FB PIXEL

Лекуване на нарушено дишане с Аюрведа

13.06.2019

Проблеми с дихателните пътища

Дихателните проблеми и храненето

Както всички здравни проблеми, нарушеното дишане се предизвиква от изменени енергийни съотношения. В тялото на всеки има три жизнени енергии, наречени Доши. Чрез всяка се осъществява определена част от процесите в организма:

  • Вата дошата е за движенията;
  • Пита ръководи трансформациите
  • А в сферата на Кафа са течностите и консолидацията.

Тези енергии Природата задава на всеки при раждането му в уникално съотношение. Това изначално състояние на енергиен баланс се нарича Пракрути. При него всички процеси и функции на органите и системите протичат оптимално и организмът не боледува, защото няма основа за заболявания.

Когато някоя от енергиите излезе от баланса, започват нарушения в определени функции. При това нарушаване на равновесието се предизвикват изменения и при другите две Доши. Така проблемите стават комплексни и се получават заболявания на различни системи.

Нарушеното дишане само по себе си може да бъде учестено и плитко; да има трудности при поемането на въздух; издишането да е твърде дълго; да има “свистене”, “къркорене” от хрипове, кашлици; да е на пристъпи или хронично. Наред с това обаче може да има силно изпотяване, болки в гърдите, подуване на краката, което насочва и към сърдечни усложнения.

Проблемите на дихателната система се свързват основно с дисбаланс на Кафа – натрупване в стомаха, откъдето тази енергия на течностите “прелива” в трахеята, белите дробове и бронхите. Така нормалното движение на въздуха се блокира от слуз.

Натрупването на Кафа се предизвиква от нарушения при Пита – отслабнал храносмилателен огън, при който храната не се разгражда добре, и неправилно хранене, усилващо Кафа.

От друга страна дишането, като всички движения в тялото, се отнася пряко до Вата енергията. Ако нарушеното дишане е съпроводено със суха кашлица, това подсказва за настъпил дисбаланс и при Вата.

Между другото, тази Доша е най-податлива на промени, които се предизвикват основно от храни и начин на хранене, несъобразени с особеностите й. От нея пък са зависими другите две енергии, защото движението им се извършва благодарение на Вата. Така началото на дисбаланса може да бъде провокирано от всяка Доша, в основата на което е неправилното хранене.

Аюрведа билки за дихателни проблеми

Лечението

При нарушеното дишане най-мъчителен и опасен е недостигът на въздух. Когато дойде пристъп, е важно бързото му облекчаване и възстановяване на дишането.

Ефективен е чаят от Сладник с 5-10 капки от масло Маханараяна. Добре е човек да приготви чая още като усети, че пристъпът започва. От корена се взема чаена лъжичка, която ври към 2 минути и се пие начесто през 7-8 минути. Ефектът трае до 3 денонощия. Ако пациентът няма високо кръвно, може да пие отварата и профилактично.

Цялостното аюрведа лечение е комплексно след диагностика от аюрведа специалист какви дисбаланси са настъпили – коя енергия да се усили и коя да се намали, тъй като проблеми обикновено има и при трите доши. Това налага определен хранителен режим и прочистване, комбинирани с практики от йога, медитации и др.

След излекуването пациентът трябва да мине на храни и начин на хранене, съобразени с преобладаващата му доша, в противен случай отново ще се предизвика енергиен дисбаланс.

Най-общо казано, целта на лечението е да се отнеме излишъкът от Кафа и тя да се върне от дробовете обратно в стомаха, както и да се балансират другите две доши.  Трябва да се има пред вид, че затрудненото дишане може да е и от алергии – цветни, хранителни, от животински косми, прах, също и от настинки.   

При лечението се използват различни комбинации между масла, билки, отвари. Ефективно е например съчетанието на сок от лук – около четвърт чаша, малка лъжичка мед и черен пипер на върха на чаена лъжичка.

Може да се използва отвара от канела – чаена лъжичка и четвърт лъжичка трикату, които врат десетина минути, а после се добавя и мед. Приема се два пъти дневно.

От маслата е подходящо например синаповото за разтриване на гърдите.

Харесахте статията? Споделете я с ваши приятели.

0 коментара

Подайте коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *