед.

Може също така около 30-ина минути преди ядене или непосредствено преди храненето, да се сдъвче парче пресен джинджифил с няколко капки лимон и малко сол.

Хората тип Вата могат да го ядат настърган със сол. При тях и при Кафа е полезна всекидневната употреба, тъй като храносмилателният им огън е по-слаб. Друг начин на използване на джинджифила е като подправка – сух или пресен – към най-разнообразни ястия: от супи и задушени зеленчуци например, до сосове и сладкиши.

Харесахте статията? Споделете я с ваши приятели.

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *