FB PIXEL

Какво препоръчват аюрведите при отпадналост и липса на енергия?

04.12.2023

Всички ние понякога се чувстваме уморени поради различни причини, като например, ако сме пътували на дълги разстояния, работили сме до късно през нощта. Често приписваме това си състояние и на т.н. пролетна умора. 

Когато обаче чувството на отпадналост и липса на енергия се превръща в обичайното ни състояние на живот и нашите проблеми със здравето започат да стават все повече, тогава е важно да вземем спешни мерки.

В днешния натоварен свят е много често срещан проблем хората да чувстват физическа или психическа умора и отпадналост.

Какво препоръчват аюрведите при отпадналост и липса на енергия?

Причините за умората и липсата на енергия според Аюрведа

 

Ако наблюдавате внимателно ежедневната си дейност, можете да откриете истинската причина за вашата хронична умора. 

Ето каква може да бъде тя:

 • Прекомерна употреба на ума, тялото и емоциите: Ако  упражнявате повече от капацитета си и спите по-малко, това ще доведе до липсата на енергия, изразяваща се във физическа или умствена умора, слабост, загуба на сили.
 • Злоупотреба с ума, тялото и емоциите: Ако правите нещо против природата или способностите си, това също ще ви остави с чувство на стрес.
 • Липса на използване на ума, тялото и емоциите: Ако не работите според капацитета си и спите повече, тогава също ще бъдете обхванати от отпадналост и сънливост.
 • Неправилна и нередовна диета: Тя също може да бъде причина и за трите вида умора. Бързото хранене, злоупотребата със студени напитки, кофеин, сладолед, пакетирана и преработена храна произвеждат т.н. ама (токсини) в тялото.

Безразборното ядене по всяко време, както и недохранването, също могат да причинят умора и отпадналост, понякога усещани като мускулна слабост.

 • Болести: Умората е  сред първите симптоми на много заболявания като висока или ниска кръвна захар, висока или ниска функция на
  щитовидната жлеза, нарушения на съня и т.н. също причиняват умора. 

Значението на адекватната почивка и сън в Аюрведа

Сънят може да се определи като състояние на тялото и ума, което обикновено се повтаря в продължение на няколко часа всяка вечер, при което нервната система е неактивна, очите са затворени, постуралните мускули са отпуснати и съзнанието е практически спряно.

В  Аюрведа  използваният  термин е нидра. Обяснява се като един от трите upastambha (три опорни стълба) на здравето в допълнение към aahara (храна) и brahmacharya (кодекс на сексуално поведение).

По време на съня настъпват различни физиологични промени, които помагат за поддържане на здравето и поддържат тялото, ума и душата в равновесно състояние.

Сетивните органи се отделят от тяхното възприятие поради изтощение от дейностите, случващи се през деня, което кара човека да заспи. Swapna, sushipthi и swapa са синоними на сън. 

Сънят настъпва, когато хридая, която е основата на съзнанието, е придобита от тамо гуна (едно от трите умствени качества, изпълнени с тъмнина и невежество) и след това увеличава кафа доша, произвеждайки сън. 

Сънят осигурява:

 • pushti (подхранване);
 • bala (сила);
 • gnana (знание/способност за учене);
 • ayushya (дълголетие на живота);
 • sukha (щастие);
 • vrishya (сексуална сила);
 • физическа и умствена релаксация;
 • подобрява тена и блясъка на кожата;
 • осигурява имунитет;
 • правилното функциониране на сензорната и двигателната система на тялото;
 • подобрява духовното благосъстояние на индивида.

Какво препоръчват аюрведите при отпадналост и липса на енергия?

Аюрведична диета и хранене за повишаване на енергийните нива

С поговорката „Когато диетата е грешна, лекарството е безполезно, а когато диетата е правилна, лекарствата не са необходими“, Аюрведа нагледно показва значението на диетата за нашето здраве. 

Без добро хранене тялото  не може да функционира с оптималния си капацитет и вместо това хората се чувстват уморени, с постоянно главоболие и без енергия.

Храната е горивото, което използваме, за да осигурим енергия на организма, поради което трябва да обръщаме внимание на това, което консумираме.  

Аюрведа храненето насърчава яденето на сезонни пресни плодове и зеленчуци, които ще осигурят нужните на организма витамини и минерали. Свежите плодове и зеленчуци ще заменят нуждата от витамини за отпадналост и умора под формата на таблетки. 

Намалените количества на витамин D и на желязо в организма са сред основните причинители на хроничната умора. Когато нивата им станат прекалено ниски, може да се стигне дори до пълна липса на енергия Те, заедно с така полезните зърнени храни и варива, приготвени с препоръчани билки и подправки, запалват енергията отвътре.

Според Аюрведа, ето за какво е нужно да се внимава при храненето:

 • Пийте много вода;
 • Внимайте с кофеина;
 • Закусвайте: храната засилва метаболизма ви и дава на тялото енергия за изгаряне; 
 • Не пропускайте хранения: Ако останете без храна твърде дълго, нивата на кръвната захар спаднат и може да се стигне до трайна  хипогликемия. 
 • Не преяждайте: Обилните хранения могат да изтощят енергията ви, даже да получите прилошаване след хранене. 
 •  Яжте храни, богати на витамини и желязо: По-специално жените са предразположени към недостиг на желязо (анемия), което води до чувство на умора.  

Какво препоръчват аюрведите при отпадналост и липса на енергия?

Значението на балансирането на дошите при отпадналост и липса на енергия

Според Аюрведа всеки човек се ражда с уникално състояние на баланс между три основни сили. Тези сили, наречени доши, са Вата (движение и пространство), Питта (трансформация и енергия) и Кафа (структура и хранене). 

Аюрведа ви помага да разберете собствената си природа и как да възстановите и поддържате собствения си баланс на Вата, Питта и Кафа и по този начин да поддържате здравето си.

Умората и липсата на енергия обикновено показват, че няма баланс между дошите:

 • Ако Кафа е висока, умората е придружена с усещане за тежест,  липса на мотивация и интерес, чувството за блокиране и чувството на мудност ще придружават умората.
 • Ако Питта е висока, могат да се появят раздразнение, чувство на неудовлетвореност, липса на концентрация, загуба на умствена острота, самокритичност и дори необходимост от прибягване до алкохол, стимуланти или наркотици за развлечение.
 • Ако Вата е висока, умората вероятно ще бъде свързана с тревожност и дори безсъние, които от своя страна могат да са  причини за появата на внезапни изтощителни енергийни сривове.

Аюрведа вижда, че има цикъл от трите доши през целия ни живот. Кафа доминира в първата част от живота ни, до около 25-годишна възраст. Питта доминира във втората, до около 50-годишна възраст. Вата доминира в третата.

През 50-те си години преминаваме от фазата Питта, която е доста активна, към фазата Вата. Много хора обаче не се съобразяват с това състояние на тялото си и продължават да искат да са толкова активни, колкото през младостта си. 

Вата е движеща се и активна по природа, но многото движение, промяна и активност могат да я направят нестабилна и извън равновесие. На Вата етап от живота е разумно да се отпуснете и да приемете по-спокоен стил на живот.

Аюрведични билки и добавки за повишаване на жизнеността

Според интегративния невролог Кулреет Чаудхари,  има  3 аюрведични добавки, които могат да ви помогнат да увеличите енергийното си ниво.

Ето кои са те:

 • Ашваганда: Ashwagandha  помага да се координира оста HPA (хипоталамус-хипофиза-надбъбречна жлеза) или основната ос за реакция на стрес в тялото.
 • Брахми: Brahmi помага да се координира реакцията на мозъка към стреса или да се намали ефектът, който стресът има върху мозъка, така че мозъкът да функционира оптимално. 

Ashwagandha и Brahmi обикновено имат най-добър ефект, когато ако се  приемат заедно – два пъти на ден, в идеалния случай сутрин и между 14 и 18 часа.

 • Трифала: Това е една от най-често използваните храносмилателни расаяни или подмладяващи тоници, помага за насърчаване на здравословното храносмилане. 

Тя представлява  проста смес от три сушени, смлени горски плодове, всяко от които има множество ползи за цялото тяло. Начинът, по който трифала работи в храносмилателната система, е да намали възпалението в стомашно-чревния тракт. 

Тя също така помага за премахване на ама, или токсини, от тялото ви, което спомага за подобряване на усвояването на хранителните вещества от вашата храна. Чаудхари препоръчва идеалното време да го приемате преди лягане под формата на прах с топла вода или под формата на хапчета.

Какво препоръчват аюрведите при отпадналост и липса на енергия?Йога и пранаяма практики за намаляване на умората

Физическата активност е популярна форма за повишаване на енергията от векове. Това е така, защото разтягането на мускулите чрез всяка физическа активност освобождава уловената заседнала енергия в тях, добавяйки към енергията, налична в тялото в този момент. 

Йога асаните за борба с умората работят по същия начин. Йога позите, избрани за борба с умората, са тези, които усукват, разтягат и огъват мускулите по начини, които изнервят пътищата на потока на енергията вътре в тялото. 

Много енергия остава складирана в тялото под формата на мазнини, въглехидрати и енергия, уловена в телесните тъкани заради блокажи по пътя й поради различни причини, една от които е заседналият начин на живот. Йогата упражненията деблокират този поток, като разклащат свързаните канали по инерция.

Основните дихателни упражнения за енергия помагат чрез отпушване на надисите, нервните канали за потока на прана, свързване на различни центрове (нервен плексус или чакра) на енергия вътре в тялото, улеснявайки цялата й циркулация. Йога помага при изтощена нервна система, като облекчава стреса и депресията. 

Йога за умора включва набор от йога асани и пранаями, които коригират всяко изкривяване в цикъла на съня на индивида, връщайки съответния циркаден цикъл (часовника на тялото) обратно в правилния път. Значението на качествения сън за подмладяване на цялото тяло е добре известно на всички.

Аюрведични процедури и промени в начина на живот за повече енергия

Аюрведа предлага много пътища към подобрена жизненост в телата ни – такива, които ще служат на нашето дългосрочно здраве.

Аюрведичният подход за увеличаване на енергията включва някои малки, но ефективни промени в начина на живот, които  с течение на времето ще ви накарат да се чувствате по-бодри и пълни с енергия. 

Въпреки че живеем в прекалено забързан свят, важно е всеки ден да отделяте време да правите нещо, което ви носи радост, дори само за 10 минути. 

Работете върху намаляването на лошите навици (тютюнопушенето например) бавно и след това ги постепенно ги премахнете напълно. Ако сте по-организирани, не само ще намалите стреса, но и ще направите чудеса с психичното си здраве.  

Поддържайте чисто и подредено пространство за ваше спокойствие, тъй като подреденото пространство има успокояващ ефект, точно това, от което се нуждаете, за да ви ободри след натоварен ден.

Какво препоръчват аюрведите при отпадналост и липса на енергия?

Аюрведични подмладяващи терапии за съживяване на тялото и ума

Аюрведа има специален терапевтичен клон, наречен Rasayana, или с прости думи подмладяване, който е насочен към насърчаване на дълголетието на живота. 

С термина дълголетие искаме да се съсредоточим върху науката, която ви помага да остареете грациозно, както и да останете възможно най-здрави.

За да постигнете тази цел, често се налага да следвате стриктни диетични процедури и да приемате много добавки и билки. 

Методите за управление на стреса, заедно с достатъчно упражнения, както и йога, със сигурност са някои от важните компоненти за подобряване на дълголетието.

Целта на аюрведичното подмладяване е да оцените живота до максималния си потенциал. Той също така предлага използването на различни формулировки от съставки, билки и хранителни продукти, които съдържат силната енергия на майката природа.

Лечение на основните здравословни състояния, които могат да допринесат за умората

Умората се предизвиква от наличието на проблеми с храненето, съня, начина на живот и психиката на човека. За да  се преборим с умората, трябва да лекуваме преди всичко тях. 

Вече се спряхме на значението на правилното хранене, съня и начина на живот, за да избегнем умората и липсата на енергия, които правят ежедневието ни трудно поносимо. 

Напоследък обаче все по-голяма роля за чувството на перманентна умора играят психическите проблеми, които много хора даже не подозират, че имат. 

Измъчва ги замаяност и отпадналост, обхванати са от  апатия, но те не ги разпознават като психологически проблем. Започнал като обикновена умора, този пробрем може да се задълбочи и да се стигне до истински бърнаут

Проучванията показват, че между 50 и 80 процента от случаите на умора се дължат главно на психологически фактори. 

Един от най-важните сред тях е стресът, който  изразходва много енергия. Най-честите физически симптоми на стрес могат да се изразяват като болки във врата и световъртеж, някакъв вид замаяност, а могат да се почувстват и като слабост в краката или липса на сила в мускулите. 

Кой би помислил, че дори баналното задъхване при ходене може да се дължи на стрес?

Заключение

Чувството за умора, отпадналост  и липса на енергия съпътства все повече хора в ежедневието им. 

То се дължи на много фактори, но Аюрведа смята, че основният сред тях е дисбалансът в някоя от трите доши – Вата, Пита и Кафа.

И трите доши се влошават при умора, но Кафа се нарушава главно при физическа умора, Вата при умствена умора и Питта при емоционална умора. 

При утежнена доша трябва да се спазва успокояваща диета и начин на живот.

Снимки: Pixabay

Харесахте статията? Споделете я с ваши приятели.

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *