FB PIXEL

Психично здраве според древната индийска медицина?

13.11.2023

Конвенционалната медицина потиска мислите, породени от „психичното заболяване“ с помощта на лекарства, които променят неврохимикалите в мозъка и позволяват само когнитивната функция да се осъществи. 

За разлика от модерната медицина, Аюрведа търси основния дисбаланс в психиката чрез доминиращата доша и гуна у всеки индивид.

Според древната индийска медицина умът ни често е привързан към тълкуването на нашите мисли, възприятия, притеснения, емоции и мнения.

Психично здраве според древната индийска медицина

От какво зависи психичното здраве според Аюрведа

Преди хиляди години ведическите учени са започнали да прилагат практики, които допринасят за по-здравословно състояние на ума, което отчита персонализирането за всеки пациент въз основа на дошите и гуните. 

Концепцията Тригуна

Тази концепция разглежда трите енергии (гуни) – тамас, раджас и сатва, които влияят на нашите умствени способности (възприятие, мисли, емоции и реакции). 

Нуждаем се от всички тях на някакво ниво, за да може умът ни да функционира оптимално. Въпреки това, излишъкът от тамас и раджас може да създаде дисбаланси. 

Тамас носи стабилност и основа, но ако е дисбалансирана, може да доведе до инертност, упоритост, алчност, тъпота, невежество, застой.

Раджас носи активност, движение, страст и стремеж, но когато е дисбалансирана, може да прояви прекомерна стремеж, жажда за внимание и власт и агресивен характер. 

Тази психическа енергия може да помогне за намаляване и балансиране на тамас.

Сатва е чиста балансирана енергия, от която никога не можем да имаме твърде много. Тя стимулира нашата психика към мир, експанзивност, състрадание, мъдрост и социално благополучие.

Психично здраве според древната индийска медицина

Баланс на Дошите

В зависимост от  типа доша, умствените  реакции на хората са много различни:

 • Вата: Вата умът реагира бързо, импулсивно. Той е свръхчувствителен и лесно възбудим и нестабилен. Хората, които носят Вата ум, често могат да бъдат подтикнати към страх, безпокойство, натрапчиво мислене и други психически разстройства.
 • Питта: Хората с Питта ум е склонен лесно да се разочарова, възбуди и ядоса. В състояние на афект тези хора са склонни към конфронтация, обвиняване, критикуване, агресия и дори нарцисизъм. Дълбоко в себе си тези прояви могат да бъдат предизвикани от несигурност и загуба на контрол.
 • Кафа умът може да стане тежък, замъглен и скучен и да се насочи към снизходително и обсесивно поведение, причиняващо психични проблеми като прекомерен сън, нечувствителност, интерия и депресия .

Пракрити

Древните принципи на Аюрведа гласят, че вашето умствено и емоционално състояние може дълбоко да повлияе на живота ви.

По времето, когато се раждате, вие получавате уникален физически, умствен и емоционален състав, известен също като Пракрити. 

Поради болест, психологически или физически проблеми, тялото ви може да се промени, причинявайки смущения във вашата Пракрити. 

Това може да причини дисбаланс в собствената ви природа. В резултат на това вашият ум и тяло ще се опитат да балансират всеки дисбаланс и ако не успеете да го направите, може да доведе до проблеми с психичното здраве и други болести, доста далеч от вашата Пракрити. 

Психично здраве според древната индийска медицина


Техники за подобряване на психичното здраве  в древната медицина на Индия

Според Световната здравна организация 80% от населението на нововъзникващия свят разчита на традиционната медицина за лечение.

Налице е обаче нарастваща осведоменост относно практиките за здравословен и естествен начин на живот като ефективни инструменти за превенция и управление на заболявания. 

Много от тях  са открити от изпитаната във времето мъдрост на индийската медицина Аюрведа, китайската медицина, древноегипетски практики и други.

Възприемането на тези практики за начин на живот може да въведе  основните принципи на тези древни правила в съвременния ни живот, гарантирайки здравето и благополучието ни.

Ето кои са и най-често прилаганите и ефективни аюрведични практики за лечение и превенция на психичното здраве.

Панчакарма

Най-известният клон на Аюрведа е Панчакарма. Името Панчакарма буквално означава „Пет действия“, тъй като тази техника разчита на пет отличителни основни дейности, които контролират тялото.

А именно:

 • повръщане;
 • пречистване;
 • нирухам;
 • ануваасан;
 • насям. 

С други думи, лечебната техника Панчакарма е стълб, върху който стъпват повечето аюрведични техники.

Панчакарма работи най-добре с използването на лечебни масла, които помагат за елиминирането на примесите от човешкото тяло. 

Ползите  от Панчакарма са следните:

 • Изцяло пречиства организма;
 • Освобождаване от токсини;
 • Ускоряване на метаболизма;
 • Намаляване на теглото;
 • Подобряване на силата на храносмилателния огън;
 • Отваряне на блокирани канали;
 • Отпускане на ума и тялото;
 • Подмладяване на тъканите;
 • Повишава имунитета;
 • Облекчава стреса.

Психично здраве според древната индийска медицина

Йога и медитация

Първият известен запис на медитация и йога като дисциплини датира от преди повече от 5000 години и  произхождат от Северна Индия.

Физическият аспект на йога и медитация може да се комбинира с контролирано дишане. То може да бъде мощен инструмент за фокусиране на вниманието, докато държите очите си затворени. 

Освен това, терапевтичните ползи от йога могат да помогнат за намаляване на тежестта на някои проблеми на вашето физическо здраве като хипертония, безсъние и тревожност, като същевременно изграждат по-силна имунна система. 

С практикуването на йога и  медитация  можете да си помогнете за успокояване на някои често срещани хронични психически заболявания  като стрес, тревожност и депресия. 

Поради тази причина йогата и медитацията са силно препоръчителни, защото те помагат на човек да се справи с нормалните препятствия, които среща в живота си.

Диета

Въпреки че преработената, замразена и пакетирана храна не е била нещо в онези ретро времена, древните индийци са вярвали, че храната, приготвена с лично внимание и любов, подхранва тялото и освежава ума. 

Докато храната, приготвена без съзнателни емоции, създава „ама  или токсини в тялото. 

Съзнателното готвене се счита само по себе си за терапевтично преживяване, известно като „Анайога“ или „Йога за хранене“ на санскрит. 

Билковите чайове, когато се консумират в рамките на балансирана диета, могат да подобрят антиоксидантния статус и да намалят оксидативния стрес при хората.

Аюрведа използва подправки, билки, кори, корени, кори, семена, зеленчуци и плодове, за да лекува тялото, защото болестта е просто начин на тялото, който иска специални грижи. 

Древните индийци са имали естествени лекове и решения на базата на храна за почти всяко заболяване на тялото и ума. 

Психично здраве според древната индийска медицина

Начин на живот

Когато дадено заболяване е категоризирано като заболяване на „начина на живот“, то трябва да се лекува чрез промени в „начина на живот“, а не непременно само с лекарства. 

Разбира се, и Аюрведа е против започването, спирането или промяната на дозировката на лекарства, отпускани с рецепта, без консултация със здравен специалист. 

Но е  важно да знаете, че следването на здравословен, интуитивен начин на живот без стрес може да допринесе много не само за предотвратяване на появата на болести, свързани с начина на живот, но също и при управлението или дори обръщането на определени хронични състояния.  

Терапия със звуци и музика

Ухото и нашето усещане за звук са мощна среда, която ни свързва с нашето вътрешно Аз и света. Това е първото усещане, което получаваме, когато сме млади, и последното, което изчезва, когато навлезем в променени състояния на съзнанието.

Лечението със звук може все още да е в сферата на алтернативната медицина, но днес използването на музикална терапия е признато от академичната общност.

Курсове по музикална терапия се предлагат в много масови университети и продължаващите изследвания в тази област показват осъществимостта им като допълнителна терапия.

Лечението със звук е използвано в безброй културни практики и системи от вярвания, а концепцията, че звукът на музиката, вибрациите и пеенето могат да ни доближат до благополучие, може да бъде открита в много среди. 

Има разлика между лечението със звук и музикалната терапия. Звуковото лечение използва специфични честоти и хармонии, за които се твърди, че лекуват тялото. 

Такива са:

 • мантри;
 • пеене;
 • химни;
 • ритми и други.

Музикалната терапия използва какофония от честоти и хармонии, които предизвикват емоционална реакция. 

Психично здраве според древната индийска медицина

Аюрведа психология според Пракрити

Според Аюрведа, имате ли знания за Пракрити като състояние на вашето вътрешно Аз, ще можете успешно да управлявате вашето добро здраве и благополучие и да водите здравословен, щастлив и удовлетворен живот. 

Чрез познаването на вашата Пракрити, вие се научавате и да разпознавате какво може да ви извади от равновесие в ежедневието,  причинявайки ви психически стрес  или друго заболяване. 

Аюрведа е изучавала не само човешката физическа конституция, но и умствената конституция в продължение на хиляди години. 

Така Пракрити може да бъде разделена на много точни подразделения:

 • Деха Пракрити определя физиологичните и психологически характеристики.
 • Джанма Пракрити се отнася до генетичната конституция, която се предава от родителите.
 • Манас Пракрити включва умствените качества на човек и неговото духовно развитие в живота от самото раждане и се класифицира допълнително по отношение на гуните. 

Заключение

Психическото здраве според Аюрведа зависи от много фактори, но преди всичко от начина му на живот. Затова и заболяванията на психиката се числят към болестите на начина на живот. 

Наред с конвенционалната медицина методите на Аюрведа придобиват все по-голямо значение.

Според древната индийска медицина човек се ражда със своето Пракрити, което остава стабилно през целия му живот. 

Състои се от три основни енергии, наречени  гуни, които играят много важна роля в аюрведичната терапия, като целта е подобряване в посока на нивото на сатва.  

Снимки: Pixabay

Харесахте статията? Споделете я с ваши приятели.

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *